Deja vu με ιδεολογικές αγκυλώσεις και προεκλογική εκμετάλλευση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για τις ανάγκες της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει επαφές με ξένους ομολόγους του, έχοντας στην ατζέντα δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι το Κυπριακό και οι όποιες εξελίξεις μπορούν να συμβούν τους επόμενους μήνες και το δεύτερο η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων και οι απαντήσεις στην τουρκική πλευρά, η οποία το φυσάει και δεν κρυώνει.   

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιδίδεται σε ένα σαφάρι επαφών με ξένους ηγέτες με στόχο να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος και ουσιαστικά να απαντήσει στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν μετά από δεκαετίες το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη ο κατοχικός ηγέτης με την παρουσία του στην Αμερική, επιχειρεί για άλλη μια φορά να αναβαθμίσει το στάτους του ψευδοκράτους μέσω συναντήσεων με ηγέτες χωρών-δορυφόρων της Τουρκίας και χαμηλόβαθμους διπλωμάτες τρίτων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο πεδία των μαχών του Προέδρου στη Νέα Υόρκη

Από τη μια οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κι από την άλλη η Ρωσία με σταθερές συμμαχίες στην ανατολή, δημιουργούν την εικόνα μιας οριστικής ρήξης που πηγαίνει τον πλανήτη αρκετές δεκαετίες πίσω. Η εισβολή στην Ουκρανία με τα τραγικά αποτελέσματα που παρακολουθούμε καθημερινά από τη μια και οι κυρώσεις των δυτικών από την άλλη που βραχυπρόθεσμα πλήττουν τους ίδιους, δημιουργούν μια παγκόσμια αστάθεια και ανασφάλεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των όρων που τέθηκαν, που ήταν οι κανόνες για το ξέπλυμά χρήματος και το θέμα προσάραξης ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, παράλληλα με τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε. ουσιαστικά κατέστησαν την Κύπρο ξεκάθαρα μέλος του δυτικού μπλοκ. Στην αντίπερα όχθη η Τουρκία επιχείρησε και τα κατάφερε με σχετική ευκολία να πατήσει σε δύο βάρκες. Γνωρίζοντας πως είναι απαραίτητη για τη Δύση και πως δύσκολα μπορούν να εκτροχιασθούν οι σχέσεις της με σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, η τουρκική διπλωματία φλέρταρε και πέτυχε να καταστεί ένας πολύτιμος εταίρος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν όλους αυτούς τους μήνες του πολέμου και σήμερα αναμένεται να εξαργυρώσει τη στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με δική του ατζέντα, χωρίς τριμερή στις ΗΠΑ ο Τατάρ-Θα δει Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται πως ήδη η Τουρκία εξαργύρωσε μέρος αυτής της στήριξης μέσω των αποκλειστικών συνεργασιών σε θέματα τουρισμού, αφού καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Ρώσοι τουρίστες συνέρρεαν στα τουρκικά θέρετρα και όχι στα ελληνικά νησιά ή την Κύπρο, όπως έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια. Απειλές, εξάλλου που είχε εκτοξεύσει από πολύ νωρίς ο απερχόμενος Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι.

Σήμερα αυτή η στήριξη λαμβάνει και πολιτικό χαρακτήρα, αφού πολλοί ερμηνεύουν την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διορίσει ως αντικαταστάτη του κ. Οσάτσι έναν Μουσουλμάνο ως αντίποινα για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα πληροφορίες που είχαν δει χθες το φως της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπο, έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για απευθείας πτήσεις από τα ρωσικά αεροδρόμια προς το ψευδοκράτος. Και αυτή η ενέργεια, εάν τελικά γίνει πράξη, θα εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των αντιποίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για την τελευταία ο ΠτΔ, για τις εμμονές του ο Τατάρ-Στις ΗΠΑ χωρίς προσδοκίες

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο αυτό. Πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το γεγονός ότι οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ μετά από αρκετό κόπο και κάμποσα χρόνια, έφτασαν στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ; Πώς την ίδια ώρα θα πρέπει να κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο για να διασκεδάσει τις ανησυχίες, όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και τρίτων χωρών που για χρόνια στήριξαν και την εξόπλισαν στρατιωτικά; Πώς αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να επηρεάσει και το Κυπριακό; Τι θα σήμαινε αν τουλάχιστον δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αναδιπλωθούν και αλλάξουν ρότα στο Κυπριακό;

Όλα αυτά τα ερωτήματα μοιάζουν επίκαιρα, αλλά δεν είναι σημερινά. Είναι ερωτήματα που διαχρονικά βασάνιζαν από της ιδρύσεως του το Κυπριακό Κράτος. Για πολλούς οι λανθασμένες απαντήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν, έκρυβαν και τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην τουρκική εισβολή, αλλά και τα αίτια που για σχεδόν πέντε δεκαετίες, αδυνατούμε να καταλήξουμε σε μια λύση. Οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος είναι αυτές που πληρώνουμε μέχρι σήμερα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα πρέπει η πολιτική ηγεσία με σοφία και συγκατάβαση να διαβάσει τις εξελίξεις, να μετρήσει τους συμμάχους της και να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν στο μέγιστο την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τον λαό και αφετέρου θα δημιουργεί τις περισσότερες προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικοί ισχυρισμοί για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσια στο παράνομο αεροδρόμιο

Αντιθέτως, αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό, είναι επανάληψη των ίδιων ιδεολογικών αγκυλώσεων που ακούσαμε στο παρελθόν, με τον κίνδυνο οι ιδεοληψίες του χθες να μετατραπούν σε πυξίδα για το μέλλον με ορατό το ενδεχόμενο για ακόμα μια φορά ο λαός να διχαστεί.

Η παρούσα Κυβέρνηση, ήδη μέσα από τις ενέργειες και τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της, έχει πάρει θέση. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το κυβερνών κόμμα και ο υποψήφιος του για τις Προεδρικές Εκλογές προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και πρότεινε όπως συνδεθεί το Κυπριακό με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη το ΑΚΕΛ εκφράζει επιφυλάξεις και υπενθυμίζει πως ο πιο σταθερός και διαχρονικός φίλος της Κύπρου, από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν και παραμένει η Ρωσία. Τα κόμματα του κέντρου χαιρέτισαν μεν την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, ωστόσο παραμένουν διστακτικά για το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Αυτή εικόνα μόνο ανασφάλεια και αστάθεια μπορεί να προκαλέσει, αφού κανείς δεν δείχνει διάθεση αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν διεξοδικά και η χώρα να σχεδιάσει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τα επόμενα της βήματα μετά από μελέτη και συμφωνία όλου του πολιτικού τόξου. Αντί αυτού το Εθνικό Συμβούλιο παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, ενώ η Κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια με ξεκάθαρο λόγο για μια σειρά από καίρια ζητήματα που προέκυψαν, όπως για παράδειγμα, ποιες είναι οι σχέσεις με τη ρωσική διπλωματία και πώς σχεδιάζει να διαχειριστεί την επιδείνωση των σχέσεων.

Αντιθέτως το θέμα τίθεται δημόσια, από κόμματα και επιτελεία να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους, σε μια προσπάθεια περισσότερο να κερδίσουν τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της προεκλογικής τους πορείας, παρά να καταθέσουν μια ώριμη, σοβαρή και ολοκληρωμένη άποψη για την πολιτική πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το φυσούν και δεν κρυώνει οι Τούρκοι για την άρση του εμπάργκο

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ