Η επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει τον δρόμο για ευθανασία-Οι τέσσερις πυλώνες

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την υιοθέτηση της ευθανασίας στην Κύπρο, με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου να επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες, ώστε να αποκομίσει εμπεριστατωμένα αποτελέσματα μέσα από τις έρευνές της και να τα μεταφέρει στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής, η οποία αναμένει από την πλευρά της τα επιστημονικά ευρήματα, ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω συζήτηση του ζητήματος. 

Μιλώντας στον REPORTER o Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, εξήγησε ότι πρόκειται να γίνουν τέσσερα πράγματα μέσα στο εγγύς χρονικό διάστημα, ώστε να δοθούν όλα τα εχέγγυα και οι επιστημονικές πληροφορίες. «Είναι ένα θέμα πολυσύνθετο και ευαίσθητο, αλλά οφείλουμε να αρχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό σαν κοινωνία. Αγγίζει το θέμα του θανάτου, που πολύ σπάνια το αγγίζουμε ως κοινωνία, διότι είναι ένα κοινωνικό ταμπού. Πρέπει να το φέρουμε στο προσκήνιο, γιατί μας δείχνει ουσιαστικά και την αξία της ζωής», εξήγησε.

Η πρώτη ενέργεια που έγινε εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής είναι η επεξεργασία και η έκδοση γνώμης που ετοιμάζει σχετικά με την ευθανασία, η οποία, σύμφωνα με τον Δρ. Φελλά, «θα είναι έτοιμη σίγουρα πριν το Πάσχα, δηλαδή αρχές του Απρίλη και είναι κάτι που εργαζόμαστε στην παρούσα φάση αυτό το κομμάτι».

Το δεύτερο ζήτημα, είναι η πραγματοποίηση παγκύπριας έρευνας σχετικά με τις γνώσεις, τάσεις και αντιλήψεις γύρω από το θέμα της ευθανασίας. «Με προσωπική πρωτοβουλία και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής εφαρμόσαμε αυτή την έρευνα, με τα αποτελέσματα της να εξάγονται τέλος Μαρτίου. Καλούμε τον κόσμο να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων, ουσιαστικά, σχετικά με τις αντιλήψεις που έχει στο θέμα της ευθανασίας».

Οπότε χρονικά, εξηγεί ο Δρ. Φελλάς, «έχουμε την γνώμη που θα εκδοθεί τις πρώτες βδομάδες Απριλίου, αλλά και τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας που θα καταδείξει τι γνωρίζει και τι δεν γνωρίζει ο Κύπριος πολίτης γύρω από την ευθανασία, γιατί είναι σημαντικό όταν μιλάμε γι’ αυτό το ευαίσθητο, πολύπλευρο, πολύπλοκο θέμα, να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας γύρω από αυτό το θέμα και να έχουμε μια εικόνα επιστημονικά τεκμηριωμένη».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά αυτούς που θα έρθουν να υλοποιήσουν, να εφαρμόσουν και να ακολουθήσουν αυτή τη νομοθεσία, εάν περάσει από τη Βουλή, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους γιατρούς. «Έτσι λοιπόν, αυτό έχει να κάνει με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Οπότε, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, διεξάγουν μια έρευνα ανάμεσα στα μέλη του ιατρικού συλλόγου με διαφορετικό ερωτηματολόγιο, για να γνωρίζουμε εάν οι γιατροί μας είναι ένα θέμα που θα στηρίξουν ή όχι. Τι πιστεύουν πάνω σε αυτό το ζήτημα και ποιες είναι οι στάσεις και αντιλήψεις των γιατρών; Ποια πιθανή τοποθέτηση μπορεί να έχει ο ΠΙΣ γύρω από αυτό το θέμα; Θέλουμε να δούμε και τον παλμό της ιατρικής κοινότητας πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο τέταρτος πυλώνας, αφορά τους νοσηλευτές μας. «Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών, διεξάγει παράλληλα στα μέλη του έρευνα, γύρω από το θέμα αυτό, αφού θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μαζί με τους γιατρούς μας. Οπότε συνοψίζοντας όλα αυτά, μέχρι τα μέσα Απριλίου, θα έχουμε μια σφαιρική άποψη γύρω από το ζήτημα της ευθανασίας», δήλωσε ο Δρ. Φελλάς.

Την ίδια ώρα, υπάρχει προγραμματισμένο για την Παρασκευή 15 Απριλίου, συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, ανάμεσα στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, σχετικά με το θέμα της ευθανασίας. Σύμφωνα με τον Δρ. Φελλά, θα γίνει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, για να υπάρχει η βιοηθική, η ιατρική και η νομική προέκταση στο ζήτημα της ευθανασίας.

Φέρνοντας στη μνήμη του παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτήν του συμφώνου συμβίωσης, ο Δρ. Φελλάς, σημείωσε ότι «οι κοινωνίες ωριμάζουν μέσα από συζήτηση και μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο, που διεξάγεται με νηφαλιότητα, με πραότητα και με επιστημονικότητα. Είναι κάτι που για πρώτη φορά συζητιέται στην Κύπρο, αλλά και μόνο ότι γίνεται η συζήτηση είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι, μέσα από την παραγωγική συζήτηση, είμαι σίγουρος ότι θα βγουν πορίσματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε και να πάμε ένα βήμα πιο πέρα ως κοινωνία, να δείξουμε την ωριμότητα και να αντιμετωπίσουμε θέματα που δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί, με σεβασμό προς όλους, διότι άπτεται θρησκευτικές, φιλοσοφικές, νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών