Σάββατο 25 Ιουν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

BΙΝΤΕΟ: Ασταμάτητοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατευθύνονται στον κόμβο της Ριζοελιάς

  18/05/2022 14:25
BΙΝΤΕΟ: Ασταμάτητοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατευθύνονται στον κόμβο της Ριζοελιάς

BΙΝΤΕΟ: Ασταμάτητοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατευθύνονται στον κόμβο της Ριζοελιάς

  18/05/2022 14:25

Ασταμάτητοι μοιάζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι που διαμαρτύρονται για την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι και οι οποίοι ζητούν συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αφού μετά το Προεδρικό Μέγαρο κατευθύνθηκαν στα φώτα του Καλησπέρα, στην είσοδο της Λευκωσίας, για να αποκόψουν την κυκλοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγαν από το Προεδρικό, κατευθύνονται στα φώτα Καλησπέρα οι αιγοπροβατοτρόφοι

Πλήθος κόσμου, με οχήματα, βυτιοφόρα και ημιφορτηγά, αποχώρησαν γύρω στις 1:45 από το Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από δυόμιση ώρες και έκλεισαν το δρόμο μπροστά στα φώτα του Καλησπέρα.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μετέβησαν στο σημείο, όπου παρατηρείται κυκλοφοριακό χάος.

Αφού παρέμειναν στο χώρο για περίπου δέκα λεπτά, στη συνέχεια αποχώρησαν και μετέβησαν στο Υπουργείο Γεωργίας. Εκεί, έγινε δεκτή αντιπροσωπία τους, η οποία θα συζητήσει τα προβλήματα με τους αρμόδιους.

Σύμφωνα με αστυνομική ενημέρωση, άνοιξε ο δρόμος στα φώτα του Καλησπέρα και φαίνεται πως οι αιγοπροβατοτρόφοι κινούνται προς κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, όπου εκεί παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

4221171616547698 image
4221171707496864 image
4221171838850548 image

Προηγουμένως, οι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν χύσει τόνους γάλακτος έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατέβασαν και μπάλες σανού στις οποίες έθεσαν φωτιά.

Μάλιστα, κάποιοι απειλούσαν να ρίξουν την πύλη του Προεδρικού με τα οχήματά τους, ωστόσο με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Κάποιοι θεωρούν ότι σωστά έπραξαν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή θα έχει αρνητική κατάληξη και δεν θα εισακουστούν τα αιτήματα τούς.

Ακολούθως, στο σημείο μετέβησαν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία κατέσβεσαν την πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Ιωάννου ανέφερε πως «διαμαρτυρόμαστε για την αισχροκέδρεια, το εμπόριο που μας καταστρέφει. Θέλουμε να δούμε μια άσπρη μέρα. Θέλουμε στο ΠΟΠ του χαλουμιού να το γάλα μας να είναι στο 51%. Όχι η Κυβέρνηση να μας εκμεταλλεύεται. Όλα είναι εναντίον μας. Θέλουμε μια οργάνωση δυνατή, να κερδίσουμε το 51% στο γάλα που να μας αξίζει. Αυτά που δίνουμε για το κόστος παραγωγής, δεν κερδίζουμε τίποτα». 

4221155644536071 image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι-Διαμαρτύρονται για το χαλλούμι

Υποσχέθηκε οικονομική ένεση η Κυβέρνηση

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, βγήκε από το Προεδρικό και ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει οικονομική ένεση στους αιγοπροβατοτρόφους.

Απευθυνόμενος στους αιγοπροβατοτρόφους, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να σας καταβληθεί οικονομική βοήθεια ύψους οκτώ εκ. ευρώ. Και αυτή θα καλύψει και τους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους και τους χοιροτρόφους.

Ταυτόχρονα, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ερχόμενη βδομάδα ο Υπουργός Γεωργίας κ. Καδής θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ κατά το οποίο θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια.

Το θέμα του χαλουμιού βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, αναμένεται γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό που συστήνουμε είναι υπομονή.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό σας. Στόχος είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα τον οποίον η Κυβέρνηση στηρίζει και το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση αυτή σας έχει δώσει πέραν των 25 εκ. ευρώ».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας