Έκλεισαν τις πόρτες στη δίκη Ζαβράντωνα, μέσω... τεχνολογίας η κατάθεση μάρτυρα

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας οδηγήθηκε το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Γιώργος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση διακίνησης ενάμιση κιλού κοκαΐνης, με την ακροαματική διαδικασία να βρίσκεται εξέλιξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μη αποδεκτή η μαρτυρία «Μαριούθκια» στην δίκη Ζαβράντωνα

Κατά τη σημερινή ακρόαση, καταθέτει ο μάρτυρας κατηγορίας που συνελήφθη και καταδικάστηκε για την υπόθεση, ο οποίος ωστόσο, μετά την ποινή που του επιβλήθηκε, μετατράπηκε σε υπό προστασία μάρτυρας κατηγορίας και μεταφέρθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αστυνομίας, όπου κρατούνται οι μάρτυρες που βρίσκονται στο πρόγραμμα. 

Η διαδικασία εξελίσσεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ, παρά το γεγονός πως σε άλλες υποθέσεις, στο Δικαστήριο Λάρνακας, στην αίθουσα μπορούν να εισέλθουν τόσο δημοσιογράφοι όσο και συγγενείς των κατηγορουμένων, στην συγκεκριμένη, όπως μας αναφέρθηκε, δόθηκαν οδηγίες όπως μην εισέλθει κανείς στην αίθουσα, λόγω μέτρων για κορωνοϊό. Μάλιστα, πριν μόλις μερικές ημέρες, όπου οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου ο 32χρονος για το διπλό φονικό με θύματα τις δύο Ρωσίδες, η ακροαματική διαδικασία ήταν ανοιχτή, παρά το γεγονός πως τα μέτρα για την πανδημία βρίσκονταν σε ισχύ, ενώ σημειώνεται πως εκτός της αίθουσας και στους διαδρόμους του Δικαστηρίου υπήρχε αρκετός κόσμος (σ.σ επιβεβαιώνεται και από τις κάμερες αλλά και από τον κόσμο που βρισκόταν στο χώρο), αφού είχε δικαίωμα να εισέλθει εντός του Δικαστηρίου οποιοσδήποτε, νοουμένου πως προσκόμιζε το safapass του.  

Μετά από ορισμένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, λόγω της διαφοροποίησης των μέτρων για την συγκεκριμένη υπόθεση, τελικά οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν πως η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Σημειώνεται πως, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, σπάνια μέχρι ποτέ διεξήχθη μία δίκη για υπόθεση ναρκωτικών, κεκλεισμένων των θυρών.

Πριν την έναρξη της κατάθεσης του μάρτυρα, η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε αίτημα όπως ο μάρτυρας καταθέσει από διαφορετική αίθουσα, με την υπεράσπιση του Ζαβράντωνα να φέρει ένσταση, αφού το Δικαστήριο δεν θα μπορούσε να βλέπει από κοντά τον μάρτυρα. Τελικά, αποφασίστηκε όπως ο κατηγορούμενος μεταφερθεί σε διαφορετική αίθουσα και ο μάρτυρας να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου, δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα τον Ζαβράντωνα να παρακολουθεί από την τηλεόραση από άλλο δωμάτιο και να παρεμβαίνει ο δικηγόρος του στα σημεία που επιθυμεί. 

Η κατάθεση του μάρτυρα κρίνεται σημαντική, ενώ αναμένεται αντεξέταση από τον δικηγόρο του, ο οποίος στο μεταξύ, κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία υπέβαλε αίτημα, όπως αποσυρθεί πλέον η μαρτυρία του 34χρονου Μάριου Γεωργίου, άλλως «Μαριούθκιας», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2021. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαριούθκιας, υπ’ αριθμόν 18… Η σφραγίδα του εκτελεστή και οι άριστοι των αρίστων

Ο «Μαριούθκιας», όπως και ο 23χρονος κουνιάδος του που καταθέτει ενώπιον Κακουργιοδικείου, είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί για την εν λόγω υπόθεση, με την Αστυνομία όμως να τους χρησιμοποιεί ως μάρτυρες, ώστε να καταθέσουν εναντίον του Ζαβράντωνα. Εξού, και η ποινή που τους επιβλήθηκε για την υπόθεση ήταν χαμηλή σε σχέση με την ποσότητα της κοκαΐνης, με τον 23χρονο να καταδικάζεται το 2020 σε έξι χρόνια φυλάκιση και τον «Μαριούθκια» σε δύο χρόνια φυλάκιση. 

Και οι δύο, συνεργάστηκαν με τις Αρχές και ενέπλεξαν στην υπόθεση τον Ζαβράντωνα, ενώ τέθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ώστε να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας και ως εκ τούτου, μετά την καταδίκη τους, μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο της Αστυνομίας και όχι στις Κεντρικές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων το 2020 ο «Μαριούθκιας»

Κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επικαλούμενος νομολογία, υπέβαλε αίτημα όπως η μαρτυρία που «Μαριούθκια», να μην αποτελέσει αντικείμενο της δίκης. 

Αίτημα, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Κακουργιοδικείου, αφού πρόκειται για πρόσωπο που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή και η υπεράσπιση δεν θα μπορούσε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του με την αντεξέταση του μάρτυρα. Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει τη δίκη, καθώς ο «Μαριούθκιας» ήταν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασε «Γλύκα» το Δικαστήριο, κούνησε το δάκτυλο σε Αρχές-Η απόφαση καταπέλτης

Δειτε Επισης

«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι
Η θεσμική αντιπαράθεση, οι αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα σκαριά
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα