Θρήνος για τον θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ-Γύριζαν βίντεο για σποτ της ΕΦ στη Λάρα

Ανείπωτη θλίψη για το θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, έπειτα από το σοβαρό ατύχημα σε άσκηση με πτήση ελικοπτέρου και την πτώση του στην θάλασσα από τα οκτώ μέτρα, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε θαλάσσια περιοχή στη Λάρας, στην επαρχία της Πάφου.  

Ο άτυχος ΣΥΟΠ, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, είχε τραυματιστεί κρίσιμα όταν πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης άσκησης, όπου σημειώθηκε το τραγικό ατύχημα, στη θαλάσσια περιοχή στη Λάρα, γυρίζονταν πλάνα στο πλαίσιο δημιουργίας βίντεο σποτ για την Εθνική Φρουρά.​

Επιπλέον, είναι άγνωστο εάν έχει καταγραφεί το συγκεκριμένο πλάνο κατά τη διάρκεια του κρίσιμου τραυματισμού του 27χρονου, ωστόσο εάν έχει καταγραφεί θα βοηθήσει στην έρευνα.

​Την ίδια ώρα, για τραγικό γεγονός έχει αρχίσει η διεξαγωγή έρευνας, τόσο από την Εθνική Φρουρά, όσο και από την Αστυνομία Κύπρου, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί το τι πήγε λάθος. 

Συνεπώς, από την έρευνα αναμένεται να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος που έπεσε ο νεαρός ΣΥΟΠ, εάν το το ελικόπτερο ήταν σταθερό ή εν κινήσει. Παράλληλα, αναμένεται να διαπιστωθεί εάν ο άτυχος Παναγιώτης είχε χάσει τις αισθήσεις του πριν βουτήξει στο νερό.

Παράλληλα, οι πρώτες ενδείξεις είχαν δείξει ότι ο τραυματισμός του άτυχου Παναγιώτη, επήλθε από την πρόσκρουση του στη θάλασσα, η οποία δεν έγινε με το σωστό τρόπο, ενώ αυτό είναι κάτι που προβληματίζει αφού πρόκειται για ένα έμπειρο καταδρομέα, που είχε συμμετάσχει ξανά σε παρόμοιες ασκήσεις, ενώ είναι μέλος της Εθνικής Φρουράς εδώ και έξι χρόνια. 

Τα ακριβή αίτια θανάτου του 27χρονου, αναμένεται να εξακριβωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού της.

Τα μηνύματα των φίλων και συνεργατών του 27χρονου Παναγιώτη, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη, είναι αρκετά. Όλοι μιλούν για ένα χαμογελαστό χαμογελαστό άνθρωπο.

Συλλυπητήρια κομμάτων

Μέσω ανακοίνωσης του ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του 27χρονου Παναγιώτη.

Όπως αναφέρει «ο τραγικός θάνατος του ΣΥΟΠ καταδρομέα Παναγιώτη Γιαννιού σκόρπισε θλίψη στην κυπριακή κοινωνία.

Ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τη θλίψη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».

Προσθέτοντας ότι «είναι μια μαύρη μέρα για την Εθνική Φρουρά η οποία θρηνεί την απώλεια ενός νεαρού στελέχους της εν ώρα καθήκοντος.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα αίτια αυτής της τραγωδίας θα διαπιστωθούν από τις έρευνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».

«Το Υπουργείο Άμυνας οφείλει απαντήσεις»

Σε ανακοίνωση το το ΑΚΕΛ «εκφράζει τη θλίψη και τον συγκλονισμό μας για τον θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ της Εθνικής Φρουράς Παναγιώτη Γιαννιού που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».

Όπως αναφέρει «την ίδια ώρα, εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στα οποία οφείλει να δώσει εξηγήσεις το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας. Ποια ήταν η φύση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο ΣΥΟΠ; Επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση ή για παραγωγή επικοινωνιακού σποτ; Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας;».

Τέλος, σημειώνει πως «προκαλεί τεράστιο προβληματισμό το γεγονός ότι πρόκειται για τρίτο θανατηφόρο ατύχημα στην Εθνική Φρουρά τον τελευταίο ενάμιση περίπου  χρόνο. Οι ζωές και η ασφάλεια των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν την Εθνική Φρουρά πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΑΚΕΛ θα εγγράψει αμέσως στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής το ζήτημα, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και να μελετηθούν τρόποι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τέτοιων ατυχημάτων».

Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο του ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού, εκφράζει και το ΔΗΚΟ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για το θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού εν ώρα καθήκοντος και ζητά πλήρη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό αυτό ατύχημα.

Ο Πρόεδρος, η ηγεσία, τα στελέχη και οι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, «το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο συνέβησαν 3 σοβαρά ατυχήματα στην Εθνική Φρουρά, προκαλεί ανησυχία και θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά το Υπουργείο Άμυνας.

Το θέμα τήρησης των απαραιτήτων μέτρων ασφαλείας θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας».

Τέλος, τονίζει πως οι στρατιωτικές ασκήσεις ενέχουν ψηλό ρίσκο κινδύνου, παρά ταύτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος και ότι τα τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας ώστε ατυχήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, να προλαμβάνονται.

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών εκφράζει και αυτό τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον χαμό του άτυχου Παναγιώτη.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, με μεγάλη μας θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα, Παναγιώτη Γιαννιού, που τραυματίστηκε σε άσκηση με πτήση ελικοπτέρου κατά την πτώση του στην θάλασσα.

Την ίδια ώρα, καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, εντός της Εθνικής Φρουράς. Υπενθυμίζουμε πως η 27χρονη νεαρή ΣΥΟΠ, Νάταλη Νεοφύτου έχασε τη ζωή της εν ώρα υπηρεσίας μετά από τροχαίο ατύχημα, ενώ ο 33χρονος Λοχαγός, Ξάνθος Κυριάκου αποβίωσε μετά από άσκηση, όταν στην προσπάθειά του να καταρριχηθεί σε ειδική πλατφόρμα, το σχοινί που χρησιμοποιούσε, αποκόπηκε, με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό, βάθους πενήντα μέτρων και να τραυματιστεί θανάσιμα.  Οι τραυματισμοί και οι θάνατοι εντός της Εθνικής Φρουράς πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Παναγιώτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».

Σημειώνεται ότι, είναι η τρίτη τραγωδία, μέσα σε ένα χρόνο, που σημειώνεται στην Εθνική Φρουρά, καθώς στις 12 Μάϊου, η 27χρονη νεαρή ΣΥΟΠ, Νάταλη Νεοφύτου, έχασε τη ζωή της μετά από τροχαίο ατύχημα, εν ώρα υπηρεσίας. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο 33χρονος Λοχαγός, Ξάνθος Κυριάκου, άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από άσκηση, όταν στην προσπάθειά του να καταρριχηθεί σε ειδική πλατφόρμα, το σχοινί που χρησιμοποιούσε, αποκόπηκε, με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό, βάθους πενήντα μέτρων και να τραυματιστεί θανάσιμα.  

«Έντονος προβληματισμός για τα κενά ασφάλειας στην Ε.Φ.»

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε άλλο ένα στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, που εν καιρώ ειρήνης, έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ.

Όπως αναφέρει «είναι δυστυχώς η τρίτη απώλεια ζωής τους 14 τελευταίους μήνες, κάτω από συνθήκες που φαινομενικά έχουν πολλά κοινά και που το Υπουργείο Άμυνας, η Εθνική Φρουρά και κάθε αρμόδιος πρέπει να διερευνήσουν εξονυχιστικά.

Εκφράζουμε δημόσια τον έντονο προβληματισμό μας για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις έρευνες εξακρίβωσης των συνθηκών θανάτου των στελεχών μας, καθώς και τις προφανείς αδυναμίες που παρουσιάζονται σε τομείς διασφάλισης της ασφάλειας και υγείας τους εν ώρα καθήκοντος».

Στη συνέχεια προσθέτει ότι «το λιγότερο που οφείλουμε προς τους αδικοχαμένους νέους μας και τις οικογένειες τους είναι να εξακριβώσουμε τις ακριβείς συνθήκες θανάτου και να διορθώσουμε τυχόν λάθη και παραλήψεις, προστατεύοντας από νέες αχρείαστες και αδικαιολόγητες απώλειες.

Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Συμβασιούχου Οπλίτη-Καταδρομέα Παναγιώτη Γιάννου. Αιωνία του η μνήμη».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια της ζωής του στελέχους της Εθνικής Φρουράς, Παναγιώτη Γιαννιού.

«Οι συνθήκες του θανάτου του άτυχου στρατιωτικού θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν και το κυριότερο, για να φωτιστούν πλήρως τα ακριβή γεγονότα προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για το μέλλον. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του Παναγιώτη Γιαννιού», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών