Μετρούν τις ζημιές από τις πυρκαγιές στον Κορμακίτη-Στο περίμενε εγκλωβισμένοι

Καταστροφικές ήταν οι δυο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα στον Μάϊο στον κατεχόμενο Κορμακίτη, όπου οι αδηφάγες φλόγες αμαύρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, καταστρέφοντας περβόλια, γεωργικά μηχανήματα, τρακτέρ και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργημένης γης. Κόποι, αρκετών χρόνων, από χέρια εγκλωβισμένων αλλά και νέων επαναγκατασταθέντων, καταστράφηκαν ολοσχερώς και σήμερα αναμένουν κάποια αποζημίωση, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο κατεχόμενο χωριό των Μαρωνιτών. 

Οι πολλαπλές πυρκαγιές στον κατεχόμενο Κορμακίτη, δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, καθώς κάθε χρονιά, προκαλούνται τεράστιες πυρκαγιές, με τους ίδιους τους κάτοικους του χωριού και την πυροσβεστική των κατεχομένων, να τρέχουν μόνοι για να σώσουν, ότι σώζεται. Μάλιστα, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που μόλις την γλύτωσαν από το να εισέλθουν οι πύρινες γλώσσες εντός του χωριού, καταστράφηκαν και κατοικίες στα διπλανά χωριά Μύρτου και Διόριος. 

Για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, μίλησε στον REPORTER, o Αναπληρωτής Κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου, ο οποίος σημείωσε ότι αποτεφρώθηκαν περιουσιακά στοιχεία επανεγκατασταθέντων, «οι οποίοι άρχισαν να δημιουργούνται στο χωριό μας και ήταν για εμάς μια μεγάλη ελπίδα, στην προσπάθεια που κάνουμε να επαναγκαταστήσουμε κόσμο στο χωριό μας. Ήταν μια ελπίδα αυτή, διότι αν πετύχαιναν οι επιχειρήσεις τους, τότε θα ήταν κίνητρο και για άλλους να έρθουν στο χωριό μας». 

Η πρώτη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κορμακίτη, ήταν δίπλα από την κατοικημένη ζώνη του χωριού, ακριβώς απέναντι από το κοιμητήριό, όπου εκεί συγκεκριμένα, εξήγησε ο κ. Κουμέττου, «υπάρχει ένας χώρος που έχουν υποδείξει οι αρχές της Λαπήθου, όπου υπάγεται το χωριό μας, για να ρίχνουν οι κάτοικοι κλαδέματα και οτιδήποτε άλλα σκεύη. Δήθεν θα ερχόταν η Λάπηθος σε μηνιαία βάση να τα απομακρύνει, αλλά δεν έγινε ποτέ αυτό. Δυστυχώς, πολλοί εκμεταλλεύονταν αυτή την κατάσταση και έριχναν τα σκουπίδια τους και άλλα εύφλεκτα υλικά εκεί. Η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από εκεί, που είχε ως αποτέλεσμα να μας κάνει μια σοβαρότατη ζημιά». 

Ερωτηθείς για τα αίτια των αλλεπάλληλων πυρκαγιών στον Κορμακίτη, ο ο κ. Κουμέττου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη υποδομών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων κάθε καλοκαιρινή περίοδο. «Δυστυχώς, πίσω από τα αίτια των πολλών πυρκαγιών, βρίσκεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και δεν ακολουθούμε τις σωστές διαδικασίες. Είναι κατεχόμενη περιοχή και έχει πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Δεν έχουμε για παράδειγμα πυροσβεστική εντός του χωριού, αλλά υπάρχουν σε κοντινά σημεία. Πάντως, η δράση των Τ/κ ήταν αρκετά άμεση, ήρθαν πάρα πολλά πυροσβεστικά οχήματα, αλλά δυστυχώς, είναι συχνές αυτές οι πυρκαγιές». 

Σύμφωνα με τον κ. Κουμέττου, από τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί 370 σκάλες σπαρμένης γης. «Πρόκειται για αρκετά μεγάλες έκτασης γης, ανθρώπων που περίμεναν να πάρουν το εισόδημά τους από αυτή τη γη. Είναι κάτι που πρέπει να μας συμβουλεύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το τι πρέπει να γίνει στο χωριό. Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Πάναγρα που ξέσπασε μάλιστα, ξεκίνησε και ερχόταν με γοργούς ρυθμούς προς το χωριό μας. Δηλαδή αν δεν ήταν και οι Τ/κ εκεί να την αντικόψουν, ποιος ξέρει μέχρι πού θα έφθανε η φωτιά. Έχουν καεί υποστατικά, μηχανήματα, πάλες με σιτηρά και βίκους, ολόκληρες έτοιμες. Επειδή τώρα είμαστε κοντά στο θέρος, είναι πολύ ευάλωτα τα σιτηρά σε πυρκαγιά».  

Λίγες ημέρες αργότερα, το Κοινοτικό Συμβούλιο του Κορμακίτη, έχει αποταθεί στον Υπουργό Γεωργίας με επιστολή, για την έγκριση αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές. «Είναι κρίμα οι νέοι επανεγκατασταθέντες και οι εγκλωβισμένοι μας. Πλήγησαν νέες οικογένειες επανεγκατασταθέντων και εγκλωβισμένοι μας, οι οποίοι νοικιάζουν ή έχουν περιουσίες για να τις σπέρνουν και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι». 

Πέραν από τα περβόλια, τις πάλες και τα μηχανήματα, είχαν καεί μέχρι και τρακτέρ που πήγαν να βοηθήσουν σε μερικές περιπτώσεις, λέει ο κ. Κουμέττου. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, «ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και ελπίζω ότι ο Υπουργός θα ανταποκριθεί άμεσα. Περιμένουμε πλέον την ανταπόκριση των αρμοδίων και της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων και αναμένουμε όπως βοηθήσουν και στηρίξουν αυτές τις οικογένειες που πλήγηκαν». 

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου