Διασκεδάζει τις ανησυχίες για αναγνώριση ψευδοκράτους ο ΥΠΕΞ-Άνευ ουσίας εξέλιξη

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες προκάλεσε η απόφαση των Οργανισμών Τουρκικών Κρατών, να εντάξει ως μέλος παρατηρητή το ψευδοκράτος, επιχειρεί με ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει πως πρόκειται για  μια απόφαση άνευ ουσίας και περιεχομένου.  

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών «κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου 2022, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή. Σημειώνεται ότι βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων ''οντοτήτων''.

Προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της «οντότητας» και όχι του «κράτους», αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη διεθνή κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης ''τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου''».

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. «Με τις ενέργειές της κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των «οντοτήτων» και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου Καταστατικού από τα κράτη μέλη του Οργανισμού».

Τέλος του ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «επισημαίνουμε με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξη των χωρών τους στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τατάρ

Τηλεφωνική επικοινωνία για να τον ευχαριστήσει που το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό ως παρατηρητής από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, είχε ο Ερσίν Τατάρ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα που δίνουν για να αναβαθμιστεί το καθεστώς της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος –σε κάθε διεθνές φόρουμ.

Μιλώντας στον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, TRT, ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών «ιστορικό βήμα», το οποίο – είπε – θα γιορτάσουν στις 15 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, μετά τους Ερσίν Τατάρ και Ταχσίν Ερτουγρούλογου γραπτή δήλωση για το γεγονός έκανε και ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ λέγοντας ότι πρόκειται για μια διπλωματική νίκη της Τουρκίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας για ύπαρξη του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε.

«Χαιρετίζω με μεγάλη υπερηφάνεια και ενθουσιασμό το ότι το κράτος μας έγινε για πρώτη φορά μέλος ως παρατηρητής διεθνούς οργανισμού με το όνομα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ανέφερε ο κ. Ουστέλ εννοώντας το ψευδοκράτος.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προώθησης του ψευδοκράτους.

«Βήμα-βήμα. Θα συμβεί κι αυτό. Η τουρκική δημοκρατία Βορείας Κύπρου έγινε αποδεκτή ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ πάντα», έγραψε στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις