Tα συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

Νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι από το πρωί του Σαββάτου ο Πάφου Γεώργιος.  Τον Πάφου Γεώργιο ψήφισαν 11 ιεράρχες, τον Μητροπολίτη Λεμεσού 4, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.

Της ψηφοφορίας, προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας εντός της Αρχιεπισκοπής, στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα. Μετά από τη λειτουργία, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου συμμετείχαν στη ψηφοφορία.

Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου εξήλθαν και πορεύθηκαν εν πομπή προς τον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη.

Εντός του καθεδρικού ναού, οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι υπέγραψαν τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησε προσευχή και στη συνέχεια αναγνώστηκε εντός του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου εισήλθε εντός του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, με τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος». Τελευταίος υπέγραψε με κόκκινο μελάνι ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος

Μετά την προσευχή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου ευχαρίστησε τον κλήρο και τους λαϊκούς.

Ακολούθως οι Ιεράρχες μετέβηκαν στο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής όπου ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια του κλήρου και των λαϊκών. Τον εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο συνόδευε η φράση "Αξιος" που εκφωνούσαν οι παριστάμενοι. Παρών κατά τη διαδικασία ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσήλθε στην Αρχιεπισκοπή νωρίτερα.

Η ημερομηνία της ενθρόνισης αναμένεται να ανακοινωθεί σε κατοπινό στάδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε εκκρεμότητες σε Λεμεσό, Κύκκο και Πάφο η εκλογή Αρχιεπισκόπου

Με κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της Αθηένου έγινε δεκτή η εκλογή του Πάφου Γεώργιου σε Αρχιεπίσκοπο 

Με κωδωνοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αθηένου, γενέτειρας του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, έγινε δεκτή η εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, «πάρα πολλοί Αθηενίτες είχαν μεταβεί από το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα γινόταν η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Με το επίσημο άκουσμα της ανακοίνωσης για την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, που έχει γεννηθεί στην Αθηένου, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Δήμου άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλωσορίζοντας το νέο ποιμένα της εκκλησίας της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ευφορία στον Δήμο Αθηένου και όλοι είναι πολύ χαρούμενοι για το γεγονός της εκλογής ενός δικού μας ανθρώπου, του Γεωργίου, στον αρχιεπισκοπικό θώκο».

Ο κ. Καρεκλάς εξέφρασε «ικανοποίηση εκ μέρους όλων των Αθηενιτών για την εκλογή του Πάφου Γεωργίου" στον αρχιεπισκοπικό θώκο. «Νοιώθουμε ότι για μας τα Χριστούγεννα ήρθαν σήμερα. Θεωρούμε ότι στον αρχιεπισκοπικό θώκο έχει εκλεγεί ένας άξιος ιεράρχης, ένας αγωνιστής που είναι ο πιο κατάλληλος για να ηγηθεί της Εκκλησίας της Κύπρου με τον σωστό τρόπο».

Είμαστε βέβαιοι, συνέχισε, ότι «αυτά, που το τελευταίο διάστημα, ο νέος -πλέον- Αρχιεπίσκοπος, είπε πως προτίθεται να εφαρμόσει, θα τα κάνει πράξη και πραγματικά θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία βλέπει και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της Κύπρου. Είμαστε ακόμα σίγουροι ότι ο Γεώργιος, γέννημα θρέμμα της Αθηένου, θα είναι ένας εξαιρετικός ιεράρχης και θα βοηθήσει πολύ την Εκκλησία της Κύπρου να προοδεύσει και με την εκλογή του θα αλλάξουν τα δεδομένα».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ήθος και γι’ αυτό στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σχεδόν το 80% των Αθηενιτών που τον γνωρίζουν, τον στήριξαν και τον ψήφισαν. Ο Γεώργιος εισήλθε δεύτερος στο τριπρόσωπο και σήμερα εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με έντεκα ψήφους, ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «στην Αθηένου κατοικούν τα τρία από τα τέσσερα αδέλφια του νέου Αρχιεπισκόπου και από το πρωί μετέβησαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία για να βρίσκονται κοντά του, για να ζήσουν μαζί του αυτή την εξαιρετική και Θεία, για όλους τους στιγμή».

Συγχαρητήρια Προέδρου στον νέο Αρχιεπίσκοπο

Τα συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο για την ανάδειξη του ως νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου εξέφρασε μέσω twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικόλαος Αναστασιάδης.

Η ανάρτηση του Προέδρου

Συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την ανάδειξη του ως Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Είμαι βέβαιος πως υπό τη φωτισμένη ηγεσία του νέου

Αρχιεπισκόπου η εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει το σπουδαίο πνευματικό της έργο προς όφελος του ποιμνίου.

Συγχαρητήρια από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκόπου Θρόνου της Κύπρου, για τη σημερινή εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ως νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ορθοδοξία», σημειώνει. «Το υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκπο μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στα ποιμαντορικά του καθήκοντα».

Θερμές συγχαρητήριες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικά, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι.

Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα διορθόδοξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος.

Το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, συγχαίρει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο για την εκλογή του.

Σε ανάρτηση στο twitter το RTCYPP αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του και με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο.

Αβέρωφ: Eύχομαι στον Μακαριότατο κάθε επιτυχία

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «συγχαίρω τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την ανάδειξή του ως Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ατενίζει πάντοτε την ιστορική Εκκλησία μας με σεβασμό και αγάπη για τη διηνεκή προσφορά της».

Παράλληλα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνει «εύχομαι στον Μακαριότατο κάθε επιτυχία στη δύσκολη ποιμαντική αποστολή που αναλαμβάνει, προκειμένου, υπό την αρχιερατεία του, η Εκκλησία της Κύπρου να πορευθεί ελπιδοφόρα στο μέλλον, συνεχίζοντας να είναι συνοδοιπόρος και εκ των στυλοβατών της κοινωνίας μας, μέσα από το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο».

Συγχαρητήρια ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ συγχαίρει τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την ανάδειξη του στη θέση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ «εκφράζουμε την ελπίδα ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα εργαστεί στο πλαίσιο της πνευματικής αποστολής της Εκκλησίας που πρέπει να είναι αποστολή αγάπης, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης προς όλους τους ανθρώπους, στον τόπο μας και στον κόσμο».

«Το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να έχει τις διαχρονικά αρμονικές σχέσεις που είχε πάντα με την Εκκλησία»

«Συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την ανάδειξη του ως νέου Αρχιεπισκόπου. Το Δημοκρατικό Κόμμα, με πλήρη σεβασμό προς τις εκλογικές διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την ανάδειξη του ως Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

Προσθέτοντας παράλληλα, ότι «το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να έχει τις διαχρονικά αρμονικές σχέσεις που είχε πάντα με την εκκλησία μας η οποία, με νέα ηγεσία αλλά με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα συνεχίσει να επιτελεί τον εξέχοντα πνευματικό της ρόλο για τους πιστούς και την κοινωνία ευρύτερα».

Συγχαρητήρια ΕΔΕΚ

«Συγχαίρουμε τον νέο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Γεώργιο και ευελπιστούμε ότι θα επιτελέσει ένα παραγωγικό εκκλησιαστικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως είναι η αποστολή της Εκκλησίας της Κύπρου, συνεχίζοντας έτσι το έργο των προκατόχων του», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή προσβλέπουμε στην συνεισφορά της εκκλησίας στην σωστή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στην θωράκιση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της φυσικής, εθνικής και θρησκευτικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού, σε μια περίοδο ασύμμετρων απειλών εκ μέρους της κατοχικής Τουρκίας».

Iκανοποίηση και συγχαρητήρια ΔΗΠΑ

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ αναφέρει «η σημερινή εκλογή του Πάφου Γεώργιου, ως νέου Αρχιεπισκόπου Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εκκλησία της Κύπρου.

Εκφράζουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που η όλη διαδικασία διεξήχθη μέσα σε γενικότερο κλίμα συναίνεσης και συναδελφικότητας και συγχαίρουμε όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για να διασφαλίσουν αυτή την ομαλή και διάφανη διαδικασία».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η εκκλησία της Κύπρου, μέσα από τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας σε πολλά επίπεδα,  έχει σημαντικότατο πνευματικό και κοινωνικό ρόλο να διαδραματίσει. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, θα συμβάλουμε με καθοιονδήποτε τρόπο στην ενίσχυση και διευκόλυνση του έργου της».

Καταλήγοντας η ΔΗΠΑ απευθύνει θερμές ευχές προς το νέο Αρχιεπίσκοπο για ευδόκιμη και θεάρεστη υπηρεσία προς την Εκκλησία, τον κλήρο και το σύνολο του λαού της χώρας μας. «Είθε ο Θεός να τον ευλογεί και να του δίνει δύναμη στο δύσκολο και σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει, μαζί με την Ιερά Σύνοδο».

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αποτελεί εγγύηση για τον εθνικό ρόλο της Εκκλησίας »

«Είχα τη χαρά σήμερα να συγχαρώ προσωπικά το νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο για την εκλογή του και να του ευχηθώ να συνεχίσει και να ενδυναμώσει το πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας της Κύπρου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Κολοκασίδης.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι «είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, σε αυτή τη δύσκολη ιστορική καμπή της πατρίδας μας, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα αποτελέσει μια καθαρή εθνική φωνή στον αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση και θα παραστεί εμπράκτως σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη».

Παράλληλα, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ο τόπος μας χρειάζεται μια Εκκλησία που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί το λαό μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος αποτελεί εγγύηση για τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου».

«Να έχει μια συνέχεια ανάλογη της ιστορίας της Εκκλησίας»

Να έχει μια συνέχεια ανάλογη της ιστορίας της Εκκλησίας, ευχήθηκε στον εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

«Η Εκκλησία σε αυτό το τόπο είναι ένας θεσμός σχεδόν 2000 χρόνων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, έχει στηρίξει όχι μόνο την πίστη του λαού, αλλά έχει κρατήσει τον κυπριακό ελληνισμό. Ιδιαίτερα εγώ θα πω ότι οφείλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την παιδεία μας, τα σχολεία μας, στο ότι η Εκκλησία στάθηκε στην Κύπρο και είχε αυτή τη διάρκεια», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «χαιρόμαστε όλοι σήμερα που έχουμε την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου».

«Είδαμε ότι υπήρξε κάτι που επίσης είναι μοναδικό. Η συμμετοχή των λαϊκών στην ψηφοφορία. Τελικά αποφάσισε σήμερα με τη φώτιση και τη σοφία της η Ιερά Σύνοδος. Είμαι εδώ για να ευχηθώ στον νέο Αρχιεπίσκοπο να έχει μια συνέχεια ανάλογη της ιστορίας της Εκκλησίας. Είμαι βέβαιος ότι υπό την καθοδήγησή του η Εκκλησία θα συνεχίσει να παίζει τον πνευματικό αλλά και εθνικό της ρόλο», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επαναβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να έχουν τη συνεργασία, τη συνεννόηση «που όλα αυτά τα χρόνια δικαιώνει και την Εκκλησία αλλά και κάνει και την εκπαίδευση μας καλύτερη», όπως ανέφερε.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας