Έρχονται «έξυπνα» φώτα τροχαίας με αισθητήρες σε 125 σημεία

Εντός των επόμενων δυο μηνών αναμένεται να προκηρυχθεί προσφορά για εγκατάσταση έξυπνων φώτων τροχαίας σε 125 σημεία, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται το θέμα τοποθέτησης έξυπνων φώτων τροχαίας και στους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους της Λεμεσού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ. Καρούσος δήλωσε πως «σε περίπου δυο μήνες θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε την προσφορά για την εγκατάσταση έξυπνων φώτων, σε 125 σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης της τροχαίας κίνησης».

«Θα υπάρχουν αισθητήρες, θα λαμβάνουν όλα τα δεδομένα και θα αποφασίζει μόνο του το σύστημα πόση προτεραιότητα θα αφήνει κάθε φορά», ανέφερε και υπέδειξε ότι πρόκειται για παρόμοιο σύστημα με αυτό που εφαρμόστηκε στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, στη Λεμεσό.

Σημείωσε δε ότι «θα υπάρχει και ένα κεντρικό σημείο διαχείρισης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως επίσης και οι Δήμοι θα έχουν λόγο σε αυτά τα συστήματα» και υπογράμμισε ότι πλέον, «η ψηφιοποίηση των μεταφορών μπαίνει στη ζωή μας».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως, η χρήση αυτών των έξυπνων φώτων τροχαίας θα φέρει αρκετά οφέλη, με τη μείωση των χρόνων αναμονής των οδηγών, ενώ όπως εξήγησε, «εκτός από την τροχαία κίνηση και τον έλεγχο και τη διαχείριση, όταν θα έρχεται λεωφορείο ή ασθενοφόρο ή ακόμα και ταξί, θα μπορεί να το γνωρίζει αυτό το σύστημα και να δίνει την προτεραιότητα».

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους στον υπεραστικό Λεμεσού, ο κ.Καρούσος ανέφερε πως γίνεται μια μελέτη και προσομοίωση με παρόμοιο σύστημα με αυτό που τοποθετήθηκε στον κόμβο Αγίας Φύλας. «Αν δείξει ότι θα υπάρξει βελτίωση, θα προχωρήσουμε και στην τοποθέτηση έξυπνων φώτων τροχαίας και σε αυτούς τους κυκλικούς κόμβους», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το Υπουργείο του έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του, για την εγκατάσταση αισθητήρων και καμερών στους αυτοκινητόδρομους, «μέσω των οποίων θα παίρνουμε δεδομένα και θα υπάρχουν ηλεκτρονικές πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους για να ενημερώνουν τους οδηγούς για θέματα που έχουν να κάνουν με το ταξίδι τους».

Οι οδηγοί, συνέχισε, θα ενημερώνονται για το τι προβλήματα υπάρχουν, αν υπάρχουν ουρές, αν υπάρχουν δυστυχήματα και θα γίνονται εισηγήσεις για εναλλακτικές διαδρομές, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχείριση της τροχαίας κίνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον