Γιόρτασαν την Ημέρα της Γυναίκας οι φυλακές-«Οι γυναίκες κάνουν καλύτερο τον κόσμο»

Με συνθήματα και φωνές χαράς, υποδέχθηκαν την Άννα Αριστοτέλους, οι γυναίκες κρατούμενες στις Κεντρικές Φυλακές. Τα τραγούδια και οι φωνές εντείνονταν όσο περνούσαν τα δευτερόλεπτα, ενώ μία ομάδα κοριτσιών είχε ανέβει στα τραπέζια και χόρευε. Αμέσως, οι γυναίκες έτρεξαν να αγκαλιάσουν με θέρμη τη διευθύντρια των Φυλακών και να της υπενθυμίσουν πόσο πολύ την εκτιμούν.

Το κλίμα δεν θύμιζε φυλακές, αλλά μία γιορτή. Ένα μέρος που μαζεύτηκαν αρκετές φίλες και γιόρταζαν κάτι. Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των γυναικών ήταν ικανά να φωτίσουν και την πιο μουντή μέρα. Πίσω από αυτά κρυβόταν και το μεγαλύτερο μήνυμα που έχουν να δείξουν. Είναι γυναίκες που κατάλαβαν το λάθος τους και το πληρώνουν καθημερινά, μέσα από τον εγκλεισμό τους.

Η διεύθυνση των Φυλακών, σε συνεργασία με την ΠΟΓΟ, βρήκαν την ευκαιρία και διοργάνωσαν μία μικρή γιορτή, μόνο για τις γυναίκες, στο πλαίσιο των τιμητικών εορτασμών για την Ημέρα της Γυναίκας. Έστησαν μια μικρή εκδήλωση, για να θυμίσουν στις κρατούμενες ότι πάνω από όλα είναι άνθρωποι και δικαιούνται να γιορτάσουν.

Με την είσοδο της οργάνωσης, η οποία συνοδευόταν από την Διεύθυνση, οι κρατούμενες αγκάλιασαν τις καλεσμένες τους και αυτές αγκάλιασαν τις γυναίκες της φυλακής. Αντάλλαξαν σύντομα τις ιστορίες τους, ενώ δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους.

Η Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, στην ομιλία της τόνισε πως από την μέρα που έχουν αναλάβει ως διεύθυνση, έχουν διασφαλίσει ότι γυναίκες και άνδρες κρατούμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. «Κάθε φορά που έρχομαι στην πτέρυγα των γυναικών, είναι τεράστια η αγάπη η οποία λαμβάνω και είναι αυτή που μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι γυναίκες κάνουν καλύτερο τον κόσμο, σε διάφορους δρόμους της ζωής, ως γυναίκες, σύντροφοι και μητέρες, αλλά και μέσα από τα επιτεύγματά τους».

Συγκεκριμένα, η Διευθύντρια των Φυλακών, στην ομιλία της ανέφερε πως «η παρούσα κοινωνική εκδήλωση αλλά και άλλες εκδηλώσεις ανθρωπιστικού, πολιτιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα στις οποίες συμμετέχουν οι κρατούμενες μας, συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχική υγεία, και γενικότερα στην προσωπική τους ανάπτυξη, η οποία διευκολύνει την ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία. Σε αυτές, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητά μας, αποτυπώνεται η φιλοσοφία του Τμήματος μας, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία αποτέλεσε τη βάση για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και του στρατηγικού σχεδιασμού του Τμήματος μας».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η επιτυχία ενός σωφρονιστικού και αναμορφωτικού συστήματος «αποτυπώνεται στην πρόοδο των κρατουμένων του συλλογικά και ξεχωριστά, στις αξίες και αρχές που καλλιεργούν και αναπτύσσουν κατά την παραμονή τους εδώ, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας υγιείς στάσεις ζωής, οι οποίες θα διευκολύνουν την επανασύνδεση τους με την κοινωνία. Εφαρμόσαμε την ίση μεταχείριση των φύλων και επιδείξαμε μηδενική ανοχή σε κάθε είδους διάκριση και ευνοιοκρατικές μεταχειρίσεις για το προσωπικό και τους κρατούμενους. Γι’ αυτό τα τελευταία 8 χρόνια γυναίκες και άνδρες κρατούμενοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής σε κοινές δραστηριότητες  και ομάδες όπως του χορού, θεάτρου, μουσικής ορχήστρας κ.α., καθώς και οι δεσμοφύλακες άνδρες και γυναίκες ασκούν τα ίδια καθήκοντα χωρίς διάκριση σε όλους τους χώρους των Φυλακών, χωρίς πλέον να περιορίζονται οι δυνατότητες για εξέλιξη και ανάπτυξη/βελτίωση των δεξιοτήτων τους τα οποία περιορίζονταν προηγουμένως, μόνο στις γυναικείες πτέρυγες».

Η κα. Αριστοτέλους έκανε ένα απολογισμό των ενεργειών που έγιναν στις φυλακές, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα και οι οποίες είχαν καταφέρει να καταστήσουν το σωφρονιστικό ίδρυμα επιτυχημένο. «Επίσης, τα αποτελέσματα της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και της φιλοσοφίας του Τμήματος μας, αντανακλώνται τα τελευταία 8 χρόνια και στο χαμηλό ποσοστό υποτροπής των κρατουμένων το οποίο δεν ξεπερνά το 15%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο, εάν λάβουμε υπόψη ότι τέτοια ποσοστά έχουν οι χώρες με δομές στήριξης των φυλακισμένων μετά την αποφυλάκιση, όπως οι σκανδιναβικές χώρες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται υπερπληθυσμός στις γυναικείες εγκαταστάσεις των φυλακών, αφού υπάρχουν 84 κρατούμενες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, 60 στο σύνολο, είναι κρατούμενες για παράνομη παραμονή.

«Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να συγχαρώ τις κρατούμενες μας για την προσωπική εξέλιξη και πρόοδο τους, η οποία αντανακλάται με την ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό έργο των Φυλακών, αλλά και σε  κάθε κοινωνική, αθλητική, πολιτιστική και φιλανθρωπική εκδήλωση όπως κάθε υπεύθυνος ενεργοποιημένος πολίτης. Κλείνοντας,  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες εσάς που βρίσκεστε μαζί μας, και ειδικότερα την Γενική Γραμματέα της ΠΟΓΟ απονέμοντας τιμητική πλακέτα, για την πολύχρονη αγωνιστική δράση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων, καθώς και για την κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, κατά το οποίο μία εκ των κρατουμένων έδειξε το ταλέντο της στη μουσική, τραγουδώντας ένα γαλλικό τραγούδι, αλλά και τους στίχους «είμαστε ακόμα ζωντανοί».

  

  

  

 

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία