Κυριακή 29 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Επανέλαβαν την πρόθεση τους για προσπάθειες ένταξης σε ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οι ηγέτες

  06/12/2022 17:34
Επανέλαβαν την πρόθεση τους για προσπάθειες ένταξης σε ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οι ηγέτες

Επανέλαβαν την πρόθεση τους για προσπάθειες ένταξης σε ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οι ηγέτες

  06/12/2022 17:34

Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την πρόθεση τους να εντείνουν τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις οποίες συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη σε χώρα της περιοχής και, πιο συγκεκριμένα, στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Οι συμμετέχοντες ηγέτες είχαν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων να τονίσουν για άλλη μια φορά τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Μια σχέση που καθίσταται ακόμα πιο σημαντική μετά και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι συμμετέχοντες ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και αυξάνουν τις προκλήσεις για όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων.

Συζήτησαν, επίσης, σχετικά με την πορεία της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ΕΕ για εφαρμογή πολιτικών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε αυτά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι για παράδειγμα το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων και η ανθεκτικότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έναντι ξένων παρεμβάσεων.

Σε ό.τι αφορά το μεταναστευτικό, οι εταίροι μας των Δυτικών Βαλκανίων καλούνται διαχειριστούν το θέμα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών από τα Δυτικά Βαλκάνια προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν, επίσης, την πρόθεση τους να εντείνουν τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στη βάση της αρχής της ισονομίας και δεδομένου ότι οι χώρες αυτές θα εργαστούν και θα επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται με βάση τις ενταξιακές διαδικασίες, προς όφελος των οικονομιών και των πολιτών τους.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονείται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί στις 15 του τρέχοντος μήνα να αποφασίσει κατά ποσό θα αποδοθεί το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, κάτι για το οποίο η Κύπρος έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, την επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας