Ετοιμάζει κάθοδο στην Κύπρο η Carmel-Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες Αρχές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για το φαινόμενο «Carmel», το οποίο θα πλήξει από το βράδυ του Σαββάτου την Κύπρο και κατά το οποίο αναμένεται να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, με καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την χώρα, ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να σηκώσουν οι παραθαλάσσιες περιοχές, βάσει των ενδείξεων που έχει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μιλώντας στον REPORTER, ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από το βράδυ του Σαββάτου και θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, με αμείωτους ρυθμούς.

«Το στοιχείο του ανέμου επειδή θα είναι πιο ισχυρό, θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά και τα νότια παράλια. Το συγκεκριμένο σύστημα γεννιέται μέσα στη θάλασσα και όταν βρει ακτή απέναντί του, αφού θα επηρεάσει τα παράλια, πιθανόν να προκαλέσει μεγάλα κύματα, ύψους μερικών μέτρων. Πέραν από τα παράλια, θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές, αλλά σε μικρότερο βαθμό».

Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής, εκδόθηκε πορτοκαλί προειδοποίηση σημαντικότητας για έντονα καιρικά φαινόμενα. «Τέτοια δελτία εκδίδουμε μια φορά κάθε δύο με τρία χρόνια. Ο λόγος που εκδίδεται πορτοκαλί προειδοποίηση, είναι γιατί θα έχουμε συνδυασμό βροχής, ανέμων και παρατεταμένων και έντονων καταιγίδων».

Σύμφωνα με την πορτοκαλί προειδοποίηση, από τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις 13:00 της Δευτέρας αναμένεται συνδυασμός παρατεταμένων βροχών και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κατά διαστήματα στην περιοχή. Η συνολική βροχόπτωση είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 85 και 110 χιλιοστών το εικοσιτετράωρο.   

Πέραν από την Κύπρο, το σύστημα «Carmel» θα επηρεάσει και την Ελλάδα, στην οποία θα επικρατήσει κύμα ψύχους και θα δώσει χιόνια, μέχρι και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Επίσης, θα επηρεάσει και το Ισραήλ, όπου θα υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα, όπως αυτά που θα σημειωθούν στην Κύπρο, ωστόσο τη συγκεκριμένη χώρα θα την επηρεάσει με μία μέρα καθυστέρηση, δηλαδή την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σε ότι αφορά το όνομα που δόθηκε στο σύστημα, υπέδειξε πως, «δεν είναι τυχαία. Συναποφασίστηκε ένας αριθμός ονομάτων και καταγράφηκαν σε κατάλογο. Τα δύο πρώτα ονόματα που ήταν Αθήνα και Μπάλος, έχουν δοθεί σε συστήματα που επηρέασαν την Ελλάδα. Το τρίτο σύστημα, που θα έχει επίκεντρο την Κύπρο, πήρε το όνομα Carmel».

Η συμβουλή του κ. Νικολαΐδη στο κοινό είναι να παρακολουθεί και να επικαιροποιεί συνεχώς τις προγνώσεις του τμήματος Μετεωρολογίας, καθώς και τις προγνώσεις των αρμοδίων Αρχών. Ήδη από την Παρασκευή αρκετές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις και συστάσεις για το κοινό.

Οι συστάσεις της Αστυνομίας

Στις συστάσεις της, η Αστυνομία κάλεσε μεταξύ άλλων το κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες διακινήσεις κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, παραθέτει γενικές συμβουλές ως προς τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, χρήσιμη θα ήταν η κατοχή κάποιου είδους έκτακτου φωτισμού όπως για παράδειγμα φαναριών, σε περίπτωση που σημειωθεί βλάβη στην ηλεκτροδότηση.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν εάν είναι καθαρές οι σχάρες και τα αυλάκια ομβρίων υδάτων περιμετρικά της οικίας τους.

Μια άλλη σημαντική ενέργεια, είναι η στερέωση όλων των μεταλλικών αντικειμένων που εύκολα μπορεί να μετακινηθούν όπως κενά ντεπόζιτα, διαφημιστικές πινακίδες, αντένες τηλεοράσεων κλπ.

Τι πρέπει να πράξουν οι οδηγοί και οι πεζοί

Σε ό,τι αφορά τους πεζούς και όσους θα βρίσκονται στα οχήματά τους την ώρα της κακοκαιρίας, η Αστυνομία συστήνει όπως

-Σταματήστε έγκαιρα το όχημά σας εκτός δρόμου και σε ασφαλές σημείο για να μην παρασυρθείτε από τα νερά. Μη συνεχίσετε να κινείστε με το αυτοκίνητο γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας.

-Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού.

-Αποφεύγετε να κινείστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από το νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου γιατί κινδυνεύετε άμεσα να βρεθείτε εκτός δρόμου, ή το όχημα σας να παρασυρθεί από τα νερά  ή να καταπέσετε σε χαντάκια, αφού η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη με αποτέλεσμα να κινδυνέψετε ακόμα και να πνιγείτε.

-Να μην σταθμεύετε τα οχήματά σας κάτω από δέντρα, ηλεκτρικά καλώδια, ετοιμόρροπους τοίχους και πρόχειρα υποστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ

Προσπαθεί να απαλύνει την κατάσταση ο Κίτας

Από την άλλη πλευρά, ο Κίτας προσπαθεί να απαλύνει την κατάσταση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. 

Όπως ανέφερε «τις τελευταίες ώρες παρατηρήσαμε ότι επικρατεί έντονη ανησυχία σε σχέση με το σύστημα Carmel, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα αξιόλογο σύστημα το οποίο θα δώσει σημαντικές ποσότητες βροχής. Παρόλα αυτά, δεν είναι ασυνήθιστο για την περιοχή μας. Τέτοιας έντασης συστήματα παρουσιάζονται συνήθως, ένα έως τρία το χρόνο. Συστήνεται προσοχή αλλά όχι πανικός. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του και θα σας ενημερώνουμε με συχνά δελτία καιρού. Αύριο το πρωί θα εκδοθούν προειδοποιήσεις στοχευμένα, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και περιοχές, καθώς και νέο δελτίο πρόγνωσης καιρού. Θα εκδοθεί επίσης χάρτης συνολικού εκτιμώμενου υετού της Carmel».

LIVE η μεταβολή του καιρού:

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή, ενώ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο κοντά στη Ρόδο κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.

Σήμερα, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά ενδέχεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα παράλια μέτριοι και παροδικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, αλλά τοπικά στα δυτικά και βόρεια ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές σε πολλές περιοχές, καθώς και καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και παροδικά τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, για να καταστεί σταδιακά κυματώδης στα προσήνεμα και ταραγμένη στα υπήνεμα. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 13 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές και καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι παρατεταμένα ή και έντονα κατά τόπους, ενώ κυρίως στα παράλια αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά, αλλά από το απόγευμα και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Την Τρίτη αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ τη Δευτέρα δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών