Από την Τροχαία και Σταθμούς τα περισσότερα μέλη που έβαλαν να φρουρούν το πλοιάριο

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται η Αστυνομία σε σχέση με το πλοιάριο με τους 61 μετανάστες που διέφυγε από το λιμανάκι της Πάφου με προορισμό την Ιταλία και στο οποίο υπήρχαν 28 παιδιά, με τον Αρχηγό Αστυνομίας να θέτει σε διαθεσιμότητα δώδεκα μέλη, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την φύλαξη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά Ηγεσίας ο Λοϊζίδης-«Παιχνίδια για να σώσουν την εικόνας τους»

Η απόφαση του Αρχηγού να θέσει σε διαθεσιμότητα τα μέλη έφερε νέες αντιδράσεις στις τάξεις της Αστυνομίας, καθώς τα μέλη κάνουν λόγο για ευθύνες δύο ταχυτήτων, αφού σε κάποιες περιπτώσεις διατάσσονται πειθαρχικές έρευνες και σε άλλες όχι, με τον Κλάδο Ισότητα να υψώνει ασπίδα στους αστυνομικούς και να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στην ηγεσία της Δύναμης αλλά και τον Αρχηγό.  

Την ίδια ώρα έντονη είναι και η αντίδραση των δώδεκα αστυνομικών που θεωρούν πως αδίκως τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η θέση τους είναι πως οι οδηγίες που έλαβαν ήταν να προσέχουν ώστε οι μετανάστες να μην κατεβούν από το πλοιάριο και να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για πέντε μέλη της Τροχαίας, δύο της άμεσης Δράσης, τρεις από τον Αστυνομικό Σταθμό Κουκλιών, ένα της Λιμενικής και ένας αξιωματικός υπηρεσίας.

Θέση των μελών, είναι ότι όταν αντιλήφθηκαν τους μετανάστες να κόβουν τα σχοινιά, ενημέρωσαν αμέσως τους ανώτερους τους ώστε να κληθούν ενισχύσεις, ήταν όμως αργά, αφού το πλοιάριο είχε διαφύγει.

Πάντως, εκφράζεται η θέση πως τα συγκεκριμένα μέλη, στα οποία ανατέθηκε η φύλαξη τους, δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε, αφού από τη μία δεν είναι εκπαιδευμένα για επιχειρήσεις δια θαλάσσης και από την άλλη το δικαίωμα να επέμβει στη θάλασσα έχει μόνο η Λιμενική, η οποία είχε ενημερωθεί άμεσα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα 12 αστυνομικοί για το πλοιάριο με τους μετανάστες που διέφυγε

Απασφάλισε ο Κλάδος Ισότητα 

Η απόφαση του Αρχηγού να θέσει σε διαθεσιμότητα τα δώδεκα μέλη, έφερε την έντονη αντίδραση του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ, ο οποίος εκφράζει την αγανάκτηση του και να κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια από πλευρά της ηγεσίας της Δύναμης με σκοπό να σώσει την εικόνα της, ενώ τονίζει πως καμία έρευνα δεν διατάχθηκε σε σχέση με τα λάθη που οδήγησαν στην ακύρωση των προσλήψεων 100 αστυνομικών.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Νίκος Λοϊζίδης, με φανερά έντονο ύφος, στήνει στον τοίχο την ηγεσία της Δύναμης, αναφέροντας πως «είναι με μεγάλη έκπληξη, λύπη και αγανάκτηση που πληροφορηθήκαμε ότι, 12 συνάδελφοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον Αρχηγό Αστυνομίας σήμερα το απόγευμα», προσθέτοντας πως «για όσους γνωρίζουν την νομοθεσία για να τεθεί συνάδελφος των Σωμάτων Ασφαλείας σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος». 

Ο κ. Λοϊζίδης τονίζει πως, «με αυτόν το δρόμο που επιλέχθηκε  δηλαδή του επικοινωνιακού παιχνιδιού απέναντι στην κοινή γνώμη δεν κερδίζετε ούτε τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά ούτε και τον Κυπριακό λαό. Η αδικαιολόγητη αυτή συμπεριφορά μας υποδεικνύει πλέον ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ηγεσία της Αστυνομίας σήμερα είναι να σώσει την δική της εικόνα προς τα ΜΜΕ».

Παράλληλα παραπέμπει στις ευθύνες που δεν αποδόθηκαν αναφορικά με τους 100 αστυνομικούς, οι θέσεις των οποίων βρίσκονται στον αέρα, με τον κ. Λοϊζίδη να σημειώνει πως, «όταν έμειναν 100 οικογένειες στο δρόμο πριν μια βδομάδα για παραλείψεις και λάθη για τις οποίες δεν ευθύνονταν οι 100 αλλά άλλοι, δεν άνοιξε μύτη! Δεν διατάχθηκε έρευνα», ενώ αναφέρεται και σε περίπτωση αξιωματικού, λέγοντας πως «όταν εναντίον Ανώτερου Αξιωματικού υπήρχαν καταθέσεις υφιστάμενων του για εξευτελιστική συμπεριφορά δεν κάνατε ότι και τώρα».

Όπως αναφέρει, «ενώ στην προκειμένη περίπτωση που 61 ψυχές ανθρώπινες ήθελαν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και την δική τους πορεία χωρίς να είναι σε αιχμαλωσία ή υπό καθεστώς σύλληψης ή κράτησης εσείς βάλατε 12 εργαζόμενους σε δυσφήμιση θέτοντας τους σε διαθεσιμότητα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα μέτρο. Η ασφάλεια και διαχείριση των ανθρώπων που βρίσκονται στο έδαφος της Δημοκρατίας δεν εξαρτάται μόνον από της Αστυνομία αλλά και από άλλες Υπηρεσίες που είναι οι πλέον αρμόδιες για τις διακινήσεις και την τροφοδοσία τους. Αν επιθυμία σας ήταν να πυροβολήσουν οι συναδέλφοι εναντίον της βάρκας να βγείτε να το πείτε δημόσια».

Ο πρόεδρος του Κλάδου εκφράζει την στήριξη του στα 12 μέλη, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «θυσιάζονται αυτή τη στιγμή για την εικόνα και το κύρος κάποιων άλλων. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και αποφάσεις του ανεξαρτήτος θέσης ή αξιώματος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα για το πλοιάριο με τα παιδιά που απέπλευσε-Πώς απαντά στις επικρίσεις η Αστυνομία

Δειτε Επισης

Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
Συνελήφθη 29χρονη για παράνομη κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (pic)
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία