Μπλόκο στην δίκη του πρώην ευρωβουλευτή που κατηγορείται για άσεμνη επίθεση

Μπλόκο μέχρι νεοτέρας βάζει το Ανώτατο στην πολύκροτη δίκη του πρώην ευρωβουλευτή που οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσεμνη επίθεση εναντίον 24χρονης, καθώς άναψε το πράσινο φως για καταχώρηση αίτησης για έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων Certiorari και Prohibition, αφού έκρινε πως υπάρχει έδαφος σε ότι αφορά τις προδικαστικές ενστάσεις της υπεράσπισης που απορρίφθηκαν, αναφορικά με το γεγονός ότι η καταγγελθείσα πράξη έλαβε χώρα στο Βέλγιο. 

Η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου τον Μάιο του 2021, με βασική μάρτυρα κατηγορίας την παραπονούμενη, η οποία είχε καταγγείλει πως κατά το 2014 στις Βρυξέλλες, ενώ ήταν σε ηλικία 24 ετών, είχε συναντηθεί με τον πολιτικό, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής και στη συνέχεια εξελέγη ως ευρωβουλευτής, καθώς εξέφρασε την πρόθεση να την βοηθήσει να βρει εργασία.  

Σύμφωνα με την καταγγελία της, ενώ βρίσκονταν στην οικία του πολιτικού, στην οποία μετέβη η νεαρή για να συζητήσουν, αυτός προέβη σε άσεμνες πράξεις εναντίον της. Σημειώνεται πως κατά τον ουσιώδη χρόνο ο κατηγορούμενος ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε με προδικαστικές ενστάσεις από την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν, εξού και η προσφυγή στο Ανώτατο, ώστε να εξασφαλιστεί ένταλμα με το οποίο θα ακυρώνεται η ενδιάμεση απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου που δεν αποδέχθηκε τις ενστάσεις για απόρριψη της ποινικής υπόθεσης λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας.

Συγκεκριμένα, στις προδικαστικές ενστάσεις, η υπεράσπιση εξέφρασε τη θέση πως: 

«1. Το σεβαστό Δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας εκδίκασης της παρούσας υπόθεσης, καθότι το αξιόποινο της καταγγελθείσας πράξης, κατά το δίκαιο του τόπου τέλεσης, ήτοι το βελγικό δίκαιο, έχει παραγραφεί και συνεπώς η δικαιολογητική του βάση για άσκηση ποινικής δίωξης είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε από οποιονδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ δεν υφίσταται πλέον.

2. Παράλληλα, η παραγραφή του αδικήματος βάσει βελγικού δικαίου αποτελεί δεδικασμένο (Res Judicata) και εμπίπτει στη νομική αρχή «ne bis in idem» και ως εκ τούτου το σεβαστό δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας βάσει του άρθρου 69(1)(β) του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου Κεφ. 155.

3. Συνακόλουθα, η ποινική δίωξη του Κατηγορούμενου στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι καταχρηστική».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού παρέπεμψε στο νόμο, υποδεικνύοντας πως η δικαιοδοσία του για χορήγηση άδειας για καταχώριση αίτησης για προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari, ασκείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για συγκεκριμένους λόγους και πως δεν υπεισέρχεται στην ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης, αλλά περιορίζεται στην εξέταση της νομιμότητάς της, έκρινε πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τελεσφόρηση της αίτησης της υπεράσπισης. 

Όπως ανέφερε, η υπεράσπιση του ευρωβουλευτή, ο οποίος εκπροσωπείτο από Ηλία Στεφάνου και Γιάννη Νεάρχου, κατέδειξε πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση επί των όσων έθεσε εν σχέσει προς τα επιδιωκόμενα εντάλματα, σημειώνοντας στην απόφαση του το Ανώτατο, πως δεν φαίνεται να προσφέρεται σε αυτό το στάδιο άλλο ένδικο μέσο ή εναλλακτική θεραπεία.

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο άναψε το πράσινο φως για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακών ενταλμάτων, δίνοντας παράλληλα χρονικό περιθώριο ώστε ο Γενικός Εισαγγελέας να καταχωρήσει πιθανή ένσταση.  

Μέχρι την εξέταση των αιτήσεων, το Ανώτατο ανέστειλε οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία και/ή εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης, ενώ σημειώνεται πως σε περίπτωση που εκδοθεί το διάταγμα, τότε η πρωτόδικη διαδικασία είναι μετέωρη και ενδεχομένως η υπόθεση να κλείσει. 

Δειτε Επισης

Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών