Αποκαλύψεις στη δίκη Ζαβράντωνα-Μάρτυρας προστασίας της ΥΚΑΝ απείλησε Αριστοτέλους

Νέες αποκαλύψεις στην δίκη του Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με βασικό μάρτυρα κατηγορίας, πρόσωπο που καταδικάστηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ. Υπενθυμίζεται πως για την πρώτη υπόθεση που εκδικαζόταν ενώπιον Κακουργιοδικείου Λάρνακας, ο Ζαβράντωνας αθωώθηκε, αφού το Δικαστήριο έκρινε αναξιόπιστο τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας που είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση, ωστόσο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων και κρατείτο εκτός Φυλακών, ενώ παρά την εξέλιξη της υπόθεσης και τα όσα ανέφερε το Δικαστήριο, το οποίο έδειξε ψεύδη με σκοπό να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, αναστάλθηκε η ποινή του.  

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Χρίστος Πουτζιουρής, κλήτευσε μάρτυρες προκειμένου να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα, μεταξύ αυτών και αξιωματικός των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος αποκάλυψε πως η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών είχε απειληθεί από τον υπό προστασία μάρτυρα της ΥΚΑΝ και μάλιστα προέβη σε καταγγελία ενώπιον της Αστυνομίας. Ο εν λόγω μάρτυρας καταδικάστηκε το 2019, σε δεκαέξι χρόνια φυλάκιση, για 15 κιλά κοκαΐνη.  

Στο επίκεντρο βρέθηκε για άλλη μια φορά η ευνοϊκή μεταχείριση του μάρτυρα στον χώρο κράτησης του, που είναι υπό την ευθύνη της Αστυνομίας, κάτι στο οποίο εστίασε ξανά η υπεράσπιση, καταγγέλλοντας πάρτι με αμπελοπούλια και σαμπάνιες, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες, ενώ για το εν λόγω θέμα, προέβη και σε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια, σαμπάνιες, κινητά σε σταθμό με μάρτυρες-Καταγγελία με φωτογραφίες

Ο κ. Πουτζιουρής υπέβαλε ερωτήσεις στον αξιωματικό των Φυλακών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Διεύθυνση των Φυλακών, που είναι με βάση Νόμου υπεύθυνη για τις επισκέψεις όλων των καταδικασθέντων, απέρριψε αίτημα του μάρτυρα για να δέχεται επισκέψεις από την πρώην σύζυγο του κατηγορούμενου, αφού απαγορεύεται με βάση τους κανονισμούς, ωστόσο το εν λόγω πρόσωπο φαίνεται να τον επισκεπτόταν στον αστυνομικό σταθμό που κρατείται. Μάλιστα, όπως ακούστηκε ενώπιον Δικαστηρίου, η λίστα των επισκέψεων του διαβιβαζόταν στις Φυλακές από τα γραφεία της ΥΚΑΝ.

Ο αξιωματικός, κλήθηκε να απαντήσει επίσης ποιος είναι υπεύθυνος για την σίτιση των μαρτύρων, με τον αξιωματικό να απαντά πως είναι οι Φυλακές, ενώ αποκάλυψε πως πριν από μερικούς μήνες, οπότε δεσμοφύλακες είχαν μεταβεί στο σταθμό για να μεταφέρουν φαγητό, ο υπό προστασίας μάρτυρας της ΥΚΑΝ, εκτόξευσε απειλές και ύβρεις κατά της Διευθύντριας, Άννας Αριστοτέλους.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Διευθύντρια ενημερώθηκε σχετικά από τους δεσμοφύλακες, όπου στη συνέχεια προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αξιωματικός, ανακριτής που ανέλαβε τη διερεύνηση, δεκατέσσερις μέρες μετά την καταγγελία, όταν του έλαβε κατάθεση, ρωτούσε να μάθει ποιο είναι το πρόσωπο που μετέφερε τα όσα είπε ο μάρτυρας στην Άννα Αριστοτέλους, ενώ η ουσία ήταν οι απειλές.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, λέχθηκε πως ενώ δεσμοφύλακες μετέβησαν στον σταθμό για να μεταφέρουν φαγητό, εντόπισαν στον κατάδικο-μάρτυρα, να περιφέρεται στο προαύλιο του σταθμού και να μιλά στο κινητό τηλέφωνο. Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη δικάσιμο είχαν γίνει επίσης καταγγελίες για κατοχή κινητών, μέσω των οποίων έγινε κλήση στον Αλέξη Μαυρομιχάλη, τον οποίον απείλησαν και μάλιστα έγινε σχετική καταχώρηση στην Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι απειλές από προστασία μάρτυρες σε Αλεξούι-Ζαβράντωνα, τα περί ασυλίας και το θέμα κράτησης

Παράλληλα, ο αξιωματικός κλήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, όταν η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στις Φυλακές και συνέλαβε τον κατηγορούμενο για υπόθεση φόνου, ενώ στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε τίποτε σε βάρος του, δεν επέστρεψε στις Φυλακές και κρατείτο για μερικούς μήνες σε αστυνομικό σταθμό. Υπενθυμίζεται, πως για το εν λόγω ζήτημα, υπήρξε προσφυγή στο Ανώτατο, αφού όπως ήταν η θέση του δικηγόρου του Ζαβράντωνα, Αλέξανδρου Κληρίδη, η κράτηση του στον σταθμό ήταν παράνομη, ενώ μια μέρα πριν το ζήτημα εξεταστεί από το Δικαστήριο, η Αστυνομία τον επέστρεψε στις Φυλακές.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως ενώ το δεύτερο πρόσωπο που καταδικάστηκε με τον υπό προστασία μάρτυρα για την ίδια υπόθεση εξέτιε την ποινή του στις Φυλακές, άτομο της ΥΚΑΝ τον επισκέφθηκε 3-4 φορές, προκειμένου να του μιλήσει, ώστε να καταθέσει εναντίον του Ζαβράντωνα.   

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ο αξιωματικός των Φυλακών ανέφερε πως η Διεύθυνση των Φυλακών δεν ήταν ενήμερη για την έρευνα και τη σύλληψη του Ζαβράντωνα, ενώ όταν η Αστυνομία αποχώρησε με τον κατηγορούμενο, τότε αξιωματικός της του άφησε ένα φάκελο για την Διευθύντρια, εντός του οποίου υπήρχε επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, που αντικαθιστούσε τη Στέφη Δράκου, εξουσιοδοτώντας τη Διεύθυνση να εγκρίνει την μεταφορά του σε κρατητήρια. Ωστόσο, η μεταφορά του είχε γίνει, προτού ενημερωθεί η Διεύθυνση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ζαβράντωνα, ρώτησε τον αξιωματικό των Φυλακών τον λόγο που ο κατηγορούμενος κρατείτο σε αστυνομικό σταθμό ενώ το διάταγμα κράτησης του για την υπόθεση που συνελήφθη έληξε χωρίς να προκύψει κάτι σε βάρος του, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει. Η Κατηγορούσα Αρχή, παραδέχθηκε πως κρατείτο από την ΥΚΑΝ, με τις δύο πλευρές να κάνουν παραδεκτό το γεγονός.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, άνοιξε το θέμα των κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, με τον αξιωματικό να του απαντά πως δεν υπέπεσε στην αντίληψη του ιδίου κάτι τέτοιο, ενώ του ανέφερε πως ο ίδιος υπηρετεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα από το 1986 και οι Φυλακές πριν την παρούσα Διεύθυνση ήταν «υπό διάλυση». Όπως θέλησε να εξηγήσει στο Δικαστήριο, πριν την αλλαγή Διεύθυνση, μετέβαιναν αστυνομικοί και ζητούσαν να μιλήσουν με τον τάδε κρατούμενο ή να τον ανακρίνουν, χωρίς διαδικασίες, ενώ πλέον, η Διεύθυνση οργάνωσε την κατάσταση και εφάρμοσε κανονισμούς για όλες τις διαδικασίες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια και κινητά στο πρόγραμμα μαρτύρων-Παραδοχή μάρτυρα στο Δικαστήριο

Υπενθυμίζεται πως τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των υπό προστασία μαρτύρων που είναι υπό την ευθύνη της ΥΚΑΝ, βρέθηκαν από πρόσωπα ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διορίστηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος συνομιλούσε παράνομε με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών.  

Στο μεταξύ, ενώπιον Δικαστηρίου κλήθηκε να καταθέσει πρόσωπο από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, σε σχέση με την θέση της υπεράσπισης, πως ο Ζαβράντωνας εργοδοτείτο από τον υπό προστασία μάρτυρα, στο μπαράκι που έχει.

Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο βρέθηκε και η έφεση της Νομικής Υπηρεσίας, που στρέφεται κατά του ύψους της ποινής του μάρτυρα, η οποία από το 2019 ακόμη να εκδικαστεί. Είναι η θέση του δικηγόρου του Ζαβράντωνα, Χρίστου Πουτζιουρή, πως η Εισαγγελία καθυστερεί, ώστε να δει την έκβαση της υπόθεσης του κατηγορούμενου ενώπιον Δικαστηρίου. Θέση την οποία απέρριψε η Κατηγορούσα Αρχή, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τόσο ο κορωνοϊος όσο και το γεγονός ότι ο μάρτυρας άλλαξε δικηγόρο, καθυστέρησε τη διαδικασία. Μάλιστα, έγινε αναφορά στα λεγόμενα του μάρτυρα πως δεν είχε χρήματα για αυτό καθυστέρησε, ωστόσο τελικά λέχθηκε πως ο δικηγόρος του που είχε αποχωρήσει, ήταν με νομική αρωγή.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν πίσω με την κράτηση Ζαβράντωνα, πληρώνει τα νομικά του έξοδα η Δημοκρατία

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος