Έξυσε τις ανοικτές πληγές, ανοίγει νέο κύκλο εσωστρέφειας στην ΕΔΕΚ ο Σιζόπουλος

Μπορεί το προεκλογικό σκηνικό να έχει πάρει φωτιά, μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην πορεία των βασικών υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, εντός της ΕΔΕΚ, ωστόσο, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ανακόψει τις εσωκομματικές εντάσεις, τις προστριβές και τις προκλητικές κινήσεις που αναζωπυρώνουν τον εσωκομματικό εμφύλιο.  

Κι αν κάποιοι πίστευαν πως η ταύτιση απόψεων που καταγράφηκε από τα πλείστα στελέχη των ομάδων που διαμορφώθηκαν εντός του κόμματος, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο από τη μια και τους διαφωνούντες από την άλλη, υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, η Γραμματεία της ΕΔΕΚ, είχε διαφορετική άποψη αφού αποφάσισε να ανακινήσει τα ζητήματα, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολές στους Γιώργο Βαρνάβα και Κωστή Ευσταθίου, από τους οποίους θα ζητούν εξηγήσεις για δύο διαφορετικά ζητήματα. Από τον Γιώργο Βαρνάβα, ο οποίος υπενθυμίζεται πως κοινοποίησε πριν από κάποιες εβδομάδες δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη και στον προεκλογικό συμπορεύεται ουσιαστικά με τα στελέχη της ΕΔΕΚ, ζητά να καταθέσει τις θέσεις του σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, σε σχέση με τις ενέργειες του, για τεμάχιο τουρκοκυπριακής γης στη Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει ο Βαρνάβα για δημοσιεύματα περί επιστολών από Γραμματεία ΕΔΕΚ

Από τον Κωστή Ευσταθίου το θέμα που τίθεται είναι η μη συμμετοχή του στα συλλογικά όργανα του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο και τη Κεντρική Επιτροπή και η στήριξη του στην υποψηφιότητα Γιώργου Κολοκασίδη, κόντρα στην απόφαση της ΕΔΕΚ.

Πάντως η επίσημη θέση που εκφράζεται από την ΕΔΕΚ, είναι πως στην Γραμματεία, έγινε απλά μια πρώτη συζήτηση για το πως θα τύχουν χειρισμού τα δύο αυτά ζητήματα και ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των μελών. Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο έχει για σήμερα προγραμματισμένη συνεδρία, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, εάν θα σταλούν επιστολές στα δύο στελέχη του κόμματος, για να ζητηθούν εξηγήσεις, καθώς και το περιεχόμενο αυτών των επιστολών.

Η εκτίμηση που υπάρχει ωστόσο, από κύκλους των διαφωνούντων, είναι πως η εν λόγω ενέργεια της Γραμματείας να αναζωπυρώσει τον εσωκομματικό εμφύλιο έναν μήνα πριν από τις εκλογές, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την διαγραφή από το κόμμα των Γιώργου Βαρνάβα και Κωστή Ευσταθίου.

Μάλιστα εκτιμούν πως ειδικά ο υπό εκκόλαψη νέος γύρος προστριβών με τον Γιώργο Βαρνάβα, ουσιαστικά ζημιώνει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αφού αναδεικνύει και επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και καιρό φωνάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζεται από ένα μωσαϊκό δυνάμεων που το πρωί είναι στα Δικαστήρια και το απόγευμα παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις του υποψηφίου χέρι χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός κούρσας Προεδρικών άλλος ένας-Κλειδώνει οριστικά αύριο ο αριθμός

Μάλιστα κάποιοι χαρακτήρισαν αυτή την απόφαση της Γραμματείας, ως μια κίνηση ματ του Μαρίνου Σιζόπουλου,  που αποσκοπεί στην αποστολή μηνύματος προς τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επόμενη ημέρα των Προεδρικών. Πιο ξεκάθαρα, η ανάδειξη σε αυτή τη χρονική συγκυρία των όσων αναφέρει στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης για τον πρώην βουλευτή του κόμματος, έχουν ως στόχο να μην επιτρέψει ο Μαρίνος Σιζόπουλος, στον Νίκο Χριστοδουλίδη, να προτείνει κάποιο διορισμό προς τον Γιώργο Βαρνάβα.

Από την άλλη η περίπτωση του Κωστή Ευσταθίου είναι αρκετά διαφορετική, αφού ο βουλευτής του κόμματος, αφενός εδώ και καιρό ξεκαθάρισε πως δεν αναγνωρίζει τα όργανα του κόμματος που είναι προϊόν εκείνων των τραγελαφικών καταστάσεων με την προκήρυξη του Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου, 24 ώρες πριν και αφετέρου υπέδειξε πως στις Προεδρικές Εκλογές στηρίζει τον Γιώργο Κολοκασίδη, ο οποίος θεωρεί πως υπηρετεί σε μεγαλύτερο βαθμό, τις διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ, ειδικά στο Κυπριακό.

Ο Κωστής Ευσταθίου, άλλωστε βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο της ηγεσίας του κόμματος, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα, υποχρεώθηκε να αλλάξει και έδρανο στη Βουλή, μετά από απαίτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ήθελε δίπλα του να κάθεται ο Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος ανήκει και στη ηγεσία της ΕΔΕΚ.

Σήμερα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, ουσιαστικά αμύνεται επιτιθέμενος κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου, χαρακτηρίζοντας τον ντε φάκτο πρόεδρο, κάνει λόγο για Συνέδριο παρωδία, αντικαταστατικό και αντιδημοκρατικό, για έλλειψη νομιμοποίησης και πολλά άλλα, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν συμμετέχει και ούτε έχει πρόθεση να συμμετέχει σε κομματικά όργανα που δεν έχουν νομιμοποίηση. Μάλιστα απαντώντας στην κατηγορία Σιζόπουλου, ότι έχει θέσει εαυτό εκτός κόμματος, απαντά πως ο Σιζόπουλος έθεσε το κόμμα εκτός γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουτσού, Αγγελίδης, Κλόκκαρης και Ευσταθίου δίπλα στον Κολοκασίδη-Οι 100 που στηρίζουν την υποψηφιότητα του

Πάντως, ούτε ο Κωστής Ευσταθίου έχει λάβει επιστολή από το κόμμα για να του ζητηθούν εξηγήσεις για τη στάση του, ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αφού λάβει ο Μαρίνος Σιζόπουλος το πράσινο φως από το Πολιτικό Γραφείο, που συνεδριάζει κάθε πρώτη και τρίτη Πέμπτη του μήνα.

Το ερώτημα πλέον που μένει να απαντηθεί, είναι αν αυτή η στάση του Μαρίνου Σιζόπουλου, να ξύσει τις ανοικτές πληγές του κόμματος, ένα μήνα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, θα επηρεάσει κατά κάποιον τρόπο και το προεκλογικό σκηνικό, από τη στιγμή που ο ένας εκ των δύο που ανοίγει νέο μέτωπο, θεωρητικά βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι με αυτόν. Επιπλέον μένει να διαφανεί, εάν τον δρόμο που επέλεξε ο Κωστής Ευσταθίου, θα τον ακολουθήσουν και άλλα στελέχη του κόμματος, που διαφωνούν αφενός με την επιλογή Χριστοδουλίδη και αφετέρου βλέπουν ότι το κόμμα βγήκε από τις ράγες και οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Νέος νόμος στο Ιράκ προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Ζελένσκι: Η Ρωσία στόχευσε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Άνοιξαν πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ελλάδα-Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων στα Εξάρχεια-Κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο
Πώς ξεκίνησε και τι σημαίνει για τς ΗΠΑ το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια
BINTEO: Πέντε νεκροί και 33 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο σε επαρχία στη νότια Κίνα
BINTEO: Νυχτερινή επίθεση της Χεζμπολάχ σε αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ
Τρεις γυναίκες και δύο κορίτσια σκοτώθηκαν από επίθεση με drones στην Υεμένη-Η κυβέρνηση κατηγορεί τους Χούτι
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης