Ψάχνουν... ερευνώντες λειτουργούς για πειθαρχικές έρευνες-Ποια τα καθήκοντά του

Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για δημιουργία καταλόγου «Εγκεκριμένων Ερευνώντων Λειτουργών για Πειθαρχικές Έρευνες» απευθύνει η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος της Δημοκρατίας (“ΑΔΕΕλΕπ”), ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία όλων των νόμιμων ελεγκτών και νόμιμων ελεγκτικών γραφείων της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή, ενδιαφέρεται για την αγορά υπηρεσιών Ερευνώντων Λειτουργών για τη διεξαγωγή πειθαρχικών ερευνών στην βάση του άρθρου 82, και οι οποίοι θα έχουν της προβλεπόμενες στο άρθρο 15 εξουσίες του Περί Ελεγκτών Νόμου (Ν. 53(Ι)/2017).

Για τον σκοπό αυτό, η ΑΔΕΕλΕπ προτίθεται να δημιουργήσει κατάλογο Εγκεκριμένων Ερευνώντων Λειτουργών για Πειθαρχικές Έρευνες, οι οποίοι, όταν προκύπτει ανάγκη πειθαρχικής έρευνας, θα ζητείται από την ΑΔΕΕλΕπ να υποβάλλουν προσφορά για την ανάληψη ερευνών σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα από Νόμιμα Ελεγκτικά γραφεία/Νόμιμους Ελεγκτές.

Σημειώνεται ότι, για τη συμπερίληψη ατόμων στον κατάλογο Ερευνώντων Λειτουργών, είναι προϋπόθεση στη βάση του άρθρου 14(5)(β)(i) του Περί Ελεγκτών Νόμου (Ν. 53(Ι)/2017), να διενεργηθεί εκ των προτέρων αξιολόγηση από την ΑΔΕΕλΕπ ότι τα άτομα αυτά διαθέτουν την κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και σχετική πείρα στον υποχρεωτικό έλεγχο και τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, σε συνδυασμό με ειδική κατάρτιση σε επιθεωρήσεις διασφάλισης της ποιότητας.

Αποκλείονται ρητά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον κατάλογο ερευνώντων λειτουργών, Νόμιμα Ελεγκτικά γραφεία καθώς και νόμιμοι ελεγκτές που εργοδοτούνται σε Νόμιμα Ελεγκτικά γραφεία, για αποφυγή του ενδεχόμενου σύγκρουσης συμφερόντων λόγω του Εποπτικού ρόλου της ΑΔΕΕλΕπ.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Περί Ελεγκτών Νόμου Ν. 53(Ι)/2017, οι όροι εντολής των Ερευνώντων Λειτουργών στους οποίους θα ανατίθενται οι έρευνες, καθορίζονται κατά βάση από τα ακόλουθα άρθρα:

Άρθρο 88 – Διαδικασία λήψης μαρτυρικών καταθέσεων

Διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας από τον Ερευνώντα λειτουργό η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία της εντολής για έρευνα, με δικαίωμα παράτασης μέχρι τριάντα μέρες που παρέχεται από το Συμβούλιο μετά από αίτημα του ερευνώντα λειτουργού αν παραστεί ανάγκη.

Σύνταξη σχετικής έκθεσης σε δύο αντίγραφα, τα οποία υπογράφονται τόσο από τον ίδιο όσο και από το ερευνώμενο πρόσωπο, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νόμιμου ελεγκτικού γραφείου, και έκαστος εκ των υπογραφόντων διατηρεί ένα αντίγραφο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον σαφή περιγραφή των ληφθέντων αντικειμένων, την αιτιολογία για τη διενέργεια της λήψης, τον χρόνο και τόπο της λήψης, περιλαμβανομένων στοιχείων του καταγγελλόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου, το ονοματεπώνυμο και την υπογραφή του ενεργούντα την κατάσχεση λειτουργού και την υπογραφή του καταγγελλόμενου προσώπου, ή του νόμιμου αντιπροσώπου του σε περίπτωση νομικού προσώπου.

Διαδικασία λήψης γραπτών μαρτυρικών καταθέσεων της προνοούνται στο Άρθρο 88(7) και 88(8).

Άρθρο 89 – Έκθεση

Υποβολή στον Διευθυντή του Γραφείου της ΑΔΕΕλΕπ έκθεσης στην οποία συνοψίζεται η μαρτυρία που έχει συλλεχθεί και σχετικό πόρισμα. Η έκθεση συνοδεύεται από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, περιλαμβανομένης και οποιασδήποτε συμπληρωματικής κατάθεσης του καταγγελλόμενου προσώπου.

Άρθρο 97 – Διαδικασία ακρόασης

Ο ερευνών λειτουργός της υπόθεσης καταθέτει ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής τη μαρτυρία επί της οποίας βασίζεται το κατηγορητήριο εναντίον του κατηγορούμενου νόμιμου ελεγκτή ή του κατηγορούμενου νόμιμου ελεγκτικού γραφείου.

Η μαρτυρία κατατίθεται σε γραπτή μορφή και περιλαμβάνει καταθέσεις και οποιοδήποτε έγγραφο ή άλλο υλικό το οποίο σχετίζεται με το περιεχόμενο της κατάθεσης ή άλλο υλικό το οποίο εκλήφθηκε ή κατασχέθηκε κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνας.

Πιθανή αντεξέταση στα πλαίσια της Πειθαρχικής διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών