Τροποποιημένη πρόταση για γυναικοκτονίες κατέθεσε στην Επ. Νομικών η Αννίτα Δημητρίου

Νέα πρόταση για τη νομική κάλυψη των γυναικοκτονιών, συζητήθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπέβαλε την πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2022, ανέφερε ότι «ισχυροποιούμε τη νομοθεσία και δεν δημιουργούμε προβλήματα στην απόδειξη του αδικήματος». Παράλληλα, εξέφρασε κατανόηση στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής.

Η Προεδρεύουσα της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την καθυστέρηση στην κατάθεση της νομοθεσίας για τις γυναικοκτονίες για ψήφιση από την Ολομέλεια, ενώ αντίστοιχες νομοθεσίες προχώρησαν σε άλλες χώρες, που ξεκίνησαν τη συζήτηση μετά την Κύπρο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι έχουν κάνει άλλες χώρες, η ενημέρωση μέχρι σήμερα είναι ότι, αν η Κύπρος προχωρήσει στην ψήφιση μίας τέτοιας νομοθεσίας, θα πρωτοπορήσει στον τομέα αυτό».

Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι η Επιτροπή Νομικών μελέτησε το θέμα ως κατ’ εξοχήν νομικό ζήτημα που αφορά τον ποινικό κώδικα, αλλά και τον νόμο που κυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Η αρχική πρόταση που προέβλεπε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε να εισαχθεί ως νέο αδίκημα η γυναικοκτονία, κάτι που θα σήμαινε την εισαγωγή ενός επιπλέον συστατικού στοιχείου, για να αποδείξει η κατηγορούσα αρχή, δεν έγινε αποδεκτή από τη Γενική Εισαγγελία», ανέφερε.

Η πρόταση της Προέδρου της Βουλής, συνέχισε η κ. Τσιρίδου, εισάγει την γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα, αλλά δεν χρειάζεται η επιπλέον απόδειξη συστατικού στοιχείου. Θα ελέγχει η κατηγορούσα αρχή κατά πόσο υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες και στη συνέχεια θα προχωρεί στη σύνταξη του κατηγορητηρίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση για τροπολογία από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος εισηγείται τα στοιχεία αυτά να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες και να μην αφορούν μόνο το κατά πόσο το θύμα είναι γυναίκα, αλλά κατά πόσο υπάρχει σχέση εξάρτησης ή ευάλωτης ομάδας, για να μπορέσει να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι είναι σωστό να αποκτήσει ορατότητα ως αδίκημα η γυναικοκτονία. Εάν μια πρόταση νόμου οδηγηθεί στην Ολομέλεια, πρέπει να είναι σύντομη, νομικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη και να υποβοηθά τις ποινικές διώξεις και τις καταδίκες, υπέδειξε. Υπό τον φακό αυτό, θα εξετάσουμε ξανά την πρόταση της Προέδρου της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι για εμάς είναι σημαντικό να υπάρξει ορατότητα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των γυναικοκτονιών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι κάποιοι μπορεί να επιδιώξουν να δικαστούν ως μισογύνηδες για να αποφύγουν την ισόβια κάθειρξη και ότι ένας ποινικολόγος μπορεί να επιχειρήσει να αποδείξει ότι ένα έγκλημα είναι γυναικοκτονία και όχι φόνος εκ προμελέτης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε ότι γεννάται ένα γενικότερο θέμα που μπορεί να λυθεί με μια διάταξη που μπορεί να προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα. Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι στον νόμο δεν γίνεται αναφορά μόνο στις γυναίκες αλλά και στην ενδοοικογενειακή βία. Επισήμανε ακόμη ότι ο όρος «θύμα» περιλαμβάνει γυναίκες, άνδρες και παιδιά, προσθέτοντας ότι το πνεύμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αγκαλιάζει τις γυναίκες, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασε ετοιμότητα για αποδοχή της πρότασης νόμου, η οποία αφορά ειδικά τις γυναίκες, μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η προσθήκη κι άλλων ευάλωτων ομάδων ξεφεύγει από τη φιλοσοφία του νόμου, υπέδειξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»