Από μεσάζων όπλων, αμέριμνος πληροφοριοδότης-Το σχέδιο, η αμοιβή και τα… κάλαντα

Εκτός από τραγελαφικές λεπτομέρειες, πολλά... ερωτήματα εγείρονται γύρω από την υπόθεση του - κατ' ισχυρισμόν - σχεδίου δολοφονίας του προέδρου της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνου Έλληνα, για το οποίο συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση δύο αδέλφια και ένας αλλοδαπός, με το ίδιο το θύμα πάντως να το εκλαμβάνει ως... πρωταπριλιάτικο ψέμα, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεργάτες της σχολικής εφορίας οι συλληφθέντες για το συμβόλαιο θανάτου κατά του Ντίνου Έλληνα

Eναντίον των δύο αδελφών, ηλικίας 25 και 26 ετών, διερευνώνται τα αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πιστολιού και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και φυσιγγίων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα ξεκίνησαν όταν οι Αρχές έλαβαν πληροφορία ότι τα δύο αδέλφια, τα οποία διατηρούν εργοληπτική εταιρεία και συνεργάζονται με τις σχολικές εφορίες, για εργασίες συντήρησης που γίνονται σε διάφορα σχολεία, είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον κ. Έλληνα λόγω οικονομικών διαφορών, όπως ισχυρίστηκε ο πληροφοριοδότης, τον οποίον προσέγγισαν για να τους βρει όπλα. 

Έξι μήνες πριν... 

Όπως ισχυρίστηκε ο πληροφοριοδότης, έξι μήνες προηγουμένως είχε γνωρίσει τα δύο αδέλφια, τα οποία τον εργοδότησαν στην εταιρεία τους, αναπτύσσοντας μάλιστα φιλικές σχέσεις μαζί τους. 

Τέσσερις μήνες προηγουμένως, ο ένας εκ των δύο του τηλεφώνησε, ρωτώντας τον κατά πόσο έχει διασυνδέσεις, ώστε να του εξασφαλίσει πιστόλι, με τον ίδιο να απαντά καταφατικά. Μετά από δύο ημέρες, όπως ισχυρίστηκε ο πληροφοριοδότης, κάλεσε συγκεκριμένο πρόσωπο, που καταζητείτο και συνελήφθη από τις Αρχές το βράδυ της Τετάρτης, ώστε να του προμηθεύσει ένα πιστόλι «καθότι είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του και έκαναν μαζί διάφορες παράνομες δουλειές στο παρελθόν». 

Στη συνέχεια το τρίτο πρόσωπο, ενημέρωσε τον πληροφοριοδότη ότι το πιστόλι, τύπου Glock,, στοιχίζει 4,500 ευρώ, με τον ίδιο να ενημερώνει τα δύο αδέλφια, τα οποία όπως ισχυρίστηκε, του άναψαν το πράσινο φως για την αγορά του. 

Μετά από μια εβδομάδα, όπως εξιστορεί ο πληροφοριοδότης, επικοινώνησε μαζί του ο τρίτος ύποπτος, όπου τον ενημέρωσε πως είχε στην κατοχή του το πιστόλι. Τότε, ενημέρωσε το ένα από τα δύο αδέλφια, και ακολούθως, την ίδια νύχτα, και οι τρεις μαζί μετέβησαν σε συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο, όπου συναντήθηκαν με το τρίτο πρόσωπο, το οποίο συνοδευόταν από άγνωστο πρόσωπο, παραδίδοντας τους το πιστόλι και 100 σφαίρες, έναντι του ποσού που συμφωνήθηκε. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, τα δύο αδέλφια έκαναν από μια βολή και έριξαν από τρεις με τέσσερις σφαίρες, φορώντας χειρουργικά γάντια, ενώ ο ίδιος, ως μεσάζοντας έλαβε ως αμοιβή χίλια ευρώ. 

Δύο μήνες πριν... 

Μετά την πάροδο δύο μηνών, ο πληροφοριοδότης ισχυρίζεται πως ένα από τα δύο αδέλφια του ζήτησαν και νέο πιστόλι, με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο του ζήτησαν οκτώ χιλιάδες σφαίρες. 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως επικοινώνησε εκ νέου με το τρίτο πρόσωπο για να διευθετηθεί η αγοραπωλησία, η οποία αυτή τη φορά θα ανερχόταν στις εννέα χιλιάδες ευρώ. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, έγινε η συνάντηση κατά την οποία, σύμφωνα πάντα με τον πληροφοριοδότη, έγινε η παράδοση του δεύτερου πιστολιού και των σφαιρών, στο ίδιο σημείο. Το τρίτο πρόσωπο και στη δεύτερη συνάντηση συνοδευόταν από το άγνωστο πρόσωπο, ενώ το πιστόλι ήταν τύπου HS, χρώματος μαύρο. 

Ο πληροφοριοδότης, ως ισχυρίστηκε, έλαβε αμοιβή ως μεσάζοντας 400 ευρώ. 

Τα περί παρακολούθησης, η αμοιβή και οι Άγιοι Βασίληδες 

Πρόσθετα, ο πληροφοριοδότης ανέφερε πως στο διάστημα της πρώτης και της δεύτερης πράξης, έλαβε οδηγίες από τον ένα εκ των υπόπτων, ώστε να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ντίνου Έλληνα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ο ύποπτος του είπε πως «του έφαγε 25 χιλιάδες από μια δουλειά που του έκαναν». 

Ο ίδιος στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως παρακολουθούσε τις κινήσεις του στόχου, γνωρίζοντας πως πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο και επιχειρηματία, εντοπίζοντας το σπίτι και τα οχήματα με τα οποία διακινείτο, διαβιβάζοντας τις πληροφορίες στα αδέλφια, τα οποία μετέβησαν και είδαν που βρίσκεται η οικία του Έλληνα. Ως αμοιβή για την παρακολούθηση, ισχυρίστηκε πως έλαβε δυόμιση χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, ενώ κατά διαστήματα του έγιναν εμβάσματα ύψους 300 ευρώ.  

Παράλληλα, ο πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε πως τα αδέλφια του ομολόγησαν πως ήθελαν να σκοτώσουν τον Ντίνο Έλληνα, ενώ σε μία τους συνάντηση του είπαν πως θα ντύνονταν Άγιοι Βασίληδες για να του τραγουδήσουν δήθεν τα κάλαντα και να τον σκοτώσουν, χωρίς ωστόσο να του ζητήσουν την βοήθεια του, όπως είπε. 

Μάλιστα, ο πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε πως «κατάλαβε πως από τον τρόπο που έκαναν βολή οι ύποπτοι αλλά και με την ευκολία και ταχύτητα που έλυναν και συναρμολογούσαν τα πιστόλια, ότι πρόκειται για εκπαιδευμένα και επικίνδυνα πρόσωπα», ενώ υπέδειξε στην Αστυνομία τον χώρο στον οποίο έγινε η συνάντηση και βολή. 

Ωστόσο, από τις περαιτέρω έρευνες τις Αστυνομίας, διαπιστώθηκε πως τα αδέλφια δεν απασχόλησαν ξανά την Αστυνομία και ούτε ενεπλάκησαν σε καμία υπόθεση, ενώ σε εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην κατ΄ ισχυρισμόν σκηνή που έγινε η βολή και συνάντηση, δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε τεκμήριο. 

Ενημερώθηκε ο... στόχος 

Στις 16 Νοεμβρίου στο ΤΑΕ κλήθηκε ο Έλληνας, ο οποίος και ενημερώθηκε, αναφέροντας πως γνωρίζει τους δύο υπόπτους και είχε συνεργασία με την εταιρεία τους, υπό την ιδιότητα του ως πρόεδρος της σχολικής εφορίας Λεμεσού. 

Όπως προκύπτει, η εταιρεία των υπόπτων εκτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν δύο οικοδομικά έργα σε σχολεία, για τα οποία η σχολική εφορία οφείλει το ποσό των 21,295 ευρώ, για τα οποία έχει τροχοδρομηθεί η πληρωμή τους. 

Ο Ντίνος Έλληνας ανέφερε στις Αρχές πως δεν είχε οποιεσδήποτε διαφορές με τους υπόπτους και ούτε απειλήθηκε, ωστόσο ανέφερε πως τους είχε κάνει κάποιες παρατηρήσεις για βελτίωση εργασιών, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο πρόβλημα στη σχέση τους. 

Μετά τη σύλληψή των δύο υπόπτων, την ίδια μέρα, και κατά τη διάρκεια ερευνών που έγινε στην οικία και στα υποστατικά των δύο υπόπτων, εντοπίστηκε σε ερμάρι υπνοδωματίου των δύο αδελφών ένα πιστόλι. Όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις, είπε πως «εν ψεύτικο, έφερα το που το Ίντερνετ».

Στην κατάθεσή του, το ίδιο πρόσωπο, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Έλληνα, ενώ ανέφερε ότι η Σχολική Εφορία χρωστούσε στην εταιρεία το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε και αναμενόταν να αποπληρωθεί. Παράλληλα, ο ύποπτος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, όπως και ότι ουδέποτε συναντήθηκε με κανένα πρόσωπο για την αγορά οπλισμού. Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει ούτε το τρίτο πρόσωπο, ούτε τον πληροφοριοδότη.

Ο δεύτερος ύποπτος ανακρινόμενος, ανέφερε ότι δεν έχει οποιαδήποτε διαφορά με τον Ντίνο Έλληνα και είχαν φιλικές σχέσεις, ενώ απέρριψε τα όσα του καταλόγισε ο πληροφοριοδότης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληροφορίες για συμβόλαιο θανάτου με το όνομα του Ντίνου Έλληνα-Χειροπέδες σε δύο

Στο Δικαστήριο ο πληροφοριοδότης

Οι ύποπτοι οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με την υπεράσπιση τους (σ.σ εκπροσωπήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο Άντρος Πελεκάνος και τον δικηγόρο Χάρη Γεωργίου), να φέρει ένσταση στο αίτημα της κράτησης τους για οκτώ ημέρες, καταλήγοντας στην έκδοση διατάγματος για πέντε ημέρες. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Χάρης Γεωργίου απευθυνόμενος στον εξεταστή της υπόθεσης, ρώτησε εάν ο πληροφοριοδότης έχει συλληφθεί ή είναι καταζητούμενους, αφού με βάση τον όρκο του προκύπτουν από πλευράς του ποινικά αδικήματα, με τον ανακριτή να απαντά αρνητικά. 

Στο μεταξύ, πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασία, ο πληροφοριοδότης, εμφανίστηκε στο Δικαστήριο και πλησίασε τα αδέλφια για να τους μιλήσει, αφού όπως είπε ''άκουσε πως συνελήφθησαν'', με τους υπόπτους να αντιδρούν στην παρουσία του και να τον ρωτούν γιατί προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια. 

Τελικά, παρενέβησαν οι αστυνομικοί και απομάκρυναν τον πληροφοριοδότη.

Ζητά μέτρα η Σχολική Εφορία Λεμεσού

Στο μεταξύ, η Σχολική Εφορία Λεμεσού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά από τις Αρχές τη λήψη μέτρων ασφαλείας για τον κ. Ντίνο Έλληνα.

Όπως αναφέρει, η Σχολική Εφορεία συνεργάστηκε το τελευταίο διάστημα με την εταιρεία στην οποία εργάζονται οι ύποπτοι και η οποία ανήκει στην οικογένεια. Η συγκεκριμένη εταιρεία διεκπεραίωσε το τελευταίο διάστημα έργα αξίας  360 χιλιάδων ευρώ με πλήρη εξόφληση του ποσού από την Σχολική Εφορεία».

Τονίζει εξάλλου πως «τελευταία εξόφληση τιμολογίου εκτελέστηκε εντός της βδομάδας και με την παρέλευση δύο εβδομάδων από την προσκόμιση του από την εταιρεία».

Η Ολομέλεια της Εφορείας, συνεχίζει η ανακοίνωση, «καταδικάζει ομόφωνα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πιθανές ενέργειες των υπόπτων. Ζητούμε από τις Αστυνομικές Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας της προσωπικής και οικογενειακής ηρεμίας και ασφάλειας τόσο του προέδρου όσο και κάθε μέλους της Εφορείας Λεμεσού» σημειώνει.

Τέλος αναφέρει πως «πράξεις ανομίας και παρανομίας έναντι οποιουδήποτε εκλεγμένου σε δημόσια αξιώματα, που εκτελεί καθήκοντα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Τόσο τα μέλη όσο και ο πρόεδρος δηλώνουν απερίφραστα ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα και εθελοντικά για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της πόλης μας».

Δειτε Επισης

Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης