«Ήξεραν για τα στοιχεία, φαίνεται να μην ήθελαν την καταγγελία της Αριστοτέλους»

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και τα όσα κατήγγειλε η Διεύθυνση των φυλακών, με αρχηγό Αστυνομίας, υπουργό Δικαιοσύνης και Νομική Υπηρεσία να βρίσκονται στο στόχαστρο των επικρίσεων, στους οποίους καταλογίζεται ολιγωρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρωτοφανείς χειρισμοί Δράκου για τον αξιωματικό-Βροχή τα ερωτήματα

Όπως ανέφεραν πηγές, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι φαίνεται να έλαβαν γνώση των καταγγελιών και των στοιχείων που εντοπίστηκαν, με τον Γιώργο Σαββίδη να μη διαψεύδει σε δηλώσεις του, αναφέροντας πως, «δεν θέλω να πω οτιδήποτε για οποιαδήποτε καταγγελία δεν συνοδεύεται από στοιχεία. Προσωπικά, με τους δικηγόρους της μιλώ συνέχεια». Από την άλλη ο Σάββας Αγγελίδης δήλωσε πως δεν είχε γνώση των καταγγελιών.

Ωστόσο εκπρόσωποι επιμένουν και τονίζουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως ήταν ενήμεροι, γνώριζαν για τη συνομιλία και για μέρος του περιεχομένου των μηνυμάτων, μη θέλοντας να προβούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, ενώ φαίνεται από τις πληροφορίες, πως κάποιοι φαίνεται να μην ήθελαν να λάβουν διαστάσεις οι καταγγελίες, λόγω των εμπλεκομένων, και ενδεχομένως να ήθελαν να κερδηθεί χρόνος. Μάλιστα, κάποιοι χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση ως το θέατρο του παραλόγου, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη μη παρέμβαση των αρμοδίων σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, εδώ και ένα μήνα. Επίσης, όπως μας αναφέρθηκε κάποιοι δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ζητήσουν στοιχεία ή να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να τύχει ορθής διαχείρισης το ζήτημα άμεσα.

Γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, την ώρα που αρμόδιοι επιμένουν στο αφήγημα πως δεν γνώριζαν και πληροφορήθηκαν για τις καταγγελίες από τα μέσα. Πάντως ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη της υπόθεση, εκτίμησε πως ενδεχομένως η δημοσιοποίηση του ζητήματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να σχετίζεται με το γεγονός ότι από κάποιους αρμόδιους, δεν προέκυψε το αναμενόμενο ενδιαφέρον. 

Το όλο θέμα δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή που διορίστηκε Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος έχει ένα μήνα να διεξάγει την έρευνα του ως προς τις καταγγελίες της διεύθυνσης και τα αδικήματα που εντόπισε η νομική ομάδα της Διεύθυνσης των φυλακών. Πάντως ενώπιον του ανακριτή, ενδεχομένως να γνωστοποιηθούν οι ενέργειες που έγιναν πριν τη γραπτή καταγγελία των νομικών της Άννας Αριστοτέλους στον Εισαγγελέα, συνεπώς κάπως έτσι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σηκώνει μανίκια και ενώπιον του πρώτη αναμένεται να βρεθεί η πλευρά της Άννας Αριστοτέλους, ώστε να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της καθώς και σχετικές μαρτυρίες, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να κληθούν για κατάθεση τόσο ο βαρυποινίτης, ο οποίος φαίνεται να λειτουργούσε ως δούρειος ίππος του αξιωματικού και συνομιλούσε μαζί του μέσω εφαρμογών, αλλά και ο ίδιος αξιωματικός για να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Εξάλλου, ο κ. Αιμιλιανίδης αναμένεται να καλέσει κι άλλους μάρτυρες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα και τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως επίσης και μάρτυρες που επιθυμούν να δώσουν συναφή στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πάρε δώσε των Αρχών με τον υπόκοσμο και τελικά ποιος χρειάζεται ποιον;

Ζητά εξηγήσεις το ΔΗΚΟ

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού χαιρετίζει τον διορισμο ειδικού ποινικού ανακριτή αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο «Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνώριζαν για αυτές τις καταγγελίες, ήταν ενήμεροι πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αλλά δεν έκαναν τίποτα».

Την ίδια ώρα το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει πως, «η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να δηλώσει ολοκληρωτική άγνοια και αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σημερινή της παραδοχή, μόνο μετά από την πίεση συγκεκριμένων ΜΜΕ».

«Επίσης, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι, ενώ η επίσημη καταγγελία έγινε χθες και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα, ο υπό διερεύνηση Ανώτερος Αξιωματικός της Αστυνομίας  δεν έχει, μέχρι στιγμής, τεθεί σε διαθεσιμότητα», υποδεικνύει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ξεκαθαρίζει ο Πελεκάνος

Για την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος ο οποίος χαρακτηρίζει ανυπόστατο τον ισχυρισμό που προβάλλει το Δημοκρατικό Κόμμα, ότι, «τάχα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνώριζαν για αυτές τις καταγγελίες, ήταν ενήμεροι πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αλλά δεν έκαναν τίποτα, παραθέτω πιο κάτω αυτούσιες τις αναφορές μου στη σημερινή πρωινή εκπομπή του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ, αφήνοντας τα συμπεράσματα στην κρίση των συμπολιτών μας».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικος εκπρόσωπος παραθέτει τη δήλωση του σύμφωνα με την οποία, «ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από τη στιγμή που το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Όσον αφορά για διάφορα προβλήματα που υπήρχαν στις Κεντρικές Φυλακές και αφορούσαν τη συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης και της Αστυνομίας, ναι ο Πρόεδρος ήταν ενήμερος είχε γίνει μάλιστα και μία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, δεν ήταν όμως ο Πρόεδρος ενήμερος - και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω - για το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες. Δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε: «Δεν ήταν εις γνώση του το συγκεκριμένο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος γνώριζε για διάφορα προβλήματα που υπήρχαν στις Κεντρικές Φυλακές και όπως έχω πει προηγουμένως αφορούσαν ουσιαστικά τη συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης των Φυλακών και της Αστυνομίας. Δεν είχαν να κάνουν με το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας».

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον