Με λουρί και σακούλι τα σκυλιά αλλιώς… 50 ευρώ πρόστιμο-Αλλάζει η Νομοθεσία

Δραστικά και αυστηρά μέτρα για την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους σκύλους, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στο προσεχές μέλλον, με τα αφεντικά των κατοικίδιων να οφείλουν πλέον να εναρμονιστούν με τις υποδείξεις, διαφορετικά θα υπόκεινται σε εξώδικο πρόστιμο. Συγκεκριμένα, σε τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου πρόκειται να προχωρήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος για τη θέσπιση ποινικού αδικήματος ώστε να τιμωρείται το πρόσωπο που συνοδεύει σκύλο ο οποίος δεν είναι δεμένος με λουρί και το εν λόγω πρόσωπο επίσης, δεν φέρει σακούλι περισυλλογής των περιττωμάτων του σκύλου.

Το εν λόγω μέτρο, πρόκειται να ισχύει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και όπου υπάρχει συνωστισμός κόσμου, με το μέτρο για το λουρί να είναι τόσο για την ασφάλεια των σκύλων αλλά και των συμπολιτών μας, ενώ το μέτρο για το σακούλι, να είναι για την καθαριότητα και την ευταξία του περιβάλλοντος από τα περιττώματα που αφήνουν τα σκυλιά, χωρίς να τα μαζεύουν οι ιδιοκτήτες τους. 

Η πρόταση Νόμου για τροποποίηση του υφιστάμενου Νόμου περί σκύλων, γίνεται μετά από υπόδειξη του βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για τη θέσπιση ποινικού αδικήματος, ενώ όπως εξήγησε το πρόστιμο της τιμωρίας για όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία, θα κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ, θεωρώντας το ως υπέρ αρκετό για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα. 

«Η εφαρμογή του μέτρου είναι κάτι που θα συμβαίνει σε κατοικημένες περιοχές και εκεί που υπάρχει αρκετός κόσμος. Πέραν από το λουρί στον σκύλο μας, που είναι κάτι το αυτονόητο, δηλαδή να κρατάμε το κατοικίδιο μας κοντά, ώστε να προστατεύουμε τόσο τον ίδιο το σκύλο από τα οχήματα, αλλά και τον κόσμο από αυτόν, η ιδέα με το σακούλι, προέκυψε από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ζωόφιλοι, βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα με ή χωρίς λουρί, χωρίς να προβλέπουν ότι ο σκύλος πρόκειται να κάνει τα περιττώματα του. Επειδή είναι κατοικημένες περιοχές, συνήθως οι σκύλοι θα πάνε στα πεζοδρόμια, στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών αφήνοντας τα σημάδια τους».

Έτσι λοιπόν, πίσω από την εφαρμογή της Νομοθεσίας, βρίσκεται η σκέψη ότι από τη στιγμή που θα κρατά το σακούλι ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, αφού διαφορετικά θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο, τότε τουλάχιστον μερίδα εξ αυτών θα ευαισθητοποιούνται και θα μαζεύουν τα περιττώματα του σκύλου τους, παρά να τα αφήσουν του γείτονά τους. «Πάνω στη λογική προσέγγιση λοιπόν, θα γλυτώσουμε μερικούς τόνους περιττωμάτων τον χρόνο. Πιθανόν να ενεργοποιήσουμε το φιλότιμο κάποιων, οι οποίοι μέχρι τώρα το έχουν μεν αλλά το έχουν ανενεργές και κοιμισμένο».

Μάλιστα, όπως υπέδειξε ο κ. Ευσταθίου, «είναι γεγονός ότι βλέπουμε κάποιους τύπους να προνοούν να φοράνε τα headphones για να ακούνε μουσική ενώ παίρνουν τον σκύλο τους βόλτα, αλλά δεν φροντίζουν να κρατάνε ένα σακούλι. Η Νομοθεσία μέχρι σήμερα, λέει ότι θα πρέπει να συλληφθεί ο σκύλος την ώρα που κάνει τη φυσική του ανάγκη. Έτσι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ο Νόμος. Με την τροποποίηση της Νομοθεσίας και το σακούλι που οφείλει να κρατά ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, θα είναι γνωστό, ότι όποιος δεν κρατά, τότε θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο».

Η φιλοσοφία του εν λόγω μέτρου ουσιαστικά είναι να ενεργοποιηθεί το φιλότιμο κάποιων και εφόσον θα γνωρίζουν όλοι ότι αν δεν έχουν μαζί τους το σακούλι, θα τους εκδίδεται πρόστιμο, τότε θα μαζεύουν και τα περιττώματά των σκύλων τους. «Το κάθε σκυλάκι εννοείται ότι δεν γνωρίζει από μόνο του που θα πρέπει να κάνει τη φυσιολογική του ανάγκη. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες και τα αφεντικά οφείλουν να είναι εναρμονισμένοι με το περιβάλλον και να προνοούν για την καθαριότητά του. Έφθασαν κοντά μου πάρα πολλά παράπονα, αλλά ακόμη και μια απλή βόλτα στους δρόμους της Λευκωσίας και σε όλες τις πόλεις, θα διαπιστωθεί ότι είμαστε καθαροί αλλά δυστυχώς, μόνο στην αυλή μας».  

Δειτε Επισης

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-«Προκλήθηκε από την έντονη παρουσία μας και τις συλλήψεις»
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο