Σε εξέλιξη η διπλωματική διεργασία για την απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική διεργασία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου, μέλους του πληρώματος ενός εκ των δύο ελληνικών πλοίων, που βρίσκονται υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Αραβικό Κόλπο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετός διαβουλεύσεων για τον Κύπριο καπετάνιο-Τι ζητούν οι Ιρανοί

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κύπριος καπετάνιος του υπό πλοίου «Prudent warrıor» είναι καλά στην υγεία του και το Υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με την σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για την διαχείριση της προξενικής διάστασης του ζητήματος.

Για το θέμα, σημείωσε, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ είναι συνεχείς και στοχεύουν στην απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ

Η στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν κάνουν το ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, στον Περσικό Κόλπο, κυκλοφορεί σε βίντεο από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται ο ιρανικός σχεδιασμός για να συντελεστεί η κίνηση κατάληψης, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε πειρατεία, ενώ την ίδια στιγμή την καταδίκη του για το σοβαρό συμβάν εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως και το Φόρειν Όφις.

Κάλεσμα Βρετανίας σε Ιράν

Κατόπιν ενεργειών του ελληνικού υπουργείο εξωτερικών το Φορέιν Οφις τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σε ανακοίνωση του το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Δειτε Επισης

Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα, καταζητείται τρίτο για διάρρηξη αποθήκης και κλοπή
Πρόστιμο 21.500 σε δύο πρόσωπα για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων καπνικών ειδών
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται