Χτίζουν το νέο ΑΚΕΛ-Αλλαγές σε οργανωτικά, διαδικασίες και Νέες Δυνάμεις στα σκαριά

Μία σειρά από αλλαγές τροχοδρομεί το ΑΚΕΛ, με στόχο το κόμμα να βελτιώσει την οργανωτική του λειτουργία, την επικοινωνία με τους πολίτες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την σύγχρονη εποχή, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της.

Πρόκειται για μία διαδικασία που αποφασίστηκε στον Συνέδριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου, το Φθινόπωρο του 2022. Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης και έχουν συσταθεί επιτροπές, που θα ασχοληθούν α) με τις αλλαγές στο Καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος, β) με την αναδόμηση του θεσμού των Νέων δυνάμεων, την ενίσχυση της αμφίδρομης σχέσης με κοινωνικούς φορείς και γ) τη βελτίωση του οργανωτικού μηχανισμού. Εν μέρει, οι προωθούμενες αλλαγές είναι και αποτέλεσμα αυτοκριτικής του κόμματος, το οποίο βλέπει τα τελευταία χρόνια μείωση των ποσοστών του και, όπως και οι άλλες παραδοσιακές δυνάμεις, είναι αντιμέτωπο με την πολιτική απαξίωση.

Στην ουσία το ΑΚΕΛ παραδέχεται πως πτυχές της λειτουργίας του χρήζουν σοβαρής βελτίωσης. Όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, «είναι φανερό ότι υπάρχουν καταστατικές πρόνοιες που έχουν ξεπεραστεί από τη ζωή και θα πρέπει να τροποποιηθούν καταλλήλως. Ανάλογα, υπάρχει η ανάγκη για διαμόρφωση νέων δομών και νέων μορφών οργάνωσης και δουλειάς, που θα βοηθήσουν το κόμμα να ενισχύσει το επίπεδο οργάνωσης και παρέμβασής του στην κοινωνία». Ανέφερε, επιπλέον, ότι «υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, χωρίς από αυτό να επηρεάζεται η συνοχή και η αποτελεσματικότητα του κόμματος».

Ουσιαστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλούσε για τις περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων του του κόμματος, οι οποίες φάνηκαν και κατά την προσπάθεια να καταλήξουν σε υποψήφιο στις Προεδρικές Εκλογές. Συζητήσεις γίνονται σε πάρα πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των 386 κομματικών ομάδων βάσης. Γίνεται κατανοητό από το ΑΚΕΛ πως πλέον υπάρχουν νέοι τρόποι ενημέρωσης και επικοινωνίας με την κομματική βάση, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο χρονοβόρες και προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες.

Θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι πως το κόμμα μπορεί ένα μέρος από αυτή τη διαδικασία ή και ολόκληρη να την κάνει με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, όπως επίσης και να δίνει λόγο σε φίλους του κόμματος και να αξιολογεί και τις δικές τους απόψεις. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην τεχνολογία, το πιο τεχνολογικά προηγμένο κόμμα πρέπει να είμαστε εμείς», τόνισε ο κ. Στεφάνου. Σε αυτές τις αλλαγές δεν αποκλείεται να προστεθεί και ο τρόπος που εκλέγονται τα συλλογικά όργανα, ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας.

Σε ό,τι αφορά τα ανοίγματα αυτά στην ευρύτερη κοινωνία, σχετίζονται άμεσα και με τον ανασχεδιασμό που προωθείται στον θεσμό των Νέων Δυνάμεων, ο οποίος θεωρείται πως έκανε τον κύκλο του στην υφιστάμενη μορφή και χρειάζεται τώρα να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί. Παρά το θετικό ιστορικό τους πρόσημο, σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου είναι καιρός να επανεξεταστούν.

Σε οργανωτικό επίπεδο, το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ανάγκη ανασυγκρότησης, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και ανάγκες, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, σκέφτεται και αντιδρά η κοινωνία, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όπως δήλωσε ο ΓΓ του, «μαζικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί επηρεάζουν πάρα πολύ τη λειτουργία και την παρέμβαση των κομμάτων, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ».

Το κόμμα διαπιστώνει πως πρέπει η αμφίδρομη πολιτική και επικοινωνιακή σχέση με οργανωμένους φορείς αλλά και την ίδια την κοινωνία να αλλάξει μορφή, με τον κ. Στεφάνου να κάνει λόγο για «διακριτές μορφές παρέμβασης», οι οποίες μπορεί να επιτευχθούν με την εισαγωγή νέων εργαλείων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως αυτές οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν τον τρόπο δράσης και λειτουργίας και δεν αγγίζουν το ιδεολογικό κομμάτι, καθώς το ΑΚΕΛ δεν εντοπίζει ζήτημα με την ιδεολογική του ταυτότητα και τον χαρακτήρα του. Αυτό που θέλει, όπως διαβεβαιώνει η ηγεσία του, είναι να αναβαθμίσει τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά του, όχι να αποκλίνει από τη φυσιογνωμία του.

Δειτε Επισης

Συμφωνήσαν για επανεξέταση του Καθεστώτος της Συρίας-«Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»
Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου