Πλοιάριο με 100 μετανάστες επιστρέφει στο Λίβανο με συνοδεία-Φωνές αστυνομικών

Πλοιάριο με πάνω από 100 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου, θέτοντας σε κινητοποίηση τις αρμόδιες Αρχές του κράτους, οι οποίες έστησαν επιχείρηση για επαναπατρισμό τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Αμέσως, τέθηκε σε κινητοποίηση η Αστυνομία και η Λιμενική, θέτοντας υπό παρακολούθηση το πλοιάριο, στο οποίο όπως διαπιστώθηκε επέβαιναν 100 μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι επρόκειτο για πλοιάριο που ξεκίνησε από το Λίβανο.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών στο Λίβανο, η Αστυνομία έστησε επιχείρηση για επιστροφή των μεταναστών, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους, υπό την συνοδεία περίπου 40 αστυνομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν με σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 50 άτομα, όπως αναγράφεται, ωστόσο ο αριθμός των μεταναστών και των αστυνομικών, υπερβαίνει κατά πολύ. Κάτι που προκαλεί ερωτήματα και φέρνει φωνές από πλευράς αστυνομικών, αφού προκύπτουν θέματα ασφάλειας, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους μετανάστες, ενώ λαμβάνεται υπόψη πως οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την επιστροφή τους.  

Επίσης, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, οι αστυνομικοί που τους συνοδεύουν είναι σε θέση να ανταποκριθούν; Έχουν εκπαιδευτεί όλοι ή μόνο τα άτομα της Λιμενικής; Ερωτήματα τα οποία θέτουν στο τραπέζι, δεδομένου πως κλήθηκαν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως από ΜΜΑΔ, ΥΑΜ κτλ. 

Έντονη αντίδραση Λοϊζίδη

Κληθείς από τον REPORTER να τοποθετηθεί ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος «ΙΣΟΤΗΤΑ», ο πρόεδρό του, Νίκο Λοϊζίδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αναφέροντας πως το γεγονός ότι η μεταφορά των μεταναστών και των αστυνομικών προς το Λίβανο, γίνεται με ένα πλοιάριο, το οποίο ενδεχομένως να μην πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας, έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση, ενώ υπέδειξε πως δεν λήφθηκαν υπόψη οι ανθρώπινες ζωές. 

Όπως ανέφερε, «για μία ακόμη φορά, παρόλο που είχαμε ενημέρωση στην προηγούμενη μεταφορά μεταναστών στο Λίβανο, για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σκάφους, εντούτοις, κανένας δεν έλαβε υπόψη ότι υπάρχουν ανθρώπινες ζωές και πλέον δείχνουν καθαρά ότι οι αστυνομικοί είναι αναλώσιμοι. Να μας πούνε οι αρμόδιοι πόσο κοστίζει η ζωή ενός αστυνομικού για εκείνους; 10 ευρώ, 20;».

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στα κονδύλια που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας αιχμές ότι αυτά τα κονδύλια έχουν φαγωθεί από τους αρμόδιους και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν παραχωρήσει άλλο πλοιάριο για τη μεταφορά.

«Είναι ντροπή και αν τα εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φαγωθεί, να μας πούνε εμάς, ως συντεχνία των αστυνομικών, να πληρώνουμε το πλοίο που θα μεταφέρει τους συναδέλφους μας, με ασφάλεια από και προς το Λίβανο. Εάν ήταν η μάνα τους, ο πατέρας τους, ο αδελφός τους, ο γιος τους, η κόρη τους σε αυτό το πλοίο, θα έπαιρναν την ίδια απόφαση; Ντροπή και αν τα λεφτά και τα κονδύλια φαγώθηκαν σε άλλους σκοπούς, να μας ενημερώσουν και να τους δώσουμε εμείς τα λεφτά που νοιαζόμαστε για τους συναδέλφους μας και τη ζωή τους».

«Κατάλληλο το σκάδος»

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν πως το συγκεκριμένο πλοιάριο, είναι ένα από τα τρία που είναι εγκεκριμένα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για αυτό το σκοπό, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 300 επιβαίνοντες.

Επιπρόσθετα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εκδόθηκε και σχετική άδεια για τέτοιου είδους αποστολές, ενώ έχει επιθεωρηθεί και κρίθηκε πως είναι κατάλληλο, έχει ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους επιβαίνοντες και σωστικά μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Άμεση επέμβαση μελών του Υποσταθμού Λήδρας σε περιστατικό οικογενειακής βίας-Πρόταξε μαχαίρι ο δράστης
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Υπό κράτηση οι επτά για το «Δημητρούι», ελεύθεροι οι άλλοι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους