Νωρίς το come back βουλευτών λόγω αναπομπών-Αποδέχονται μία, απορρίπτουν άλλη

Νωρίτερα από ό,τι περίμεναν επιστρέφουν στα έδρανα και στα καθήκοντά τους οι βουλευτές, με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναπομπή συνολικά πέντε νόμων, να τους αλλάζει τα πλάνα. Τέσσερις επιτροπές, συγκεκριμένα, αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα συγκληθεί και η Ολομέλεια, ώστε να συζητήσουν τις αποφάσεις τους. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να επικρατούν δύο σχολές σκέψεων, με τη μία να ρίχνει το μπαλάκι στο Ανώτατο και την άλλη να κλίνει προς την εξεύρεση λύσης εντός του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτάκτως στη Βουλή για να εξετάσουν νόμους που ανάπεμψε ο Πρόεδρος οι Επιτροπές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα αποφάσισε να αναπέμψει το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε στην επέκταση της Προδημοτικής, ώστε τα παιδιά να φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών, καθώς έκρινε ότι οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει οι βουλευτές ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, Παύλος Μυλωνάς, Χρύσανθος Σαββίδης και Ανδρέας Αποστόλου ήταν αντισυνταγματικές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι βουλευτές της Επιτροπής να επιστρέψουν νωρίτερα στις θέσεις τους, ώστε να εξετάσουν τις αναπομπές και τους λόγους που επικαλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Από ό,τι φαίνεται, τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα άλυτο, αλλά ούτε και να οδηγήσουν το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, με τους ίδιους να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι, βουλευτές και υπουργός Παιδείας θα ξεκινήσουν μία συζήτηση, ώστε να συναντηθούν στη μέση, με στόχο να βρεθεί η συγκεκριμένη πρόταση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και το απόγευμα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί. Προς αυτό το σκοπό, ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε μία προκαταρτική επαφή με τους υπόλοιπους βουλευτές, ώστε να καθορίσουν και τον τρόπο αντίδρασης.

Πάντως, η χρονική περίοδος που έχει προκύψει το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τυχαία, καθώς ήταν μία από τους λόγους που έχει καθορίσει εμμέσως και την απόφαση των βουλευτών να προσπαθήσουν να βρουν λύση και να μην απορρίψουν την αναπομπή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να χρειαστούν χρόνια μέχρι να εκδικαστεί, κάτι που προνοεί σπατάλη αρκετών δισεκατομμυρίων.

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τον υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του και φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη ότι οποιαδήποτε απόφαση, που προκαλεί περισσότερο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση και το κράτος, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

Δεν αποδέχεται την αναπομπή η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Στο μεταξύ, στα έδρανα επιστρέφει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία αναμένεται να συζητήσει την αναπομπή του περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) τροποποιητικού Νόμου, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από την νομοθετική εξουσία όπως τροποποιήσει το βασικό Νόμο, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα στην αρμόδια Αρχή να επιτρέπει τη λειτουργία εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν την έναρξη της ισχύος του βασικού νόμου να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή/και άδειας οικοδομής και/ή πιστοποιητικού έγκρισης, νοουμένου ότι τηρούνται οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις με την χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) σύμφωνα με τον βασικό νόμο.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει με την αναπομπή δεν βρήκε θετικούς τους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην Επιτροπή Παιδείας, αναμένεται να απορρίψουν την αναπομπή και να οδηγηθεί το θέμα ενώπιον των Δικαστηρίων. Ο λόγος που δεν δέχονται την αναπομπή είναι ότι το σκεπτικό της Επιτροπής, να προωθήσει το συγκεκριμένο νόμο ώστε να ασκείται ένας έλεγχος στις εγκαταστάσεις, αλλά και πίεση στους αρμόδιους να δίνουν άδειες, δεν έχει αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aνέπεμψε τρεις νόμους ο Πρόεδρος

Ο συγκεκριμένος νόμος έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν από πέντε χρόνια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του REPORTER, ωστόσο ζητήθηκε αναβολή, καθώς η Κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να εναρμονιστεί με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δόθηκε η αναβολή, διαφάνηκε ότι ακόμη δεν ήταν έτοιμη η Κυβέρνηση και ζήτησε εκ νέου αναβολή, ωστόσο η Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν δέχθηκε το αίτημα.

Αυτό που ήθελαν να πετύχουν οι βουλευτές που προώθησαν τη συγκεκριμένη πρόταση και τελικά υπερψηφίστηκε, είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ασκούσε πίεση ώστε να δίνονται οι απαιτούμενες άδειες, καθώς επίσης και να ασκείται και ένας ικανοποιητικός έλεγχος, ώστε να γνωρίζει το νομοθετικό σώμα τα προβλήματα και τους λόγους πίσω από αυτά.

Πάντως, στον βασικό νόμο εμπίπτουν συνολικά 73 εγκαταστάσεις εκ των οποίων οι 34 δεν κατέχουν έγκυρη και εν ισχύ πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής, στις οποίες περιλαμβάνονται οι βασικές παραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ, του ΧΥΤΑ Πάφου και άλλες μονάδες διαχείρισης. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι απαραίτητες άδειες από τους επηρεαζόμενους φορείς, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2024 ένας μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων να λειτουργεί χωρίς ΑΒΕ και ως εκ τούτου να πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία τους.

Επιστρέφουν Νομικών και Προσφύγων

Εξάλλου, εκτάκτως επιστρέφουν στο κτίριο της Βουλής και οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών, οι οποίοι έχουν περισσότερη δουλειά, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναπέμψει τρεις συνολικά νόμους, που είχαν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Επιτροπής που προεδρεύει ο Νίκος Τορναρίτης αναμένεται να εξετάσει τις αναπομπές για τους Περί Γάμου τροποποιητικού Νόμου, τπερί Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμου και του Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου. Πρόκειται για σειρά νομοθετημάτων, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Μαζί με τους βουλευτές, στα έδρανα θα βρεθούν και οι υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου και Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος έχει καλεστεί και στις τρεις Επιτροπές που συνεδριάζουν.

Η αναπομπή του «περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022» αφορά στη μεταβατική διάταξη, η οποία προνοεί την αναδρομική εφαρμογή των διατάξεων του υπό αναπομπή Νόμου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σημειώνει πως η εν λόγω διάταξη αντιβαίνει στο δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 15 του Συντάγματος καθώς επίσης και στο δικαίωμα του γάμου και της ίδρυσης οικογένειας όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 22 του Συντάγματος.

Η αναπομπή του Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022 έγινε, καθώς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς παράλληλα να τεθούν σε ισχύ ο περί Γάμου τροποποιητικός Νόμος και ο περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος, που έχουν επίσης αναπεμθεί. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για νομοθετικό κενό που θα δημιουργηθεί και ότι «πολίτες ή /και μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας που τέλεσαν θρησκευτικό γάμο πριν το 2003 ή τέλεσαν γάμο στο εξωτερικό, δεν θα μπορούν να επικαλεστούν οποιοδήποτε  λόγο διαζυγίου».

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναπέμψει και νόμο για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, ωστόσο βάσει του προγραμματισμού της Βουλής και έτσι στα έδρανα επιστρέφουν και οι βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων, ώστε να μελετήσουν το συγκεκριμένο θέμα. 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές