Ικανοποίηση Ιωνά για σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου-«Καινοτόμα Μεταρρύθμιση»

Ικανοποίηση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, εκφράζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος είχε καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, στα πλαίσια του πακέτου νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.    

Με 44 ψήφους υπέρ και εφτά εναντίον ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, με τον Ιωνά Νικολάου σε ανακοίνωση του να αναφέρει πως «η σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου έρχεται σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από πρωτοφανείς κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα με σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς τομείς και την Κομισιόν «να πυροβολεί τα πόδια της» απαγορεύοντας όλες τις υπηρεσίες ναυτιλίας, μεσιτείας, ασφάλισης και χρηματοδότησης που προσφέρονται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως, όταν αυτές θα αναλαμβάνονται από εταιρείες εκτός της ΕΕ».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως πρόκειται για μια καινοτόμο μεταρρύθμιση στο δικαστικό μας σύστημα, καθόσον αφορά την αστική δικαιοδοσία, με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση συγκεκριμένης κατηγορίας εμπορικών και ναυτικών υποθέσεων, η οποία μόνο πρόσθετη αξία έχει στην οικονομίας μας, ως αναβαθμισμένο κέντρο παροχής εμπορικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας επίλυσης διαφορών.

Όπως αναφέρει, «μια καινοτομία της οποίας οι στόχοι είχαν αποφασιστεί πριν πέντε ακριβώς χρόνια, το αρχικό νομοσχέδιο κατατέθηκε με το πακέτο νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, καθότι η επιτυχία της συνδέεται άμεσα με την επανασύσταση των δύο ισόβαθμων δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης», ενώ προσθέτει πως «η διασφάλιση υψηλού επιπέδου της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αντί του κάτω-μετρίου που την βαραίνει, συνιστούν βασική προϋπόθεση για την επιλογή των δικαστηρίων μας για επίλυση αντίστοιχων διαφορών. Μια απαίτηση που έκδηλα διασφαλίζεται με τον αναγκαίο αλληλοέλεγχο στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης και με την ορθή ερμηνεία του νόμου και την ασφάλεια δικαίου».

Ο κ. Νικολάου μέσω της ανακοίνωσης του, συνεχάρη όλους τους υπουργούς, δικαστές και λειτουργούς του Υπουργείου, που με ζήλο προώθησαν το σχετικό νομοσχέδιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την συμπερίληψη και των ναυτικών υποθέσεων, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών για την τελική διαμόρφωση του, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας, και την αποφασιστικότητα που υπέδειξαν να το ψηφίσουν σε νόμο ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση του σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση επιβάλλει την λήψη παρόμοιων μέτρων που θα συμβάλουν στην αναστήλωση της οικονομίας μας, με την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί