Αναστολή ποινής ισοβίτη για τετραπλό φονικό, απόπειρες και σχεδιαζόμενες ενέδρες

Η ποινή σε άλλο ένα υπό προστασία μάρτυρα, που ήταν ενταγμένος στο πρόγραμμα μαρτύρων της Αστυνομίας, ανεστάλη από τις Αρχές, κατόπιν συμφωνίας που είχε προηγηθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για πρόσωπο που καταδικάστηκε σε δια βίου φυλάκιση για φόνο εκ προμελέτης, απόπειρες φόνου και σχεδιαζόμενες δολοφονίες. 

Πρόκειται για τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση του τετραπλού φονικού που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα το 2016, ο οποίος τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, καταδικάστηκε σε δια βίου φυλάκιση, μετά από δική του παραδοχή σε  20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν συνωμοσία για φόνο, φόνο εκ προμελέτης, απόπειρα φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχή πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχή πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α. Υπενθυμίζεται πως θύματα ήταν οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτη, Ηλίας και Σκεύη Χατζηευθυμίου και ο ένας εκ των εκτελεστών, Yani Vogli, ενώ στον καταδικασθέντα επιβλήθηκαν ποινές για δύο απόπειρες φόνους και τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες σε Αλέξη Μαυρομιχάλη και άλλων δύο φίλων του. 

Η οριστική αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης έπεσε στις 11 του περασμένου Μαΐου, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, επικυρώθηκε η ποινή σε δύο εκ των καταδικασθέντων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ επικυρώθηκαν επίσης οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Κακουργιοδικείο σε σχέση με τις απόπειρες φόνου εναντίον άλλων δύο προσώπων καθώς και οι κατηγορίες για συνωμοσία.

Λίγες μέρες αργότερα, η Νομική Υπηρεσία, προχώρησε στην αναστολή της ποινής του ισοβίτη που χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον τους, με βάση το άρθρο 53 παράγραφος 4 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει πως, «ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας μειώνουσιν, αναστέλλουσιν ή μετατρέπουσιν οιανδήποτε ποινήν επιβληθείσαν υπό οιουδήποτε δικαστηρίου εν τη Δημοκρατία κατόπιν συμφώνου γνώμης του γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας και του βοηθού γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας».

Ο μάρτυρας εξέτισε μόνο περίπου έξι χρόνια, με νομικούς κύκλους να χαρακτηρίζουν την απόφαση πρωτοφανή, αφού πρόκειται για ισοβίτη και πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ την ίδια ώρα, δικηγόροι επιμένουν πως οι αναστολές ποινών αποτελούν παρέμβαση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Το εν λόγω άρθρο αναφέρει,

Υπενθυμίζεται πως ο ισοβίτης, μετά την παραδοχή του και την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, μεταφέρθηκε εκτός φυλακών και κρατείτο στο χώρο όπου κρατούνται οι υπό προστασία μάρτυρες της Αστυνομίας.

Ο μάρτυρας, σε θεληματική του κατάθεση στην Αστυνομία, στην οποία ενέπλεξε τον εαυτό του, ανέφερε ότι αρχές Μαΐου του 2016 μετά από οδηγίες που λάμβανε από άλλο πρόσωπο, εξασφάλισε διαμονή, διατροφή και διευκόλυνε τις μετακινήσεις στους δύο εκτελεστές, οι οποίοι δολοφόνησαν και τραυμάτισαν τα πέντε άτομα στο εστιατόριο στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου.

Είπε ακόμα ότι μετά από οδηγίες παρέλαβε και παράδωσε τα δύο όπλα (πιστόλι και αυτόματο) στους Yani Vogli και Alex Burrelli αρχικά για να σκοτώσουν τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ και Χρήστο Δημητρίου άλλως Τσιάκκα. Ωστόσο η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ματαιώθηκε γιατί ο Αλέξης Μαυρομιχάλης είχε μεταβεί στην Ελλάδα.

Στην κατάθεση του ο ισοβίτης, σύμφωνα με την απόφαση, είχε αναφέρει ακόμα ότι γύρω στα μέσα Ιουνίου 2016 μετά από οδηγίες διευθέτησε τη μεταφορά και παραμονή των δύο δραστών στον Πρωταρά, οι οποίοι θα περίμεναν τον κατάλληλο χρόνο για να σκοτώσουν τον Φάνο Θεοφάνους. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ήταν ενήμερος για το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιείτο για τη δολοφονία και για το σχέδιο διαφυγής.

Ο νεαρός στην κατάθεση του στην Αστυνομία ανέφερε επίσης ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο από το σπίτι όπου διέμεναν οι Burrelli και Vogli στο εστιατόριο όπου δειπνούσαν οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης και το ζεύγος Ηλίας και Σκεύη Χατζηευθυμίου, κατέβηκαν από το όχημα, επιτέθηκαν και σκότωσαν τα θύματα τους.

Μετά τη διάπραξη του φόνου ο Burelli επέστρεψε στο όχημα, αφού ο Vogli σκοτώθηκε στο εστιατόριο κατά την ανταλλαγή πυρών και διέφυγαν.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον μάρτυρα ποινή δια βίου φυλάκισης στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, αφού ο ρόλος του ήταν καθορισμένος, ενώ του επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της συνωμοσίας για φόνο των Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη και Χρίστου Δημητρίου άλλως Τσιάκκα. Επιπρόσθετα, του επιβλήθηκε ακόμα ποινή φυλάκισης 12 χρόνων σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της απόπειρας φόνου του Γιώργου Χαραλάμπους και Παναγιώτη Καλλιτσιώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου