Βρήκε στέγη η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, στα σκαριά οι κανονισμοί της

Σε μια εκδικαζόμενη υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, υπάρχουν τα λεγόμενα παραδεκτά γεγονότα, που καταχωρούνται από τις δύο πλευρές, δηλαδή από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου και την Κατηγορούσα Αρχή. Στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί παραδεκτό γεγονός πως η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο έχουν βαθιές ρίζες, ενώ στο εδώλιο βρίσκεται γενικότερα το σύστημα της χώρας, τα γρανάζια του οποίου θα προσπαθήσει να ξεβιδώσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, δίπλα από την οποία θα πρέπει να σταθούν αρμόδιοι και θεσμοί, οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν βούληση και αποφασιστικότητα, ώστε να αποκαλυφθούν αλλά και να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Βεβαίως, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί πως διαφθορά δεν είναι όποιος λαμβάνει χρήματα, αλλά σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ενταχθεί το ρουσφέτι, η συγκάλυψη και οποιοσδήποτε μπορεί να καταχραστεί τη θέση του, με οποιοδήποτε τρόπο.   

Ο πήχης για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά, αφού πλέον αποτελεί μοναδική διέξοδο από το αδιέξοδο της απελπισίας που αισθάνονται οι πολίτες, οι ελπίδες των οποίων άρχισαν να εξανεμίζονται μετά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια και άλλα τόσα που παραμένουν στην σφαίρα του ψιθύρου. Εξού και η Ανεξάρτητη Αρχή αναλαμβάνει έχοντας τεράστιο βάρος ευθύνης, καθώς θα πρέπει να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των θεσμών, που στην ουσία για χρόνια εμφανίζονταν ανήμποροι να καταπολεμήσουν την διαφθορά.     

Θα ήταν ουτοπία να πιστεύει κανείς πως η διαφθορά μπορεί να παταχθεί πλήρως και πλέον θα ζούμε σε μια χώρα ονειρική, μακριά από τέτοιου είδους φαινόμενα. Ωστόσο, στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, είναι να επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα και μέσα από το έργο της, να στείλει το μήνυμα στους δύσπιστους πολίτες πως η Κύπρος δεν είναι ο βασιλιάς του κουκουλώματος.    

Από την ημέρα της σύστασής της, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς άρχισε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη δημόσια σφαίρα, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι οι κανονισμοί σε σχέση με το πώς θα γίνονται και θα εξετάζονται οι καταγγελίες, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από το Υπουργικό και να ψηφιστούν από τη Βουλή, ώστε, από εκεί και πέρα, να ενημερωθούν οι πολίτες και οι υποψήφιοι… καταγγέλλοντες.

Το ζήτημα που αφορούσε τη στέγαση της Αρχής επιλύθηκε, αφού, σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, θα στεγάζεται στο πρώην Υπουργείο Υγείας στην Παλλουρίωτισσα.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες από την Αρχή, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέλαβε να βοηθήσει στο θέμα της στέγασης, και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα, με ένα από αυτά να αποτελεί το θέμα του προσωπικού, για το οποίο επίσης δόθηκε λύση, ενώ συζητήθηκε και το πώς θα λειτουργήσει η Αρχή.  

Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής, η συνάντηση ήταν πολύωρη και εποικοδομητική, λέγοντας πως «βρέθηκε το αναγκαίο προσωπικό και καταλήξαμε πως θα αρχίσουμε περί τα μέσα Ιουνίου, αφού γίνουν κάποια έργα».   

Ο Επίτροπος Διαφάνειας υπέδειξε πως δρομολογούνται διάφορα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν πριν η Αρχή ξεκινήσει να δέχεται και να εξετάζει καταγγελίες, με το κυριότερο από αυτά να είναι οι κανονισμοί που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας, το ζήτημα του προϋπολογισμού, το προσωπικό κτλ, ενώ ανέφερε πως η Αρχή θα συνδράμει στην κατάρτιση των κανονισμών και για το θέμα θα έχει συζήτηση και με την Επίτροπο Νομοθεσίας.

Αφού ψηφιστούν οι κανονισμοί, ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως στη συνέχεια θα ενημερωθεί ο κόσμος για τον τρόπο που θα μπορεί να υποβάλει μια καταγγελία, ενώ σε ό,τι αφορά το ερώτημα πώς θα γίνεται η αξιολόγηση και με βάση ποια κριτήρια η Αρχή θα προχωρεί με έρευνα, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίζεται μέσα από τους κανονισμούς.    

Πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή, στα πλαίσια των εξουσιών της, θα μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτά, ενώ σε περίπτωση που η έρευνα της καταδείξει ποινικά αδικήματα, τότε συντάσσει έκθεση, μαζί με όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της, η οποία αποστέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Σε περίπτωση που τα αδικήματα που διαπιστωθούν είναι πειθαρχικά, τότε η Αρχή συντάσσει έκθεση, με όλα τα σχετικά στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της, και παραπέμπει την υπόθεση στην κατά περίπτωση αρμόδια αρχή ή υπηρεσία προς διενέργεια πειθαρχικής έρευνας, ανεξαρτήτως τυχόν ποινικής ευθύνης.

Σημειώνεται πως η Αρχή έχει το δικαίωμα να ζητά στοιχεία σε οποιαδήποτε μορφή, είτε γραπτώς, είτε ηλεκτρονικά, είτε προφορικά, καθώς επίσης και πληροφορίες που θα συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η ζήτηση των στοιχείων μπορεί να γίνει από όλα τα τμήματα, διευθύνσεις, αρχές και υπηρεσίες του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στην Αρχή να καλεί, ώστε να ακούει μαρτυρία και να λαμβάνει, γραπτή ή ηχογραφημένη, κατά την κρίση της, κατάθεση από πρόσωπο το οποίο ενδέχεται να έχει στην κατοχή του στοιχεία ή να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση. Αξίζει να σημειώσει πως όποιος κληθεί από την Αρχή, οφείλει να προσέρχεται ενώπιον της και να παρέχει τις πληροφορίες που κατέχει.

Μάλιστα, τα μέλη της Αρχής μπορούν να απαιτήσουν όπως οποιαδήποτε μαρτυρία γραπτή ή προφορική, δοθεί ενόρκως ή με δήλωση όπως αυτό θα απαιτείτο από τον μάρτυρα, εάν έδιδε μαρτυρία σε δικαστήριο. Τέλος η Αρχή μπορεί να διενεργεί αυτοψία ή να διατάσσει πραγματογνωμοσύνη, ενώ έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται οποιαδήποτε μαρτυρία, γραπτή ή προφορική, ανεξαρτήτως του ότι αυτή δυνατόν να μην γίνει αποδεκτή σε πολιτική ή ποινική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιος μπορεί να καταγγείλει, ποιους ερευνά και πώς δρα η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Δειτε Επισης

Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ