Συνεχίζουν τις δικές τοους ερμηνείες στα κατεχόμενα για την άρση του εμπάργκο

Για έκτακτες συνθήκες που ανησυχούν τον τ/κ «λαό», όπως ο εξοπλισμός από την Ελλάδα των νησιών στο Αιγαίο και η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, έκανε λόγο ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως οι δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας ότι δεν θ’ αφήσει μόνους τους τους Τ/κ και θα κάνει τα βήματα που χρειάζεται, «μας ανακουφίζουν».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας μετά την έναρξη της νέας «κοινοβουλευτικής» περιόδου, ο Τ/κ ηγέτης έκανε και πάλι αναφορά στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους και άρση των «αδίκων εμπάργκο ενάντια στον τ/κ λαό». Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε γι’ αυτό τον Ταγίπ Ερντογάν και είπε πως προσδοκία όλων είναι όπως ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ψευδοκράτους.

Υποστήριξε δε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε στο Κυπριακό να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ασφάλεια, επαναλαμβάνοντας ότι για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κατοχυρωθούν τα «δικαιώματα» στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς. Για την κυριαρχική ισότητα ο Ερσίν Τατάρ παρέπεμψε στις συμφωνίες ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1959 – 1960.

Χαρακτήρισε επίσης ουσιώδη και πολύ σημαντική την στήριξη της Τουρκίας σε αυτή την νέα πολιτική στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι πολύ σημαντικές οι δηλώσεις από την Τουρκία, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα πάρει τα μέτρα που χρειάζεται. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είπε, με κάθε ευκαιρία  λένε πως οι Τ/κ δεν είναι μόνοι. «Η μόνη χώρα που εμπιστευόμαστε ως τδβκ είναι η Τουρκία» είπε, αναφερόμενος στις σχέσεις ψευδοκράτους-Άγκυρας.  

Υπάρχουν εκείνοι που χαίρονται με την έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, υπάρχουν και εκείνοι – είναι λίγοι - που στεναχωριούνται γι’ αυτό, το οποίο δεν κατανοεί ο ίδιος, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σε δηλώσεις του σε εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ», ο κ. Ερτουγρούλογλου θεωρεί την έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως μια συνέχεια της πολιτικής για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ. Στην κριτική της τ/κ αντιπολίτευσης ότι ακολουθούν ανέφικτες πολιτικές, ο «υπεξ» απάντησε: «Πρώτα αναγνωρίστε εσείς αυτό το κράτος και μετά κρίνετε ποιος θα το αναγνωρίσει και ποιος όχι. Κάντε πρώτα το καθήκον σας. Αυτό το κράτος είναι και δικό σας, είναι όλων μας και η αναγνώρισή του είναι χρέος όλων μας».

Ανέφερε επίσης ότι λίγο μετά την άρση του εμπάργκο όπλων, οι ΗΠΑ περιέλαβαν την Εθνική Φρουρά – όπως είπε -  σε συνεταιρισμό με τον δικό τους στρατό κι απέναντι σε αυτή την ενέργεια, «θα κάνουμε κι εμείς αυτό που πρέπει».

Εάν προβλέπεται μια στρατιωτική ενέργεια κατά των Τουρκοκυπρίων ή της Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Ερτουγρούλογλου, τότε θα δοθεί η απάντηση που πρέπει «στο νότιο γείτονά μας και στην Ελλάδα».

Και η «βουλή» θα πρέπει να στηρίξει την έκκληση του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο «πρόεδρός της», Ζορλού Τορέ μιλώντας σήμερα στην τελετή έναρξης της νέας «κοινοβουλευτικής» περιόδου.

Καταδίκασε τον εξοπλισμό –όπως είπε– της ε/κ πλευράς υποστηρίζοντας ότι ενέργειες όπως αυτή με τους ιερείς που κάνουν βολή σε στρατόπεδο, αυξάνουν την ένταση και κάνουν ακόμη πιο σημαντική την ασφάλεια και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος ανέφερε ότι πολύ δικαίως αντιδρά η Τουρκία στην άρση του εμπάργκο όπλων  και ότι «αλλάζουν οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι ισορροπίες δυνάμεων όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Έναντι των βημάτων των ΗΠΑ και της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας που κλιμακώνουν την ένταση και την αστάθεια, η Τουρκία μπορεί να φέρει στην επικαιρότητα την ιδέα μιας ναυτικής βάσης στην τδβκ όπου θα ανεφοδιάζονται τα τουρκικά πολεμικά πλοία».

Αναφέροντας ότι έναντι της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον τα ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε και σε αυτό το πλαίσιο την αντίδραση που θα μπορούσε να έρθει από την Τουρκία και τα αντίμετρα».

Σημειώνοντας ότι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την αλλαγή του στρατιωτικού ισοζυγίου στην περιοχή σε βάρος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και θα λάβουν τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα, είπε ότι υπεύθυνες γι’ αυτή την αχρείαστη ένταση είναι οι ΗΠΑ και αυτή η προσέγγιση από τη μια δεν θα έχεις ως αποτέλεσμα την κάμψη της ρωσικής επιρροής και από την άλλη θα απομακρύνει από τις ΗΠΑ έναν σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. 

Ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ είπε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική δύναμη στην περιοχή και μια από τις ισχυρές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το «αφεντικό του ΝΑΤΟ», όπως χαρακτήρισε τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία, όσο και αν κατά την τελευταία περίοδο παρέχει κάποια στήριξη στην Ελλάδα. 

Εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή η ένταση και οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα είναι προσωρινές, ανέφερε ότι παρατηρείται πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει μια όσο το δυνατόν πιο προσεχτική στάση έναντι της πρόσφατης έντασης ανάμεσα στη Δύση και στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, ο κ. Ακάνσοϊ είπε ότι αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει από καιρό με παρασκηνιακές δραστηριότητες μελών του Κογκρέσου υπέρ των Ελληνοκυπρίων.

Ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα προσφέρει κανένα όφελος στην λύση του Κυπριακού και πως «με την τρέλα των εξοπλισμών που βιώνει η νότια Κύπρος» έδειξε πόσο ανειλικρινής είναι και οι Ελληνοκύπριοι διεξήγαγαν «πολύ σοβαρές δραστηριότητες λόμπι» για να μπορέσουν να πετύχουν αυτή την απόφαση, όμως τίποτα δεν νομιμοποιεί μια τέτοια κατάσταση.

Σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και θα απαντήσουν αναπτύσσοντας τις σχέσεις τους με την Ρωσία, η οποία δεν είναι ευχαριστημένη από αυτή την κατάσταση, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι «μπορεί πρώτα να υπάρξει μια αντιπροσωπεία».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για εκσυγχρονισμό του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο και για ναυτική βάση, είπε ότι το θέμα είναι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Ενώ εξοπλίζεται τόσο πολύ ο νότος, δεν πρόκειται να καθίσουμε με δεμένα τα χέρια» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών