Τετάρτη 26 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Σε εφαρμογή το έργο «Πλημμυρίς»-Διαχειρίζεται την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών

  02/12/2021 16:16
Σε εφαρμογή το έργο «Πλημμυρίς»-Διαχειρίζεται την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών

Σε εφαρμογή το έργο «Πλημμυρίς»-Διαχειρίζεται την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών

  02/12/2021 16:16

Τη σημαντικότητα του έργου «Πλημμυρίς», που αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι μια συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, τόνισαν στους χαιρετισμούς τους στην παρουσίαση του έργου οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ο Νίκος Νουρής είπε ότι το έργο καταπιάνεται με τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω των κλιματικών αλλαγών, η συχνότητα των οποίων φαίνεται να αυξάνεται στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το έργο, πρόσθεσε, συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Ελλάδας – Κύπρου 2014-2020, ενισχύοντας τη διαχρονική και θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας Κύπρου - Ελλάδας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της Πολιτικής Άμυνας,  την οποία συνεχάρη για την αποτελεσματικότητα και την άμεση ανταπόκριση της, εκεί και όπου χρειάστηκε να επέμβει και εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου του στις προσπάθειες για την αναδιάρθρωσή της, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, και όχι μόνο.

«Η κατάρτιση χαρτών επικινδυνότητας πλημμυρών, οι εκστρατείες διαφώτισης του πληθυσμού, αλλά και η τροχοδρόμηση διαδικασίας αγοράς συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2023, και το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Παράλληλα προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιακών οχημάτων της Δύναμης και της εξασφάλισης δύο κινητών κέντρων ελέγχου και συντονισμού επιχειρήσεων, στη βάση Απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου», είπε.

Η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, συνέχισε, αποδεικνύει συνεχώς την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί όπου και όποτε χρειαστεί τόσο σε Κύπρο όπως και στο εξωτερικό.

«Αυτή η ετοιμότητα χρεώνεται στο πολύ καλό έργο που επιτελείται στην Υπηρεσία με συνεχή δουλειά και εκπαίδευση στο σύνολο του οικοδομήματος της Πολιτικής Άμυνας Τόσο στους εθελοντές όσο και στο μόνιμο προσωπικό. Ο επαγγελματισμός της Δύναμης την έχει καταξιώσει στα μάτια των πολιτών, σε εθνικό επίπεδο. Σε περιφερειακό δε επίπεδο απέδειξε περίτρανα την ικανότητά της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.  

Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, δίνουν έμφαση στην προώθηση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης RescEU, που αφορά σε θέματα πολιτικής προστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Στόχο σύμφωνα με τον κ. Νουρή, δεν αποτελεί μόνο η «διαχείριση» ή η «εκ των υστέρων» αντιμετώπιση φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η «πρόληψη» και η δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επιτυχή εκ των προτέρων αντιμετώπιση κινδύνων. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το έργο «Πλημμυρίς», είπε, το οποίο αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας αντιμετώπισης κινδύνων, αποσκοπώντας στην προστασία του περιβαλλοντικού πόρου, ο οποίος «απειλείται» από υφιστάμενους ή/και μελλοντικούς κινδύνους.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου δήλωσε από πλευράς της ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αποτελεσματική και σωστή προστασία του περιβάλλοντος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανθρώπινη ευημερία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Η κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε, αποτελεί ένα από τα πιο εμφανή προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη συντονισμένης δράσης προστασίας του περιβάλλοντος και συνιστά μια επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε, είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία θερμαίνεται γρηγορότερα από άλλες περιοχές του πλανήτη.

«Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες, χωρίς την ανάληψη δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στα επόμενα χρόνια 2,2 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να κινδυνεύουν στην ΕΕ από παράκτιες πλημμύρες κάθε χρόνο. Αυτό ακριβώς καθιστά απαραίτητη πέραν της γενικής δράσης μας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, την επαρκή προετοιμασία των υπηρεσιών μας έναντι του φαινομένου των πλημμυρών».

Η κ. Δράκου ανέφερε ότι το έργο «Πλημμυρίς» που υλοποιείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος, είναι πολύ σημαντικό. «Το έργο που άρχισε τον Ιούνιο του 2021 και θα έχει διάρκεια δύο χρόνων, περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων βελτίωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας και αποτελεσματικότητας από τους εμπλεκόμενους φορείς των Κρατών Μελών, σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Παράλληλα, επιδιώκεται η ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας αντιμετώπισης κινδύνων, με έμφαση στις πλημμύρες», πρόσθεσε.

Το έργο, συνέχισε, στοχεύει τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείριση κινδύνων που προέρχονται από το φυσικό, τεχνολογικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Περιλαμβάνει για το σκοπό αυτό την προμήθεια ειδικών οχημάτων διάσωσης / παρέμβασης / υποστήριξης και κατάλληλου εξοπλισμού πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, είπε, καλύπτει τον τομέα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού με την πραγματοποίηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα συντονισμού, οργάνωσης, διαχείρισης ρίσκου ομάδων σε περιπτώσεις μεγάλων επεισοδίων από μεγάλες καταστροφές.

Η υλοποίηση του προγράμματος, είπε η Υπουργός, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επέμβασης των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτικής Άμυνα / Πολιτικής Προστασία και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), ώστε να είναι σε θέση να δρουν επαρκώς, αποτρεπτικά ή και περιοριστικά στις περιπτώσεις πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας