Πρόταση νόμου για αύξηση τιμών εγγραφής σκύλων-Χάνουν χρήματα οι Τοπικές Αρχές

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής των σκύλων, θέλει να ρυθμίσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αφού τα δύο φαινόμενα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο.

Μέσω της πρότασής νόμου που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, θέτει παράλληλα ως στόχο να διαγραφεί η διάταξη βάσει της οποία πρόσωπο που παύει να κατέχει σκύλο, να δύναται να το δηλώνει στην αρμόδια αρχή, μέσω υπεύθυνης δήλωσής του.

Παράλληλα, ο κ. Θεοπέμπτου εισηγείται να μειωθεί το όριο ηλικίας για εγγραφή των σκύλων στις τοπικές Αρχές, από τους έξι μήνες που είναι σήμερα, στους τρεις. Προτείνει επίσης να αυξηθεί το τέλος άδειας για κατοχή σκύλων.

Ο περί Σκύλων Νόμος, έχει ψηφιστεί από το Βουλή το 2002, ενώ το 2005 και το 2019, υπήρξαν τροποποιήσεις. Η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, είχε καταθέσει την εν λόγω πρόταση Νόμου κατά την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, για να γίνουν κάποιες αλλαγές, ωστόσο δεν συζητήθηκε καθότι η Κυβέρνηση απέστειλε Νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχει απέσυρε.

«Μετά τον έστειλε ξανά και τον απέσυρε και πάλι. Πήγε και ήρθε τρεις με τέσσερις φορές. Τελικά αποφασίσαμε να επανακαταθέσουμε την πρότασή μας, γιατί όταν την είχα καταθέσει αρχικά δεν ξεκίνησε η συζήτηση», ανέφερε στον REPORTER, o πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρικιαστικό... Βασάνισαν γατάκια, έβαψαν με το αίμα τους τοίχο και τα κρέμασαν σε σχολείο

Τι προνοούν οι τροποποιήσεις

Στην πρότασή του, ο κ. Θεοπέμπτου, εισηγείται όπως οι πολίτες πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία εγγραφής τους στην εκάστοτε Τοπική Αρχή, εντός του πρώτου τριμήνου και όχι εξαμήνου, από την ημέρα που αποκτούν το κατοικίδιο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά τα τέλη που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες, με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχονται:

Για σκύλους αρσενικούς στεριωμένους ή μη: 20 ευρώ

Για σκύλους θηλυκούς στειρωμένους: 20 ευρώ

Για σκύλους θηλυκούς μη στειρωμένους: 20 ευρώ

Για επικίνδυνες φυλές στεριωμένων: 170 ευρώ

Τα συγκεκριμένα ποσά, οι πολίτες καλούνται να τα πληρώνουν μία φορά κάθε χρόνο, για ανανέωση της άδειας τους. Ωστόσο, βάσει της νέας πρότασης του κύριου Θεοπέμπτου, το κόστος αυξάνεται κατά πέντε ευρώ για τις τρεις πρώτες κατηγορίες, ενώ μειώνεται για τις επικίνδυνες φυλές.

Συγκεκριμένα, εισηγείται:

Για σκύλους αρσενικούς στεριωμένους ή μη: 25 ευρώ

Για σκύλους θηλυκούς στειρωμένους: 25 ευρώ

Για σκύλους θηλυκούς μη στειρωμένους: 25 ευρώ

Για επικίνδυνες φυλές στεριωμένων: 160 ευρώ

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι εκείνες είναι οι επικίνδυνες ράτσες που απαγορεύεται να εισάγεις, όχι να παράγεις και να πουλάς στην Κύπρο. Εάν εγώ φέρω ένα σκύλο από αυτές τις ράτσες, από τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, θα καταλάβει κάποιος τι έφερα; Είναι γι’ αυτό τον λόγο που είμαστε γεμάτοι από απαγορευμένες ράτσες», σημείωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Χάνουν χρήματα οι Τοπικές Αρχές

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζεται και το οποίο δεν λύνεται από την πρόταση, είναι ο τρόπος ελέγχου των προσώπων που αποκτούν σκύλους, τους οποίους δεν δηλώνουν και δεν ελέγχονται για αυτό.

Φαίνεται ότι πολλοί μπορεί να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο, αλλά δεν μεταβαίνουν στο δήμο ή την κοινότητά τους να ενημερώσουν για να αποκτήσουν άδεια κατοχής και συνεπώς δεν πληρώνουν το ανάλογο αντίτιμο. Η Τοπική Αρχή, ως συνήθως εντοπίζει τους παράνομους σκύλους, μόνο όταν γίνει καταγγελία για οχλαγωγία από κάποιον γείτονα, ανέφερε στον REPORTER, αρμόδια πηγή.

Αυτά τα χρήματα, που χάνουν οι δήμοι, θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν, εάν τα λάμβαναν ή εάν επιδίωκαν να τα λάβουν με εντατικότερους ελέγχους, για τη δημιουργία καταφυγίων, ώστε να περιορίσουν τα αδέσποτα.  

Όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου, «έχουμε τώρα την καινούργια νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα μεγαλώσουν οι δήμοι και θα έχουν τα λεφτά να κάνουν καταφύγια.  Υπάρχουν κάποιοι που βάζουν τσιπ. Άρα αν ήθελε ένας δήμος δεν μπορούσε να κάνει έρευνα να βρει αυτούς που έχουν τσιπ και να πληρώνεται;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καταδικάζει το περιστατικό θανάτωσης ζώων σε σχολείο

Θέτει ζήτημα και για την ευθανασία

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοπέμπτου θέτει και ζήτημα για την ευθανασία των σκύλων, αφού εκτιμά ότι θα πρέπει να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες, ρυθμίζοντάς τις δια νόμου.

Όπως εξήγησε, τη δεδομένη στιγμή, «ο νόμος αναφέρει ότι αν εντοπιστεί ένας αδέσποτος σκύλος και δεν έχει πάνω του τσιπ ή δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης, έχεις το δικαίωμα να τον κρατάς για δεκαπέντε μέρες. Αν δεν εντοπιστεί, δικαιούσαι να τον σκοτώσεις με ευθανασία».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία