Παρασκευή 3 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πήραν... φωτιά τα φλας των καμερών-Εκατοντάδες καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες

  25/10/2021 14:03
Πήραν... φωτιά τα φλας των καμερών-Εκατοντάδες καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες

Πήραν... φωτιά τα φλας των καμερών-Εκατοντάδες καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες

  25/10/2021 14:03

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες μέσα σε λίγες ώρες από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, που τέθηκε σε λειτουργία και επίσημα σήμερα σε πιλοτική βάση. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, σήμερα, κατά τη λειτουργία των τεσσάρων σταθερών καμερών, καταγράφηκαν 286 παραβιάσεις από τις 04.00-11.30 και οι κινητές κάμερες που τέθηκαν σε λειτουργία από τις 07.00-11.30 κατέγραψαν 209 παραβιάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση δεν εκδίδονται πρόστιμα και θα είναι προειδοποιητικές επιστολές σε όσους παρανομούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιάνουν δουλειά οι κάμερες στους δρόμους-Τι καταγράφουν και η περίοδος χάριτος

Η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά τη Μελέτη, Εγκατάσταση, Λειτουργία και Συντήρηση του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης και περιλαμβάνει ενενήντα σταθερές κάμερες σε τριάντα  τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου. Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

4044027165289616 image

Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Με την ανίχνευση και  καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα:

-χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,

-μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και

-μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν. 

Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ως ακολούθως: Πιλοτική φάση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) κινητών καμερών και λειτουργία τεσσάρων σταθερών καμερών. 

Στη συγκεκριμένη φάση συμπεριλαμβάνεται και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας παραβάσεων. Πρώτη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη 16 κινητών μονάδων καμερών και ακόμα 20 σταθερών. Δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση των υπόλοιπων 66 σταθερών καμερών.

4044027467937376 image

Από σήμερα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για περίοδο μέχρι και τρεις μήνες, κατά τους οποίους οι παραβάτες θα παίρνουν προειδοποιήσεις, ενώ από την Ιανουάριο η περίοδος χάριτος τελειώνει. 

Οι εργασίες εγκατάστασης για την Πρώτη και Δεύτερη Φάση όπου θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν όλες οι κάμερες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος θα συντηρεί και λειτουργεί το σύστημα κάτω από την εποπτεία της Αστυνομίας για πέντε χρόνια.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα 35 εκ. ευρώ.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας