Χωρίς εφόδια οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, μειωμένο το προσωπικό κατά 70%

​​​​​​Με μειωμένο προσωπικό στην πρώτη γραμμή κατά 70% και χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εφόδια, εργάζονται οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Νίκος Λοΐζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τον απολογισμό του 2021, ενώ την ίδια ώρα σημείωσε πως προκύπτουν παραδοξότητες σε σχέση με το οργανόγραμμα της Αστυνομίας στον καταμερισμό προσωπικού.   

Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στο μέτωπο που υπάρχει με τον Αρχηγό της Δύναμης, ο οποίος, όπως πολλές φορές καταγγέλθηκε, δεν τον συγκαλεί σε σύσκεψη ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάσμα μεταξύ βάσης και ηγεσίας, με τον πρόεδρο της Ισότητας να στέλνει το μήνυμα πως «τα μελάνια του φαξ το ξέρετε ότι στεγνώνουν, ίσως οι επιστολές να σταματήσουν να ενημερώνουν»

Σύμφωνα με τον κ. Λοιζίδη, οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία είναι: 

  • «Μειώσεις απολαβών και αποκοπές από το 2013 (Τα Σώματα Ασφαλείας της Ευρώπης δεν επηρεάστηκαν καθόλου).
  • Τεράστιες εισφορές στο ΓΕΣΥ (οι περισσότερες από οποιοδήποτε εργαζόμενο κλάδο) λόγω της λανθασμένης Συμφωνίας στη Νομοθεσία (αποκοπές ΓΕΣΥ πάνω σε όλες τις απολαβές). Τα Σώματα Ασφαλείας δεν έχουν καμία διαφορετική Ασφαλιστική κάλυψη από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο γι΄ αυτό και αναγκαστικά η Συντεχνία ασφάλισε τα Μέλη της στην Εταιρεία Metlife.
  • Στο 85% η πληρωμή επιδομάτων βάρδιας, δημόσιας αργίας, υπερωριακής απασχόλησης, Κυριακής μετά τη Συμφωνία του 2013. Υπάρχει πληροφόρηση ότι το έγγραφο Συμφωνίας προβλέπει  επαναφορά στο 100% των πιο πάνω προ τριετίας. 
  • Συνταξιοδοτικό για Ειδικούς Αστυφύλακες (ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρόσληψης) και Αστυφύλακες που προσλήφθηκαν μετά το 2011, ακόμα το αναμένουμε να έρθει στη Βουλή. Αλλόκοτη και  παράξενη η καθυστέρηση η οποία έχει ως συνέπεια τη συνεχιζόμενη μηνιαία καταβολή περίπου 120 Ευρώ  έκαστος για κάθε επηρεαζόμενο μέλος. 13 χρόνια μετά για τους αστυνομικούς και 25 – 30 και πλέον μετά για τους Ειδικούς, δεν υπάρχουν περιθώρια περηφάνιας για το συνταξιοδοτικό παρά να κλείσουμε όσο πιο σύντομα το κεφάλαιο γιατί δεν μας τιμά ιδιαίτερα η αδιαφορία που υπήρξε εδώ και δεκαετίες.
  • Μετά από 60 χρόνια έγινε η εναρμόνιση του ωραρίου. Χιλιάδες απλήρωτες επιπλέον ώρες για έκαστο μέλος, και δεν μπορεί αυτό το «επίτευγμα» να θεωρηθεί ότι υπερκαλύπτει όσα χρόνια κι αν περάσουν την απλήρωτη εργασία, τόσο δεκαετιών.
  • Απλήρωτα on call και ώρες εργασίας για πολλούς συναδέλφους της πρώτης γραμμής, ως ανάλογο ρεπό.
  • Ημερήσιο επίδομα (απογευματινό 14.30-19.30) έχει καταργηθεί και οι υπερωριακές ώρες 14.30 μέχρι 17.00 παραμένουν απλήρωτες ως εργασία για το γραφειακό προσωπικό .
  • Στα Μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας φορολογείται μέχρι και το τελευταίο σεντ που τους αναλογούν από οποιοδήποτε μηνιαίο εισόδημα είτε ονομάζεται υπερωριακό είτε ονομάζεται επίδομα είτε μισθός.  
  • Καταργήθηκαν τα οδοιπορικά.
  • Καταργήθηκε το 2013 κατά τις Κυριακές και Αργίες να μην είναι 1:2 η ωριαία αναλογία.
  • Οι μισθολογικές κλίμακες δόθηκαν με λανθασμένη ερμηνεία του νόμου τον Ιούλιο του 2020.
  •  Διαπιστώνεται κατάφορη αδικία σε μεγάλο αριθμό Αστυνομικών   που προσλήφθηκαν πριν από το 2002 που δεν συμπεριελήφθησαν σε καταβολή αναδρομικών ποσών.
  • Καταργήθηκε το επίδομα ενοικίου.
  • Καταργήθηκε το επίδομα καλής διαγωγής και αξίας.
  • Καταργήθηκε το επίδομα πολιτικής περιβολής.
  • Τα υπερωριακά των Σωμάτων Ασφαλείας αργούν μέχρι και ένα χρόνο να πληρωθούν (στις  30 Απριλίου 2022 θα πληρωθούν περίπου 482 υπερωριακά εκ των οποίων αφορά το 70% μήνες απλήρωτους του 2021!

Προβλήματα στην πρώτη γραμμή 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισότητας, η Αστυνομία λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό κατά 70% στην πρώτη γραμμή, ενώ όπως υπέδειξε, ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχει ως συνέπεια τη διερεύνηση εναντίον του για πειθαρχικά αδικήματα και διαθεσιμότητα από τρεις άλλες Υπηρεσίες.

«Είναι η συνέπεια της επαφής της πρώτης γραμμής με τον υπόκοσμο και τους ταραξίες. Έλλειψη επιδόματος επικινδυνότητας με ποσόστωση. Μειοψηφία των προαγωγών της πρώτης γραμμής λόγω του ρυθμιστικού ρόλου των πτυχίων στους κανονισμούς προαγωγής. Μεταθέσεις χωρίς μοριοδότηση. Συλλήψεις και προσωποκρατήσεις ανταμείβονται μόνο με το 60 – 70% του εργάσιμου χρόνου. Συνεχόμενες μέρες εργασίας χωρίς ρεπό. Μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα. Απαγόρευση σε Υπαστυνόμους ή Υπεύθυνους Σταθμών ή Τμημάτων να δουλεύουν με το σύστημα βάρδιας, ενώ όλο το 24ωρο βρίσκονται σε oncall συνθήκες».

Επίσης, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως οι αστυνομικοί νεοπροσληφθέντες ανταμείβονται με καθαρό μηνιαίο μισθό περίπου 900 ευρώ περίπου, ενώ παράλληλα ζήτησε όπως δοθεί η αναβάθμιση κλιμάκων η οποία δεν χρειάζεται περαιτέρω μελέτης. «Η δυνατότητα να γίνει άμεσα υπάρχει. Σε άλλα λιγότερα ευαίσθητα τμήματα της Πολιτείας η οικονομική ανταμοιβή είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός για την Αστυνομία είναι 270 εκατομμύρια. Οι χαμηλόμισθοι στα Σώματα Ασφαλείας που αριθμούν περίπου 4000 και επηρεάζουν 20000 οικογένειες, να είναι η άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας».

Ερωτηθείς για την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως οι προσλήψεις προκηρύσσονται από τις θέσεις που απελευθερώνει βάσει του προϋπολογισμού το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο υπέδειξε πως υπάρχει πρόβλημα στην Αστυνομία, καθώς «είναι περασμένοι στον αριθμό των αστυνομικών τεράστιος όγκος Αστυνομικών γιατί στο εξωτερικό δεν έπρεπε να βρίσκονται στο αριθμολόγιο της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα κάποια Τμήματα δεν θεωρούνται Τμήματα της Αστυνομίας στο Εξωτερικό. Θα βρούμε παραδοξότητες εάν δούμε το Οργανόγραμμα της Αστυνομίας στον καταμερισμό του προσωπικού. Η πρώτη γραμμή με τη δεύτερη γραμμή θέλει ανακάτεμα η τράπουλα κι  αυτό το γνωρίζει ο Αρχηγός και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα τολμήσει να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις γιατί αν δούμε το Οργανόγραμμα και σήμερα πριν τις προσλήψεις επαναλαμβάνω ότι μπορούν να γίνουν και σήμερα πολλά και να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή. Το Οργανόγραμμα είναι εκεί και μπορούμε να το αναλύσουμε όποτε θέλετε».

Δεν υπάρχει εξοπλισμός 

Σε ότι αφορά τις αναφορές περί ελλείψεις στον εξοπλισμό, ο πρόεδρος της Ισότητας ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, καθώς όπως είπε, δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να μεταβούν σε επεισόδιο.

«Ατομικού εξοπλισμού. Δεν θα μπω σε ανάλυση γιατί ίσως φέρω σε δύσκολη θέση. Μιλούμε πάντα με καθαρή γλώσσα. Το γνωρίζει ο Αρχηγός ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι παρόμοιο το πρόβλημα όπως με τα υπερωριακά. Δηλαδή τι εννοώ. Υπάρχει το κονδύλι για τον εξοπλισμό το ίδιο υπήρχε και με τα υπερωριακά. Επιλύθηκε με τα υπερωριακά βρήκαμε τρόπο. Υπάρχει το κονδύλι για τον εξοπλισμό. Πρέπει να βρουν τη λύση. Είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε λύσεις όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί ο αστυνομικός να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Κι όταν λέμε τη λέξη εξοπλισμό να το λέμε ξεκάθαρα ρούχα, παπούτσια, οχήματα, γιλέκα, αλεξίσφαιρα, όπλα τα πάντα. Τα πάντα. Ακόμα και τα κτίρια για μας που είναι σε άλλο κονδύλι αλλά ακόμα και τα κτίρια θεωρούνται εφόδια για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου».

Το μέτωπο με Αρχηγό 

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της Συντεχνίας με τον Αρχηγό και τα παράπονα που εκφράζονται κατά καιρούς, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως «η Ηγεσία είναι Στέλιος Παπαθεοδώρου. Εγώ έτσι το μεταφράζω. Είναι ο Αρχηγός μας. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος που τυγχάνει να τον γνωρίζουμε  προσωπικά. Όμως σήμερα είναι ο Αρχηγός κι εμείς είμαστε Συνδικαλιστές. Πρώτη φορά νιώθουμε το Συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας. Δόθηκε μια θετική ενέργεια στους συναδέλφους η οποία έπρεπε να γίνει αποδεκτή από την Ηγεσία. Δεν είμαστε εχθροί είμαστε στο ίδιο όρυγμα, όμως θέλω να τονίσω κάτι. Είμαστε 1000 μέλη. Έχουμε εξαιρετικούς νομικούς συμβούλους. Μιλούμε με γραπτό λόγο. Σαν συνδικαλιστές γνωρίζουμε  όλοι την πρώτη γραμμή».

Όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, «δεν έχουμε αλλότρια κίνητρα ως συνήθως μέσα στο Συμβούλιο. Κι ούτε επιτρέπεται σε προσωπικό για να τον εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο και να μην μπορεί να υπερασπιστεί 4000 συναδέλφους. Νομίζω ότι ο Αρχηγός ξέρει τα δεδομένα και όσα ενημερώθηκε ή έλυσε η προσπαθεί να λύσει τολμώ να πω ότι το 80% το έχει ενημερωθεί από τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος Ισότητα. Γιατί γνωρίζει ότι διαβάζει αυτά που του στέλνουμε. Θέλω να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση για να απαντήσω στην ερώτησή σας. Θέλω να απαντήσω και στην ερώτηση σας με μια έκφραση που χρησιμοποίησε ένας πρώην αξιωματικός του Αρχηγείου και νυν Αστυνομικής Διεύθυνσης όταν με συνάντησε. Μου είπε γνωρίζουμε ότι ενημερώνεις το Αρχηγείο ο Κλάδος σας για διάφορα θέματα, απλά να σου πω ότι εμείς που είμαστε στο Αρχηγείο τότε ξέραμε ότι υπάρχει μια άλλη Αστυνομία όσον αφορά εξοπλισμό, κτίρια, συνθήκες εργασίας, ωράρια, το ξέραμε ότι υπάρχει μια άλλη Αστυνομία στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Επαρχίας. Αυτό που δεν ξέραμε δυστυχώς είναι τη χαώδης διαφορά που υπάρχει με το Αρχηγείο Αστυνομίας. Κι αυτό το πράγμα ο Αρχηγός το αντιλήφθηκε ότι έχουμε μειώσει το χάος της βάσης με την Ηγεσία γιατί τον ενημερώνουμε για τα πάντα. Από κει και πέρα εμείς θα συνεχίσουμε να τον ενημερώνουμε. Όμως, τα μελάνια του φαξ το ξέρετε ότι στεγνώνουν. Ίσως οι επιστολές να σταματήσουν να ενημερώνουν. Ένας καφές θα ήταν καλύτερα και  προτιμότερο και νομίζω ο Αρχηγός της Αστυνομίας είναι πανέξυπνος άνθρωπος».

Αντίθετοι για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων για μεταναστευτικό 

Αναφορικά με την εξαγγελία της Κυβέρνησης για πρόσληψη 300 συμβασιούχων στην Αστυνομία, οι οποίοι θα συμβάλουν στους ελέγχους στην πράσινη γραμμή για το μεταναστευτικό, η Συντεχνία εξέφρασε την διαφωνία της, αφού όπως ανέφερε, προκύπτουν διάφορα ζητήματα.  

Όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, «δεν νομίζω να ενδείκνυται στην Αστυνομία να προσλάβουμε συμβασιούχους. Με 2 μήνες εκπαίδευση τελειώνουν Ειδικοί Αστυφύλακες. Θεωρώ ότι για να μπορούν να υπηρετήσουν και σε άλλα καθήκοντα του μεταναστευτικού, θεωρώ ότι δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα 2 μήνες εκπαίδευση για να γίνουν Ειδικοί Αστυφύλακες παρά να προσλάβουμε Συμβασιούχους. Δεν νομίζω και δεν θέλω να συγκρίνω την Αστυνομία με τον Στρατό και το έχουν κάνει. Αυτό που λέω είναι ότι οι Ειδικοί Αστυφύλακες με 2 μήνες εκπαίδευση μπόρεις να τους τοποθετήσεις σε οποιονδήποτε τμήμα για να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό, τους Συμβασιούχους κατά την προσωπική μας άποψη δεν μπορείς και είναι λάθος αυτή τη στιγμή με αυτά τα δεδομένα να προσληφθούν Συμβασιούχοι στην Αστυνομία».

Τα περί δημιουργίας Υφυπουργείου 

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά τις πληροφορίες που θέλουν δημιουργία Υφυπουργείο για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν υφίσταται αυτές οι πληροφορίες, ωστόσο υπέδειξε πως σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει ευελιξία. 

«Η ευελιξία που θα προσφέρει ένα Υφυπουργείο θα είναι τεράστια. Ένας Υπουργός Δικαιοσύνης έχει να αντιμετωπίσει Νομοσχέδια, Δικαστήρια, μεταρρυθμίσεις, Κεντρικές Φυλακές, έχει ήδη πάρα πολλά στο πιάτο του για να μπορεί να έχει καθημερινή επαφή, καθημερινές αλλαγές στα Σώματα Ασφαλείας. Κι όταν λέω Σώματα Ασφαλείας Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ένα Υφυπουργείο το οποίο ένας πολιτικός προϊστάμενος θα μπορεί να έχει καθημερινά αναφορά για το τι γίνεται και τί πρέπει να αλλάξει θα βοηθήσει και τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και θεωρώ ότι ίσως οι υποψήφιοι Πρόεδροι 2023 πρέπει να το δουν για το πρόγραμμα τους για Δημιουργία Υφυπουργείου για τα Σώματα Ασφαλείας».

 

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα