Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για Προϋπολογισμό-«Απαξιωτικά και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα»

Απαξιωτικά και ατεκμηρίωτα χαρακτήρισε τα επιχειρήματα, στα οποία στηρίχθηκε το ΑΚΕΛ, ώστε να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2023, η Κυβέρνηση.

Σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημείωσε πως «οτιδήποτε το αντίθετο θα αποτελούσε άλλωστε έκπληξη.  Μας συνήθισαν στην ισοπεδωτική κριτική, στον μηδενισμό των όσων ως χώρα και ως κοινωνία πετύχαμε τα τελευταία χρόνια».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως «το ΑΚΕΛ αισθάνεται ακόμη περήφανο για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που κατέθετε το ίδιο ως Κυβέρνηση και που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, ενώ την ίδια ώρα δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος είναι αντικειμενικά  ο πιο αναπτυξιακός και πράσινος που κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι ο προϋπολογισμός με το μεγαλύτερο κοινωνικό αποτύπωμα από ποτέ. Ο προϋπολογισμός με το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος, που οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανισότητας στη χώρα μας την ίδια ώρα που τα δημόσια οικονομικά ενισχύονται ενώ η ανάπτυξη ξεπερνά ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις».

«Όλα αυτά λοιπόν δεν ικανοποιούν το ΑΚΕΛ και «εύλογα» η Κεντρική Επιτροπή του ομόφωνα αποφάσισε την καταψήφιση του. Ίσως το ΑΚΕΛ να γνωρίζει καλύτερα από τους οίκους αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ο.κ, οι οποίο απένειμαν τα εύσημα στην Κυβέρνηση για τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί», κατέληξε στην γραπτή απάντησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό το ΑΚΕΛ-«Το θετικό είναι ότι είναι ο τελευταίος»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έλαβε απόφαση για καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως ήταν αναμενόμενο. Έλαβε, επίσης, απόφαση για κατάθεση σειράς τροπολογιών για αποκοπές και δεσμεύσεις κονδυλίων, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών. Το κόμμα της Αριστεράς θεωρεί πως η Κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει τη κοινωνία και τονίζει πως «το θετικό με τον τελευταίο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Συναγερμού είναι ότι είναι ο τελευταίος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης μιας κυβέρνησης που συνειδητά για μια δεκαετία υπηρέτησε τους λίγους και γονάτισε τους πολλούς. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και στις ίδιες συνταγές που διόγκωσαν τις ανισότητες στην κυπριακή κοινωνία και αφήνουν «κληρονομιά» στον τόπο μια μεγάλη μετατόπιση πλούτου από τους εργαζόμενους στα επιχειρηματικά κέρδη. Συνεχίζει ακόμα να αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την τραπεζική αυθαιρεσία αλλά και να αρνείται να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».

Με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνεδρίασε σήμερα, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Συναγερμού για το 2023, προστίθεται. «Ταυτόχρονα, θα καταθέσει τροπολογίες για αποκοπές ή και δεσμεύσεις κονδυλίων με στόχο τον έλεγχο των δαπανών. Ανάμεσα σε άλλα, ζητούμε να ελέγχονται οι δαπάνες για τους συμβούλους και συνεργάτες στο Προεδρικό και τα Υπουργεία, για τις επικοινωνιακές εκστρατείες προβολής της κυβέρνησης. Ζητούμε επίσης τον περιορισμό κατά 10% ορισμένων από τα λειτουργικά έξοδα των Υπουργείων. Επιπρόσθετα, προτείνουμε να αποκοπούν τα κονδύλια που σχετίζονται με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και τα κονδύλια για την προαγωγή της μνήμης του Γρίβα. Ζητούμε ακόμα να δεσμευτούν οι δαπάνες για τη διαχείριση του Δάσους του Ακάμα προκειμένου να υπάρχει η συγκατάθεση της Βουλής πριν τη διενέργειά τους», εξήγησε το ΑΚΕΛ.

Υπογράμμισε ότι «το θετικό με τον τελευταίο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Συναγερμού είναι ότι είναι ο τελευταίος», σημειώνοντας ότι «η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Προεδρία της Κύπρου θα σημάνει μια νέα αρχή για την πατρίδα, για τον λαό μας, για τους εργαζόμενους. Θα σημάνει μια νέα οικονομική πολιτική που θα παράγει ανάπτυξη και ευημερία για τους πολλούς και όχι για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση