Οδηγός ανέβηκε στην καμπίνα και φώναζε βοήθεια-Πλημμύρισε και η Λάρνακα

Συνεχίζονται να παρατηρούνται προβλήματα, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν το νησί, από το πρωί της Πέμπτης, με την Πυροσβεστική να τρέχει να προλάβει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στη Λευκωσία, κατά τη χθεσινή ημέρα, αφού σε αρκετές περιοχές, δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ ορμητικά νερά από ποταμούς προκάλεσαν άλλα προβλήματα. Η Πυροσβεστική, από το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, έλαβε συνολικά 180 κλήσεις για βοήθεια, με τις 160 να αφορούν τη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Δύναμης, Ανδρέα Κεττή, η πλειονότητα των κλήσεων αφορούσαν αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγειες, ημιυπόγειους χώρους/υποστατικά, και αρκετές περιπτώσεις διασώσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματα τους ενώ επέβαιναν εντός πλημμυρισμένων δρόμων ή σε κάποιες περιπτώσεις σε κοίτες ποταμών ή σε όμβρια ύδατα με ορμητικότητα και αρκετές ρυμουλκήσεις οχημάτων με επιβαίνοντες ή μη σε ασφαλείς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλος ποταμός η Λευκωσία-150 κλήσεις για βοήθεια, χείμαρροι «ρούφηξαν» οδηγούς

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, αν κατά έχουν διαπιστώσει οποιεσδήποτε ζημιές λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ο κ. Κεττής είπε ότι ζημιές υπάρχουν αρκετές, ειδικά σε χώρους οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει σε υποστατικά ή άλλους υπόγειους, ημιυπόγειους χώρους.

«Φυσικά τούτα τα πράγματα θα καταγραφούν στη συνέχεια. Απλά τώρα διεκπεραιώνουμε περιστατικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεττής είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός και σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις από τις ψεσινές βροχοπτώσεις, πολλοί ένοικοι υποστατικών εντόπισαν σήμερα τις ζημιές και τα προβλήματα και για αυτό υπάρχουν ακόμα συνεργεία έξω και διεκπεραιώνουν τις κλήσεις.

Σε μήνυμα του ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, «να αφομοιώσει πλέον ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα έντονα φαινόμενα είτε αυτά είναι βροχοπτώσεις ή άλλα καιρικά έντονα φαινόμενα είτε ακόμα και πυρκαγιές θα είναι πλέον στη ζωή μας λόγω και της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης πλέον που περνάμε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην επαρχία Λευκωσίας, με τη συμβολή μελών της δύναμης, απεγκλωβίστηκαν εννέα οδηγοί από τα οχήματά τους και άλλα τρία πρόσωπα από οικίες. 

Επίσης, γύρω στις 10 το βράδυ, ενώ ζεύγος βρισκόταν στο όχημά του στην οδό Σταδίου στη Νήσου, σε κάποιο σημείο του δρόμου, που ήταν καλυμμένος με λάσπη, ο οδηγός του οχήματος ανέβηκε στην καμπίνα του οχήματος του και κάλεσε σε βοήθεια. Άμεσα μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Πέρα Χωριού έφτασαν στο σημείο και διέσωσαν το ζεύγος.

  

  

 

 

Εξάλλου σε τρεις περιπτώσεις στα χωριά Κοκκινοτριμιθιά και Αγίους Τριμιθιάς περίπολο της ΜΜΑΔ βοήθησε στον απεγκλωβισμό ατόμων που ήταν στα οχήματα τους σε κοίτη ποταμού και σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Υπήρξε περίπτωση όπου μέλος της Αστυνομίας σήκωσε στα χέρια του και απεγκλώβισε γυναίκα οδηγό από τα ορμητικά νερά, όταν το όχημα της γυναίκας ακινητοποιήθηκε σε περιοχή στην έξοδο του ΓΣΠ προς Λευκωσία, ενώ η στάθμη του νερού έφθασε μέχρι τη μέση του αυτοκινήτου, μεταφέροντας την σε ασφαλές σημείο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται και την Παρασκευή και προβλήματα παρατηρούνται και στη Λάρνακα, εκτός από την πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, στην πόλη του Ζήνωνα, αρκετοί δρόμοι έχουν επηρεαστεί, αφού η στάθμη του νερού έχει ανέβει μέχρι και το γόνατο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σπεύδει, ώστε να κλείσουν έγκαιρα οι επικίνδυνοι δρόμοι.

  

  

  

 

 

Σε άλλο σημείο της επαρχίας, μπορεί η στάθμη του νερού να μην ανέβηκε τόσο, ωστόσο η παρουσία αρκετής ποσότητας νερού να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών συστάθηκε Κέντρο Κρίσεως στην ΑΔΕ Λευκωσίας και έγινε ανάκληση προσωπικού.

Τα μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να προσφέρουν τη βοήθεια τους στους πολίτες, ενώ ο Κλάδος Επικοινωνίας του Αρχηγείου ήταν σε συνεχή ετοιμότητα και εξέδιδες συνεχείς ανακοινώσεις για ενημέρωση του κοινού.  

Οι κλειστοί δρόμοι ανά επαρχία είναι: 

Επαρχία Λευκωσίας

  • οδός Γιάννη Κορομία στο Καϊμακλί (Βιομηχανική Περιοχή Λευκωσίας) λόγω υπερχείλισης φρεατίων, που έχει ως αποτέλεσμα να πλημυρίσει ο δρόμος.
  • Οδός Σταδίου στη Νήσου, δρόμος Χαλεπιανών από Δάλι προς Τσέρι
  • Όλες οι γέφυρες εντός του ιστορικού πυρήνα Ιδαλίου
  • δρόμος Κοτσιάτη – Αγίας Βαρβάρας
  • δρόμος Ποταμιάς προς Άγιο Σοζώμενο
  • Οδός Αγίου Ευτυχίου στο Δάλι, λόγω συσσώρευσης νερού
  • Τα δύο γεφύρια στην Κοκκινοτριμιθιά (δρόμος Κοκκινοτριμιθιάς – Παλιομετόχου και δρόμος Κοκκινοτριμιθιάς – Δένειας)
  • Δρόμος Ακακίου προς Δένεια

Λάρνακα

  • Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας σε διάφορα σημεία, ειδικότερα παρά την περιοχή Κόσιης, έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις πετρών και όγκων χώματος, καθώς και συσσώρευση λάσπης στο οδόστρωμα.
  • Ο δρόμος Μαζωτού – Περβολιών είναι κλειστός για όλα τα οχήματα λόγω συσσώρευσης νερού στο οδόστρωμα.

Στις ορεινές περιοχές, ο δρόμος Κάμπου – Ορκόντα είναι επικίνδυνος λόγω κατολισθήσεων, ενώ λόγω των βροχών οι δρόμοι Κακοπετριάς – Καρβουνά, Πεδουλά – Προδρόμου, Προδρόμου – Πλατρών και Πεδουλά – Pine Wood έχουν καταστεί ιδιαίτερα ολισθηροί.

Επαρχία Λεμεσού

Στην επαρχία Λεμεσού, παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα σε δρόμους των ορεινών, κυρίως, περιοχών, λόγω κατολισθήσεων πετρών και όγκων χώματος, που καθιστούν τους δρόμους επικίνδυνους.

Στον παλιό δρόμο από Λεμεσό προς Λευκωσία, στο ύψος που είναι το κατήφορο της κακορατζιάς, υπάρχει λάσπη στο οδόστρωμα και οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Λόγω έντονων βροχοπτώσεων, σε διάφορα σημεία του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου, στην περιοχή Πισσουρίου, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών, με αποτέλεσμα ο δρόμος και στις δύο κατευθύνσεις, να καταστεί επικίνδυνος.

Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.

 

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στους ακόλουθους δρόμους:

  • Γεράσας
  •  Καλού Χωριού
  • Παραμύθας
  • Λεμεσού – Πλατρών, παρά το χωριό Άλασσα
  • Σαϊττά – Καρβουνά
  •  Πλατανίσκειας – Αγίου Θωμά

Επίσης στην περιοχή Τροόδους επικρατεί πυκνή ομίχλη, ενώ κατά διαστήματα πέφτει χιόνι. Ο δρόμος Προδρόμου – Τροόδους είναι κλειστός για όλα τα οχήματα, ενώ οι δρόμοι Πλατρών – Τροόδους και Καρβουνά – Τροόδους είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πέραν των πιο πάνω, λόγω των βροχών σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου πιθανόν να παρατηρούνται διάφορα προβλήματα, τα οποία καθιστούν τους δρόμους επικίνδυνους. Γι’ αυτό οι οδηγοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις διακινήσεις τους. Προτρέπονται να οδηγούν πάντοτε με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.

Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα πορτοκαλί προειδοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 5:00 το απόγευμα. Πάντως, Οι βροχές που έπεσαν σε αρκετές περιοχές στην Κύπρο, αν συνυπολογιστούν στο αθροιστικό ύψος του Δεκεμβρίου έχουν ξεπεράσει το 170-180% της βροχόπτωσης για τον μήνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Ανέφερε ότι όπως εξελίχθηκε ο καιρός επικαιροποιήθηκε η προειδοποίηση που είχαμε από το κίτρινο επίπεδο στο πορτοκαλί επίπεδο από χθες η ώρα 5 το απόγευμα μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα.

«Αναμένεται να συνεχιστούν οι βροχές, κατά τόπους θα είναι παρατεταμένες. Στο ορεινό Τρόοδος δεν σταμάτησε να βρέχει καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύκτας. Αρκετές περιοχές στην Κύπρο έχουν πιάσει την κανονική βροχόπτωση του Δεκεμβρίου μέσα σε 24 ώρες. Αν συνυπολογιστούν οι βροχές στο αθροιστικό ύψος του Δεκεμβρίου ίσως ξεπεράσουν και το 170-180%», είπε.

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο. Σταδιακά τα φαινόμενα υποχωρούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά και στα βόρεια μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Απόψε θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι , 3 με 4 και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ενώ τη Δευτέρα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Την Τρίτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή κατά το τριήμερο για να παραμείνει κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού στην πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 18 εκατοστά.

Δειτε Επισης

Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα (pic)
Με συμπληρωματικό υπόμνημα επανήλθαν στη θέση περί δεδικασμένου οι μοναχοί
Τα σημεία που εστιάζει η νέα ένσταση των δικηγόρων των μοναχών-Άρχισε η κλήτευση μαρτύρων από την Μονή
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα
Αναθεώρηση Οδηγών για προστασία πληροφοριοδοτών
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Επαναρχίζουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στην παραλία της Λάρας