Έξω φρενών οι κυνηγοί με τα δολώματα-Το αίτημα και ο λόγος πίσω από τα δηλητήρια

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των κυνηγών μετά και τον πρόσφατο εντοπισμό δολωμάτων από την Υπηρεσία Θήρας, η οποία απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς ανίχνευσε μεγάλες ποσότητες δηλητηριασμένων δολωμάτων που  στόχο είχαν τον θάνατο κυνηγετικών σκυλιών, τα οποία αρχίζουν την εκπαίδευσή τους ενόψει και της καλοκαιρινής κυνηγετικής περιόδου. Εξάλλου, στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν απώλειες και δηλητηριάσεις αρκετών σκυλιών που βρίσκονταν σε ειδικές περιοχές εκγύμνασης σκυλιών, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους κυνηγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. 

Βασικό αίτημα των κυνηγών για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων είναι η εγκατάσταση καμερών, καθώς θεωρούν ότι είναι η μόνη λύση για έλεγχο των περιοχών από δηλητήρια, αλλά και για την προστασία και πρόληψη πυρκαγιών στους βιότοπους μας. Ωστόσο, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, φαίνεται να βάζει φρένο στο αίτημα τους για κάμερες, με τους κυνηγούς να αντιδρούν και να επιμένουν πως μόνο με τη σωστή παρακολούθηση, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση σε προσωπικά δεδομένα, μπορούν να αποφευχθούν τα εγκλήματα και να πιαστούν οι επιτήδειοι που σκοτώνουν τα κυνηγετικά σκυλιά.

Την προσωπική της ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, εξέφρασε η αντιπρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Γεωργία Κωνσταντινίδου, η οποία αναφέρει πως το Κίνημα έχει μιλήσει άπειρες φορές με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες στους βιότοπους για έλεγχο. Ωστόσο, είναι η θέση της κ. Κωνσταντινίδου πως «αν και εφόσον τοποθετηθούν κάμερες στα σωστά σημεία, θα μπορούν να παρακολουθούν τη φύση και τα ύποπτα άτομα που πιθανόν να σκορπούν τα δηλητήρια στις περιοχές, ενώ θα συμβάλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών. Η ίδια, όμως, προφασίζεται στα προσωπικά δεδομένα, ωστόσο θα μπορούν να ελέγχονται από το κράτος και θα συλλέγονται τα στοιχεία που είναι χρήσιμα».

Τα σημεία που εκπαιδεύονται οι σκύλοι είναι γνωστά, καθώς η Υπηρεσία Θήρας, δημοσιοποιεί τις περιοχές οι οποίες φαίνονται στον χάρτη της Θήρας στη σχετική εφαρμογή Άρτεμις, αναφέρει η κα. Κωνσταντινίδου, η οποία υποδεικνύει παράλληλα πως «δυστυχώς, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για τους εκπαιδευτές και έτσι μαζεύονται όλοι σε συγκεκριμένα σημεία».

Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες έγινε ένα ιδιαίτερο περιστατικό δηλητηριάσεων όπου ήταν μαζικές, με την κα. Κωνσταντινίδου να στέκεται στο συγκεκριμένο συμβάν. «Έπαιρνε τηλέφωνο ο κόσμος και έκλαιγε, ότι έχασε τα παιδιά του (σ.σ. σκύλους) πάνω στο βουνό. Μου έστελναν φωτογραφίες και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Γέμισαν ολόκληρη περιοχή του Κουτραφά με δηλητήρια και έβλεπες τον ένα μετά τον άλλο να προσπαθεί να σώσει τον σκύλο του και να τον γλυτώσει».

Ο λόγος πίσω από τις δηλητηριάσεις

Ιδιώτες οι οποίοι δεν θέλουν να πλησιάζουν οι σκύλοι τις ιδιωτικές τους περιουσίες, αλλά και λαθροθήρες οι οποίοι θέλουν να κάνουν ζημιά σε άλλους κυνηγούς, φαίνεται να είναι η αιτία πίσω από τις δηλητηριάσεις. Σύμφωνα με την κα. Κωνσταντινίδου, «με το να υπάρχουν αυτές οι περιοχές χωρίς έλεγχο για εκπαιδευτικά, το μόνο που εξυπηρετούν είναι να μαζεύονται όλοι οι νόμιμοι κυνηγοί μέσα σε μια περιοχή που πάνε οι λαθροθήρες, να τοποθετούν τα δηλητήριά τους και γίνεται κανονικά ένα έγκλημα».

Επίσης, η κα. Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκε και στις ποινές που προβλέπονται για τέτοιου είδους αδικήματα, εκφράζοντας τη θέση πως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει ποινή, αφού όποιο συλλάβουν θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο και εκεί θα διαφανεί η απόφαση. Εμείς απαιτούμε αλλαγή στη Νομοθεσία και οποιοδήποτε συλλάβουν η ποινή του να είναι ισάξια με αυτή που επιβάλλεται για ανθρωποκτονία, καθώς μόνο έτσι δεν θα τολμούν οι εγκληματίες να προβαίνουν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Τα εξειδικευμένα σκυλιά και οι συστάσεις της Υπηρεσίας Θήρας

Ελέγχους με τη χρήση εξειδικευμένων σκυλιών πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Υπηρεσία Θήρας, ώστε να αποτρέψει φαινόμενα δηλητηριάσεων. Τα τελευταία χρόνια, υπέδειξε ο Λειτουργός του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, «υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυτά τα προβληματικά φαινόμενα και εμείς επικεντρωνόμαστε σε αυτές τις περιοχές και κάνουμε ελέγχους με εξειδικευμένα σκυλιά».

Πέραν από την Άλασσα, που εντοπίστηκαν διάφορα δολώματα, έχουν εντοπιστεί ποσότητες δηλητηριασμένων δολωμάτων και τους προηγούμενους μήνες σε άλλες περιοχές. «Φαίνεται να είναι πάρα πολλοί οι λόγοι πίσω από τις αυτές τις κακόβουλες ενέργειες, είτε λόγω αντιζηλιών, είτε λόγω του ότι προσπαθούν να σκοτώσουν αλεπούδες, ή αδέσποτους σκύλους που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα σε κτηνοτροφικά υποστατικά. Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε κάποια ενέργεια συγκεκριμένα, καθώς ο καθένας το κάνει για τους δικούς του λόγους». 

Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Θήρας προς τους ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές σκύλων, είναι να αποφεύγουν περιοχές που στο παρελθόν εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα, να έχουν μαζί τους όλα τα απαιτούμενα για να μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο τους άμεσα εάν καταναλώσει κάτι δηλητηριώδες και φυσικά σε περίπτωση που εντοπίσουν κάτι ύποπτο σε διάφορες περιοχές να ενημερώσουν έγκαιρα την Υπηρεσία.

Με γνώμονα την καλλιέργεια συνείδησης και παιδείας προς όλους τους κυνηγούς το Κίνημα Κυνηγών παρακαλεί τους κυνηγούς όπως:

• σέβεστε την φύση για όλα μας προσφέρει

• σέβεστε το θήραμα και το προστατεύετε

• σέβεστε τις ξένες περιουσίες

• δεν αφήνουμε σκουπίδια

• δεν πετάμε αποτσίγαρα, δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα απολύτως λόγο.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σωστό να γνωρίζουμε πως:

• διαθέτουμε αρκετό νερό για τα σκυλιά μας

• η εκγύμναση ξεκινά με σταδιακή αύξηση της ώρας στο βουνό για να προστατέψουμε τα σκυλιά από εξάντληση και αφυδάτωση

• έχουμε πάντα μαζί μας κουτί Πρώτων Βοηθειών για τυχόν δάγκωμα φίνας ή δηλητηριασμένα δολώματα (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας)

 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών