Το Ιράν καλεί την Ελλάδα σε συνεργασία για τα δύο πλοία χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ, όπου στο ένα είναι καπετάνιος Κύπριος ναυτικός, από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter's.  

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανόw υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη ... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Σε εξέλιξη η διεργασία για απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική διεργασία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου, μέλους του πληρώματος ενός εκ των δύο ελληνικών πλοίων, που βρίσκονται υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Αραβικό Κόλπο.  

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κύπριος καπετάνιος του υπό πλοίου «Prudent warrıor» είναι καλά στην υγεία του και το Υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με την σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για την διαχείριση της προξενικής διάστασης του ζητήματος.

Για το θέμα, σημείωσε, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ είναι συνεχείς και στοχεύουν στην απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετός διαβουλεύσεων για τον Κύπριο καπετάνιο-Τι ζητούν οι Ιρανοί

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί