Λαθροθηρία, ένα οργανωμένο έγκλημα-Άπιαστα τα μεγάλα ψάρια, στα ξόβεργα τα μικρά

Στα… ξόβεργα η συζήτηση για την ανάγκη επανασύστασης του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, αφού μετά το κλείσιμο του εν λόγω τμήματος της Αστυνομίας, το θέμα βγήκε ξανά στην επιφάνεια, όπως και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για πάταξη της λαθροθηρίας του ενδημικού θηράματος και του αγρινού.

Η παράνομη παγίδευση φαίνεται να έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ, την ίδια ώρα, φαίνεται πίσω από τη λαθροθηρία να κρύβονται οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα με... παγίδες και ξόβεργα. 

Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει τα στατιστικά και οι αριθμοί που ακούστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, αφού, από το 2018 και εντεύθεν, μετά και το κλείσιμο του Ουλαμού της Αστυνομίας, η Υπηρεσία Θήρας βρίσκεται επί ποδός, στην προσπάθεια που καταβάλλει για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2018, η Υπηρεσία Θήρας είχε ενώπιον της συνολικά 458 υποθέσεις και η Αστυνομία γύρω στις 35. Το 2019-20 είχε 568 η Υπηρεσία Θήρας και 19 υποθέσεις η Αστυνομία και το 2020-21 είχε 565 η Υπηρεσία και εννέα η Αστυνομία. Για τη χρονιά που διανύουμε, μέχρι σήμερα η Θήρα έχει 120 υποθέσεις λαθροθηρίας. 

Όπως διαφάνηκε και μέσα από τους αριθμούς, το οργανωμένο έγκλημα φαίνεται να είναι στην παράνομη παγίδευση και, ενώ σχεδόν όλοι «μικροί» έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα, οι «μεγάλοι» παραμένουν ατιμώρητοι και μάλιστα συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτοι, έχοντας μεγάλα κέρδη.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη περίπτωση λαθροθηρίας την Παραμονή Χριστουγέννων στο Ζύγι, όταν ομάδα ακτιβιστών CABS και μέλη της Αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση από δυο πρόσωπα, που τα τσάκωσαν να παγιδεύουν άγρια πτηνά. Για την εν λόγω περίπτωση μίλησε ενώπιον της Βουλής η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «ένας άνθρωπος γνωστός του υπόκοσμου φαίνεται σε βίντεο να απειλεί αστυνομικό και να του λέει ότι θα τον σκοτώσει και να του λέει ότι ''εγώ εμπήκα μέσα για εφτά φόνους''. Τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους που περηφανεύονται ότι είναι άνθρωποι της μαφίας και ελέγχουν τη λαθροθηρία;», διερωτήθηκε η κα. Ατταλίδου. 

Δείτε παρακάτω την επίθεση λαθροθήρα σε ακτιβιστές και αστυνομικούς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επίθεση λαθροθήρα σε ακτιβιστές και αστυνομικούς-«Εμένα επιάν με για οκτώ φόνους»

Όπως φάνηκε αποδεδειγμένα, υπέδειξε η κα. Ατταλίδου, η υπηρεσία ουλαμού πάταξε το έγκλημα, «αλλά εγώ το θεωρώ περίεργο να έκλεισε μια σημαντική υπηρεσία όπως αυτή. Συνολικά εντοπίστηκαν 140 ενεργά σημεία παγίδευσης στην Αμμόχωστο, στη Λάρνακα εντοπίστηκαν 139 δίχτυα, 2373 ξόβεργα και οι 49 από τις διώξεις ήταν για παγίδευση και οι 16 για παράνομο κυνήγι. Το 65% όλων των διώξεων που επιτεύχθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου έγιναν χάρη στην ομάδα ακτιβιστών CABS, την οποία μάλιστα δέραμε. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ο ουλαμός, πρώτα απ' όλα για να προστατεύσει την Κύπρο και επίσης για να σταματήσει αυτό το πράγμα και η μαφία στην Κύπρο».

Γνωρίζουν μέχρι και τα μικρά ονόματα των μελών της Θήρας

Την κραυγή απόγνωσης των υγιώς σκεπτόμενων κυνηγών εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος Κυνηγών, Πέτρος Χήρας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Υπηρεσία Θήρας, λόγω του μειωμένου αριθμού της, δεν είναι απρόσωπη και τους γνωρίζουν όλους, μάλιστα και με τα μικρά τους τα ονόματα.

«Σε καμία περίπτωση δεν εκμηδενίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από τη Θήρα για την πάταξη της λαθροθηρίας. Θέλουμε να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τα μέλη της Θήρας, με τη σύσταση του ουλαμού. Υπάρχουν κοινοί εγκληματίες, όμως, και καταπατούν όλο τον ποινικό κώδικα. Οπλοφορούν, εκτός από το λαθροκυνήγι, κάνουν επίσης και ένα σωρό λαθροθηρίες. Έχουμε να κάνουμε με άτομα που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά. Δυστυχώς, η Υπηρεσία Θήρας, λόγω του μειωμένου αριθμού της, δεν είναι απρόσωπη, τους γνωρίζουν και με τα μικρά τους τα ονόματα. Έχουν έρθει κοντά μας καταγγελίες για απειλές θηροφυλάκων και θέλουμε να μεταφέρουμε αυτή τη κραυγή απόγνωσης».

Ρίχνει το μπαλάκι στο κράτος η Αστυνομία

Απόφαση του κράτους ήταν το κλείσιμο του ουλαμού της πάταξης της λαθροθηρίας, λέει από την πλευρά της η Αστυνομία, με τον Διευθυντή του Γραφείου του Αρχηγού, Μάριο Αγιώτη, να επισημαίνει ότι η απόφαση για το κλείσιμο του κλιμάκιου εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι το ίδιο το κράτος έχει εναποθέσει την αρμοδιότητα της Αστυνομίας σε μια εξειδικευμένη υπηρεσία όπως αυτή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Αγιώτη, «πρέπει να περιοριστεί στα δικά της αμιγώς καθήκοντα και τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν αυξηθεί αυτά καθήκοντα, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα και η μετανάστευση. Για κάθε υπηρεσία το κράτος είναι αυτό που αποφασίζει για να της αναθέσει συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Αστυνομία έχει σταματήσει να έχει την ευθύνη στη λαθροθηρία. Εκεί όπου κριθεί ότι χρειάζεται η δική μας συνδρομή για αδικήματα με επικίνδυνους παραβάτες, τότε συνδράμουμε ενεργά και παρέχουμε βοήθεια».

Σηκώνει το γάντι ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος

Οι εισηγήσεις του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ σχετικά με το θέμα Επανασύστασης του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας με τα σημερινά δεδομένα υποστελέχωσης των Σωμάτων Ασφαλείας είναι ότι όλοι οι ειδικοί αστυφύλακες του Ταμείου Θήρας που ασχολούνται με το κεφάλαιο λαθροθηρίας, πρέπει να αποσπαστούν στην Αστυνομία.

Την ίδια ώρα, ο Κλάδος σημειώνει ότι ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας, πρέπει να υπάγεται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος γιατί οι επαγγελματίες λαθροηθήρες είναι επί το πλείστο εγκληματικά στοιχεία. Πρέπει να υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση του φαινομένου με δυνατότητες μιας υπηρεσίας με υπό κάλυψη δραστηριότητες.

Όλα τα μέλη του ουλαμού πάταξης λαθροθηρίας εισηγείται ο Κλάδος, δεν πρέπει να είναι κυνηγοί, ενώ πρέπει να αντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την Αστυνομία για τον Ουλαμό πάταξης Λαθροθηρίας και επίσης να ασχολείται με όλα τα είδη λαθροθηρίας άγριων πτηνών, λαγού και αγρινό.

Όπως προσθέτει επίσης ο Κλάδος, όσοι υπηρέτησαν στον ουλαμό πάταξης λαθροθηρίας στο παρελθόν να μην δικαιούνται να ξανατοποθετηθούν, εκτός αν ο Αρχηγός Αστυνομίας διατάξει διαφορετικά.

Με τη σημερινή τεχνολογία και εξοπλισμό είναι απαραίτητο η συνεργασία με ΜΚΟ, Ταμείο Θήρας, SBA και Ηνωμένα Έθνη (Νεκρά Ζώνη) να συγκροτείται κάτω από ειδικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με πληροφορίες και επεισόδια στο πεδίο για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου της λαθροθηρίας αλλά και τήρησης των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ