Eπιστρέφει στο Υπoυργείο Δικαιοσύνης για αποσαφηνίσεις το νομοσχέδιο για το lobbying

Επιφυλάξεις επί της διαδικασίας του πρακτικού καταγραφής επαφών, διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, την Τετάρτη, όπου τέθηκε εκ νέου σε συζήτηση το νομοσχέδιο περί Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων, που αφορά το lobbying.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να αποσαφηνίσει πτυχές του νομοσχεδίου, που αφορούν στην καταγραφή των επαφών των αξιωματούχων, πριν αυτό επιστρέψει ενώπιον της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει όπως επαφές αξιωματούχων του κράτους, βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, να καταγράφονται σε ένα ειδικό μητρώο, που θα ελέγχεται από την αρμόδια Αρχή, για σκοπούς διαφάνειας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έλαβε χώρα εντός της Επιτροπής, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφης Δράκου, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου και το ενδεχόμενο δημιουργίας κωλυμάτων στο έργο των αξιωματούχων, κατά την πρακτική του εφαρμογή.

Η κ. Δράκου τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να προκαλέσει περιττή γραφειοκρατία, ούτε αποσκοπεί στο να περιορίσει τις συναντήσεις των αξιωματούχων και την προώθηση των συμφερόντων οποιουδήποτε. Ανέφερε ότι στόχος είναι η πρόληψη της διαφθοράς, γι’ αυτό και η διαφάνεια αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή για αποφάσεις πολιτικής.

Κατέληξε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να «βοηθήσει τη Βουλή να καταλήξει σε σωστές αποφάσεις, μέσα από τη σύνθεση των απόψεων». Ζήτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων να καταθέσουν απόψεις, ώστε να συζητηθούν με τη Νομική Υπηρεσία, για να συντεθούν απόψεις στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς είναι κάτι καινούριο και ότι στόχος είναι το μέτρο να θεσμοθετηθεί «όσο πιο σωστά και με όσο το δυνατόν πιο εφαρμόσιμο τρόπο γίνεται».

«Κάνουμε μία Αρχή για να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια» ανέφερε, όμως συμπλήρωσε ότι «αν ακόμα και μεταξύ μας εμείς διερωτόμαστε ακόμα για ποιες επαφές θα πρέπει να δημιουργείται πρακτικό, τότε θα δημιουργηθεί μπάχαλο».

Απευθυνόμενος προς την Υπουργό, ζήτησε τον καταρτισμό εγχειριδίου με παραδείγματα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι με τη μορφή που έχει το νομοσχέδιο «θα δημιουργήσει απίστευτη γραφειοκρατία, που θα καταστήσει τη νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη και την ίδια στιγμή, λόγω της μη εφαρμογής της, οι αξιωματούχοι θα μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι». Εξήγησε ότι δεν πρέπει να μπουν τέτοιοι περιορισμοί, ώστε να αποθαρρύνονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανώσεις που αφορούν ΑμεΑ, Σωματεία που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, από το να προωθούν συλλογικά συμφέροντα, μέσα από συναντήσεις με αξιωματούχους.

«Πρέπει να υπάρχει μητρώο επαφών και διαφάνεια, όταν μέσα από τις επαφές ενός αξιωματούχου είναι δυνατόν να υπάρξει προσωπικό ή επιχειρηματικό κέρδος, για μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα» είπε ο κ. Λουκαΐδης, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αυτό δεν περιγράφεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης Λουκαΐδη, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ, ότι το θέμα μπορεί να τεθεί σε άλλη βάση, εφόσον αποσαφηνιστεί από την εκτελεστική εξουσία ότι η εμπλοκή σε διαδικασία λήψης δημοσίων αποφάσεων αφορά περιπτώσεις που καταλήγουν σε προσωπικό ή επιχειρηματικό κέρδος, για μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι «η λέξη κλειδί είναι η διαφάνεια» στην όλη συζήτηση. Τόνισε ότι ο κριτής των πράξεων και θέσεων των αξιωματούχων είναι ο λαός, επομένως δεν πρέπει να εγείρει ανησυχία η διαφάνεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο πρέπει να είναι απλό, λιτό και λειτουργικό και υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι ότι σε «κραυγαλέα» ποινικά αδικήματα δεν εφαρμόζεται ο νομικός κώδικας. Απευθυνόμενος στην Υπουργό, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας από την Επίτροπο Νομοθεσίας.

Η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, διατύπωσε την άποψη ότι δε θα πρέπει να νιώθουν οι αξιωματούχοι ότι απειλούνται από τη δήλωση των επαφών τους. Σε δηλώσεις της στο τέλος της συνεδρίασης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατοχυρώνει την πολιτική διαδικασία, αλλά και να ενισχύει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. «Για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα πρέπει να είμαστε οι ίδιοι ανοιχτή στη διαφάνεια», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει «βάναυσο περιορισμό στις ελευθερίες και στα καθήκοντα των βουλευτών» και «θέτει στην παρανομία εκλεγμένους αντιπροσώπους και διορισμένους αξιωματούχους από την εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου