Σταμπάρουν διαβατήρια ενόψει Προεδρικών Σαββίδης και Οδυσσέας

Εξελίξεις που ενδεχομένως να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την ατζέντα του προεκλογικού ενόψει των Προεδρικών Εκλογών το 2023, θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, αφού αναμένεται με τη σχετική καθυστέρηση η ολοκλήρωση της στοιχειοθέτησης των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τα πορίσματα της επιτροπής Καλογήρου και της Επιτροπής Νικολάτου, ενώ εκκρεμεί και η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια», η οποία και αυτή με τη σειρά της, ενδεχομένως να προκαλέσει νέες αναταράξεις.  

Την ώρα που τα κόμματα εισέρχονται σε τροχιά Προεδρικών Εκλογών, με κάποια εξ αυτών να τρέχουν ήδη τον προεκλογικό μαραθώνιο και κάποια άλλα να μην έχουν αποφασίσει ακόμη το «άλογο» που θα ρίξουν στη μάχη, οι εξελίξεις που αναμένονται σε σχέση με το σκάνδαλο των διαβατηρίων, δεν προκαλούν ευφορία σε κανένα πολιτικό χώρο. Η εμπλοκή πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων και η υφή του ζητήματος που ξεκάθαρα είναι διακομματική, μόνο πονοκέφαλο φέρνει, ειδικά από τη στιγμή, που οι πληροφορίες φέρουν τη Νομική Υπηρεσία να διώκει ποινικά όλους τους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές στο βίντεο του Al Jazeera.

Εν αναμονή ανακοινώσεων από Νομική Υπηρεσία

Πάντως ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, υποδείκνυε τις τελευταίες ημέρες, κληθείς να απαριθμήσει τις προτεραιότητες της Υπηρεσίας του, πως μια εξ αυτών είναι οι διώξεις για τα δύο πορίσματα που βρίσκονται ενώπιον της, σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενώ σημείωσε, απαντώντας στις κατηγορίες για καθυστέρηση, πως εξ αρχής είχε ζητήσει την κατανόηση του κόσμου ως προς το θέμα του χρόνου που απαιτείται για να γίνει σωστή διερεύνηση και σωστή στοιχειοθέτηση των υποθέσεων.

«Εμάς ως Νομική Υπηρεσία», υπέδειξε ο Γιώργος Σαββίδης, «δεν μας ενδιαφέρει να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουμε -το δικαιολογημένο- περί δικαίου αίσθημα, το οποίο σαφώς και κατανοούμε πλήρως. Εμάς ως Νομική Υπηρεσία μας ενδιαφέρει να γίνει σωστή διερεύνηση, με σωστά δικονομικά διαβήματα, για να μπορέσουμε την όποιαν υπόθεση οδηγήσουμε στο Δικαστήριο να την έχουμε σωστά στοιχειοθετημένη, για να έχει όσον το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο Δικαστήριο», είχε δηλώσει.

Οι πληροφορίες πάντως, θέλουν την έρευνα να ολοκληρώνεται εντός του μηνός Απριλίου και ακολούθως η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού πρώτα ασκηθούν διώξεις, που θα αφορούν κάποια από τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στο επίμαχο βίντεο, πράγμα που σημαίνει και διώξεις εναντίον των δύο πρώην μελών της Βουλής που εμπλέκονται.

Πάντως ο Γιώργος Σαββίδης, αφού επανέλαβε την έκκληση του να μην στήνονται λαϊκά δικαστήρια και να μην χρησιμοποιούνται ονόματα και καταστάσεις, ενόσω οι υποθέσεις ακόμα διερευνώνται, εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα θα δούμε και άλλες υποθέσεις που πηγάζουν από το θέμα αυτό να οδηγούνται στα Δικαστήρια. Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, υπέδειξε πως πρόκειται για ένα ογκωδέστατο αρχείο, με την υπόθεση να έχει αρκετά θέματα και δυσκολίες, η οποία ωστόσο προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και κανονικά, ενώ σύντομα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η ειδική έκθεση του Οδυσσέα

Με αρκετή καθυστέρηση αναμένεται και η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα η οποία αρχικά είχε βγει προς τα έξω ότι θα δημοσιοποιούταν τον Δεκέμβριο του 2021. Στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τον Ιανουάριο, ενώ πλέον βρισκόμαστε στα μισά του Απριλίου, χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό πότε θα εκδοθεί.

Πάντως, αυτό που σημείωναν στελέχη της Υπηρεσίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι πως η ελεγκτές ξεσκονίζουν έναν ένα τους φακέλους των πολιτογραφήσεων, συγκρίνοντας τα σημειώματα που ετοίμαζαν οι αρμόδιοι λειτουργεί του Υπουργείου Εσωτερικών για κάθε υπόθεση και το σημείωμα που πήγαινε ο εκάστοτε υπουργός ενώπιον του Υπουργικού, ενώ γίνεται και αντιπαραβολή άλλων στοιχείων σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία, όσων έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του ΚΕΠ.

Εξάλλου το γεγονός ότι η Έκθεση καθυστερεί ενδεχομένως να καταδεικνύει το μέγεθος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, αλλά και την ποιότητα των ευρημάτων, που δεν αποκλείεται να δίνουν νέες διαστάσεις στις ήδη τεράστιες του ζητήματος του ΚΕΠ.

Οι εξελίξεις αυτές που αναμένεται αργά ή γρήγορα να συμβούν, η ολοκλήρωση της έρευνας δηλαδή από τη Νομική Υπηρεσία και η Ειδική Έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναμφίβολα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την προεκλογική ατζέντα.Ήδη, ειδικά από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, καταγράφεται η πρόθεση και η επιδίωξη να θέσουν σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα διαφθοράς και να θέσουν τους εμπλεκόμενους, είτε αυτοί είναι Κυβέρνηση, είτε κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο τα κόμματα, ήδη άρχισαν να σκέφτονται την επικοινωνιακή πολιτική που θα κληθούν να ακολουθήσουν, αφού στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων οι ευθύνες δεν είναι μονοκομματικές, αλλά αφορούν και την Κυβέρνηση αλλά και μέρος της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ακατάπαυστη κόντρα, ο πόλεμος από την πρώτη μέρα και το χαρτί του Ανωτάτου

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι