Γκάφα ολκής από Αστυνομία-Πέρασαν χειροπέδες στην πρώην πρέσβειρα Πορτογαλίας

Με σενάριο ταινίας μοιάζει η ιστορία πίσω από το έργο του καθηγητή τέχνης και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, το οποίο απεικονίζει μία γκάφα ολκής της Αστυνομίας, μέλη της οποίας πέρσι πέρασε χειροπέδες στην πρώην πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Κύπρο.

Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα ο Χρίστος Αχνιώτης, ο οποίος δημοσίευσε τον πίνακα του Γιώργου Γαβριήλ και διηγείται την ιστορία. Στον REPORTER μίλησε ο κ. Γαβριήλ και όπως ανέφερε, επικοινώνησε μαζί του η πρώην διπλωμάτης της Πορτογαλίας, με την οποία γνωρίζονταν από μία έκθεση που είχε κάνει και του ζήτησε να συναντηθούν.

Στη συνάντησή τους, η Manuela Freitas Bairos του είπε «θα σου διηγηθώ μία ιστορία που μου έτυχε και να μου κάνεις ένα έργο». Τότε, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ του είπε ότι μία μέρα, ενώ έκανε βόλτα στο κέντρο της Λευκωσίας, σε κάποιο σημείο της περιοχής στην πλατεία Ελευθερίας, προς το άγαλμα Σολωμού, είδε κάποιους αστυνομικούς να συζητάνε με δύο Αφρικανούς.

«Είδε ότι ο ένας εξ αυτών έκλαιγε και κοντοστάθηκε. Άκουσε ότι έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε λεφτά να πληρώσει το πρόστιμο που θα του επέβαλλαν, λόγω μάσκας και πλησίασε. Τους είπε ότι θα πληρώσει η ίδια το πρόστιμο και οι αστυνομικοί ενοχλήθηκαν. Την ρώτησαν ποια ήταν και γιατί επενέβη και όταν τους είπε ότι είναι η πρέσβειρα της Πορτογαλίας, δεν την πίστεψαν και τη συνέλαβαν, μαζί με τους δύο Αφρικανούς».

Ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως η κα. Manuela Freitas Bairos μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου επανέλαβε ότι είναι η πρέσβειρα της Πορτογαλίας και τότε οι αστυνομικοί είπαν ότι θα εξακριβώσουν τα στοιχεία της. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτει ο εικαστικός και τότε άρχισαν και οι αστυνομικοί να ζητούν συγγνώμη, αλλά και το Υπουργείο.

Η ίδια τους απάντησε ότι δεν χρειάζονται οι συγγνώμες, φτάνει να αφήσουν τους δύο μετανάστες ελεύθερους, σημείωσε ο κ. Γαβριήλ, προσθέτοντας πως η πρώην διπλωμάτης της Πορτογαλίας, για να βεβαιωθεί ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι δύο τους, επικοινώνησε και με την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία τη διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το αίτημά της.

«Τώρα έφυγε από την Κύπρο, επειδή μετατέθηκε σε άλλη χώρα και δημοσίευσα το έργο. Η ίδια ζήτησε να μην δοθεί δημοσιότητα στο θέμα, όσο ήταν εδώ, δεν ήθελε. Μου είπε πριν φύγει “αυτό το συμβάν δεν το είπα σε κανένα, ούτε στο σύζυγό μου. Θα του πάρω το έργο και θα του το πω”».

Κληθείς να σχολιάσει αν η κα. Manuela Freitas Bairos του εκμυστηρεύτηκε πώς ένιωσε με όλη αυτή την ιστορία, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως η πρώην πρέσβειρα της Πορτογαλίας σοκαρίστηκε με τον τρόπο που την αντιμετώπισε η Αστυνομία. «Δεν πίστευαν ότι ήταν πρέσβειρα. Σοκαρίστηκε και με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η Αστυνομία στους δύο μετανάστες. Ήταν μία εμπειρία για εκείνη, πριν φύγει από την Κύπρο».

Ο κ. Γαβριήλ, αφού του διηγήθηκε το περιστατικό η ίδια η Maria Manuela Freitas Bairos, το αποτύπωσε στο χαρτί, καθώς έφτιαξε έργο για τη στιγμή της σύλληψης της πρέσβειρας, αλλά και άλλων δύο ατόμων. Η κα. Manuela Freitas Bairos, πριν αποχωρήσει από το νησί, πήρε μαζί της, ως αναμνηστικό, το έργο του κ. Γαβριήλ. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στον «Πολίτη» και η τέως υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με την πρώην πρέσβειρα της Πορτογαλίας, για να λυθεί η παρεξήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παραπομπή σε δίκη για 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση της 12χρονος εισηγείται ο Εισαγγελέας
Πυροβολισμοί στη Σλοβακία-Τραυματίστηκε στην κοιλιά ο Πρωθυπουργός
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο σινεμά-Προσπάθειες για προστασία παρακείμενων υποστατικών
Ξέσπασε ο πατέρας του πεντάχρονου που τον ξέχασαν σε λεωφορείο-«Κινδύνευσε η ακεραιότητά του»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταναστευτικό
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρότρυνση Νασράλα ο ΠτΔ-«Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το μεταναστευτικό»
Ποινές φυλάκισης σε 27χρονο και 35χρονο για εμπόριο ναρκωτικών
M. Χαρτσιώτης: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών η αύξηση μέτρων σε γραμμή αντιπαράθεσης
Προτείνει τη συμπερίληψη Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα στην υποχρέωση για Πόθεν Έσχες η Επ. Θεσμών