Καταδικάστηκε ο 24χρονος για τα… €16-«Πολύ σοβαρή υπόθεση» απαντά η Αστυνομία

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόσωπο αυτό οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου στις 12 Ιανουαρίου και το Δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι σήμερα, όπου θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον Δικαστηρίου, όπου προφανώς θα παραμείνει ελεύθερος», ήταν μεταξύ άλλων η θέση της Αστυνομίας σχολιάζοντας την άνιση μεταχείριση μεταξύ υπόπτων, καθώς για μερικούς ζητείται η κράτηση τους και για άλλους όχι (σ.σ επώνυμους που κατηγορούνται για πολύ σοβαρότερα αδικήματα ή για πρόσωπα που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών), στον απόηχο των αντιδράσεων για την κράτηση 24χρονου που έκλεψε παγκάρι εκκλησίας, το οποίο περιείχε 16 ευρώ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μίλησε» και πάλι η Δικαιοσύνη-Για 16 ευρώ στο κελί, για τα σκάνδαλα… σπίτι τους

Ωστόσο, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, δεν άφησε ελεύθερο τον 24χρονο, ο οποίος είχε οδηγηθεί στις Κεντρικές ως υπόδικος μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του, μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας αλλά του επέβαλε ποινή άμεσης φυλάκισης δέκα ημερών.    

Το Δικαστήριο Πάφου, επέβαλε στον 24χρονο άμεση φυλάκιση, ενώ σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ο νεαρός που δεν πέρασε ξανά από τις Κεντρικές για ποινικά αδικήματα, γεγονός που λήφθηκε υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι χρήστης ναρκωτικών. 

«Τα 16 ευρώ είναι αυτά τα οποία έχουν απομείνει στην κατοχή του προσώπου αυτού. Ήταν ήδη παραβιασμένο και ενδεχομένως να είναι αυτά που είχαν μείνει στον πάτο του κουτιού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, προσθέτοντας μάλιστα, πως «δεν είναι αυτό το θέμα όμως, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 24χρονος «έκλεψε δι’ ευρέσεως ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 16 ευρώ σε κέρματα, περιουσία της εκκλησίας του…» και καταδικάστηκε για την κλοπή αυτού του ποσού, με νομικούς που αντέδρασαν στο σχόλιο του εκπροσώπου να τονίζουν πως, ως γνωστόν το Δικαστήριο καταδικάζει στην βάση της μαρτυρίας που τίθεται ενώπιον του από την ίδια την Αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για την στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης και όχι στην βάση εκτιμήσεων. «Όπως για παράδειγμα, γνωστό πρόσωπο καταδικάστηκε για οικειοποίηση χρηματικού ποσού ύψους 400 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο κάποιος μπορεί να πει ‘’τόσα βρήκε η Αστυνομία, μπορεί να είναι περισσότερα’’. Συνεπώς, πρέπει να είναι πιο προσεκτική η Αστυνομία στις τοποθετήσεις της γιατί τα Δικαστήρια δεν δικάζουν με εικασίες αλλά με στοιχεία και επίσης η Αστυνομία πρέπει να γνωρίζει το όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν μπορεί να αφήνει αιχμές ότι έκλεψε και άλλα χρήματα χωρίς να το τεκμηριώνει, ενώ το κατηγορητήριο και η ποινή να αφορά κλοπή 16 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο «γνωστός», ο επιχειρηματίας, ο… υπεράνω και το a la carte της εγκληματικότητας

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε πως «μιλάμε για αδικήματα και σοβαρότητα αδικημάτων. Προκύπτει ότι η Αστυνομία είχε λάβει μια πληροφορία ότι υπήρξε ένα ύποπτο πρόσωπο, ανακόπηκε στις 8 Ιανουαρίου, εντοπίστηκε στην κατοχή του αυτό το κουτί που χρησιμοποιείται ως χρηματοκιβώτιο σε συγκεκριμένο εξωκλήσι στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο ήταν ήδη παραβιασμένο. Το χρηματικό ποσό που βρέθηκε μέσα, εμείς θεωρούμε ότι ήταν το ποσό που είχε απομείνει από τα εναπομείναντα λεφτά. Από το συγκεκριμένο εξωκλήσι δεν παραλαμβάνονται τα χρήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι υπήρχαν αδικήματα όπως ότι το συγκεκριμένο εξωκλήσι είχε διαρρηχθεί».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για χειρισμούς δύο ταχυτήτων, ειδικότερα στις υποθέσεις που αφορά γνωστά πρόσωπα, ο Χρίστος Ανδρέου ανέφερε πως «η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική. Τα δεδομένα κάθε υπόθεσης είναι πάρα πολύ διαφορετικά», προσθέτοντας «ο νόμος είναι τυφλός, δεν ξεχωρίζει ούτε πρόσωπα, ούτε ηλικίες. Βλέπει δεδομένα που έχει εκείνη τη στιγμή μπροστά του το Δικαστήριο. Για παράδειγμα πριν δύο εβδομάδες καταχωρήσαμε ενώπιον Δικαστηρίου μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για κατάχρηση ενός πάρα πολύ σοβαρού ποσού στην επαρχία Λεμεσού και το πρόσωπο αυτό αφέθηκε ελεύθερο υπό όρους, παρά τις εισηγήσεις της Αστυνομίας. Τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά κάθε φορά και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την μια υπόθεση με την άλλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παρεξηγημένοι «έμποροι» ναρκωτικών και οι… Εσκομπάρ της Κύπρου

Δειτε Επισης

Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή