Συγκίνησαν και έστειλαν μηνύματα στη γιορτή τους οι κρατούμενοι-Από το σκοτάδι στο φως

Αγάπη, αξιοπρέπεια, σεβασμός, αναμόρφωση, ενσυναίσθηση, επανένταξη, φιλία... Αυτές οι επτά λέξεις οι οποίες ανάρτησαν σε μια πινακίδα στη σκηνή οι κρατούμενοι ήταν αρκετές... Αρκετές, για να αντιληφθεί η κοινωνία, τι πραγματικά ζητούν αυτοί οι άνθρωποι που σωφρονίζονται. Μάλιστα, το μήνυμα που έκλεισε την εκδήλωση στις Κεντρικές Φυλακές, ήταν αυτό που συνοδεύτηκε και με το πιο θερμό χειροκρότημα, του οποίου έγιναν αποδέκτες και οι ίδιοι οι κρατούμενοι. «Ο πολιτισμός μιας χώρας, φαίνεται μέσα από τις φυλακές της». Και όντως, μέσα από τις φυλακές σήμερα, στέλνονται ποικίλα κοινωνικά μηνύματα, τα οποία αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρωπότητας. 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές επί ευκαιρίας της επίσημης λήξης των μαθημάτων των εννέα σχολείων που λειτουργούν, τα οποία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που λειτουργούν από το 2015, οι κρατούμενοι κατάφεραν μέσα από τους υποκριτικούς τους ρόλους, να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προκάλεσε η σύγκριση των Κεντρικών Φυλακών του παρελθόντος με το σήμερα. Καθόλου τυχαίο άλλωστε, δεν ήταν και το σλόγκαν που φιγούραρε στην εκδήλωση, «από το σκοτάδι στο φως», αφού το παρελθόν, το οποίο διαφαινόταν και μέσα από τις φωτογραφίες, ήταν όντως μέσα στο σκοτάδι, ενώ σήμερα οι εγκαταστάσεις των Κεντρικών Φυλακών αλλά και τα όσα προσφέρει η διεύθυνση στους κρατούμενους, μπορεί δικαιολογημένα να χαρακτηριστεί το φως γι' αυτούς. 

Μάλιστα, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές φιγουράρουν ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης, καθώς ακολουθούν ευρωπαϊκά πρότυπα φυλακών, ενώ έχουν μαγνητίσει και το ενδιαφέρον του Netflix, το οποίο πραγματοποίησε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις των Φυλακών. 

Την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία των Φυλακών που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, εξήγησε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η οποία στην παρουσία της Πρόεδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, αλλά και βουλευτών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς στην υπηρεσία μας. Με προσήλωση στη βασική αρχή, ότι η ευθύνη και η λογοδοσία συνιστούν στοιχεία που προάγουν τη Δημοκρατία, τη σωστή διοίκηση και τη διαφάνεια, από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε φαινόμενα διαφθοράς με αποφασιστικότητα και υπεύθυνα. Γνωρίζαμε ότι η διαφθορά στις φυλακές, ήταν φαινόμενο με πολύπλευρες καταστάσεις που ενείχε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και τη λειτουργία των φυλακών και που συνιστούσε βαρίδι στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού, του σωφρονιστικού μας ιδρύματος».

Επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή η διεύθυνση των Φυλακών, πρόσθεσε η κα. Αριστοτέλους, «από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ως αποτέλεσμα, είχαμε έξι συλλήψεις μελών του προσωπικού και τον τερματισμό των υπηρεσιών τους. Καθιερώσαμε πειθαρχικές διαδικασίες και συστήματα ελέγχου τόσο για τους κρατούμενους αλλά και για το προσωπικό. Διαβεβαιώνω στους κρατούμενους ότι ο μεταξύ μας σεβασμός είναι πάντοτε αμοιβαίος. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα αυτονόητα, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις φυλακές, παρά τις δυσκολίες που συναντούμε κατά καιρούς».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Άριστος Τσιάρτας, εκ μέρους της Υπουργού, Στέφης Δράκου, ανέφερε ότι, «με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης χαιρετίζουμε την τελετή λήξης των εννέα σχολείων και συγχαίρουμε τους μαθητές που ολοκληρώνουν τον κύκλο μαθημάτων τους. Η συμμετοχή τους στα σχολεία των φυλακών πραγματώνουν τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος. Η εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των φυλακών, για τη βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, ώστε να διατηρηθεί η επανασύνδεση τους μετά την αποφυλάκιση τους. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ομαλή επανένταξή μετά την αποφυλάκιση και μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και επιστροφής στις Κεντρικές Φυλακές».

Βασικός στόχος, πρόσθεσε, «είναι να αναβαθμίζονται συνεχώς τα προγράμματα των σχολών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως, με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Η ριζική αλλαγή των φυλακών μας τα τελευταία χρόνια δεν είναι συγκυριακή, ούτε τυχαία. Αποδεικνύουν ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί το σωφρονιστικό σύστημα στην αποστολή του και να λειτουργήσει η φυλακή ως τρόπος αναμόρφωσης των φυλακισμένων και προετοιμασίας της ομαλής επανένταξης των κρατούμενων στην κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τιμητικά βραβεία στους σπουδαστές που ξεχώρισαν έλαβαν οι:

  • Ραφαήλ Κωνσταντίνου στον κλάδο ξυλουργικής και επιπλοποιίας με βαθμολογία 20/20
  • Χρήστος Ταχύ στον κλάδο ηλεκτρολογίας με βαθμολογία 20/20
  • Άννα Ροζάριο στον κλάδο γραφικών τεχνών με βαθμολογία 20/20
  • Χαράλαμπος Βαρδάκης στον κλάδο χρυσοχοΐας με βαθμολογία 20/20
  • Στυλιάνα Ιωάννου στον κλάδο χρυσοχοΐας με βαθμολογία 20/20
  • Lovepreet Singh στον κλάδο ξενοδοχειακών με βαθμολογία 20/20
  • Ισίδωρος Νεοφώτιστος στον κλάδο βιβλιοδεσίας
  • Stoyan Keranov στον κλάδο βιβλιοδεσίας
  • Νικόλα Γεωργίου για το βραβείο ζωγραφικής

 

 

 

  
  
  
  
  
  
  
  
  
     
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
     
  
  
  
  
  
  
  
   
 
   
  
  
  
  
  
  
 

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών