Προσέφεραν deal για Zaidan με αντάλλαγμα τον εμπρησμό-«Μας πίεζαν για παραδοχή»

Μετά την αναστολή της δίωξης των δύο κατηγορουμένων για την απαγωγή και τον φόνο του 31χρονου Σύρου Ahmed Zaidan, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2021, ο ένας εκ των δύο αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο δεύτερος συνεχίζει να βρίσκεται υπόδικος, καθώς κατηγορείται για άλλες δύο υποθέσεις, η μια εκ των οποίων αφορά τον εμπρησμό του Δικαστηρίου Λεμεσού και μάλιστα του προσφέρθηκε deal να παραδεχθεί τον εμπρησμό, με αντάλλαγμα να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες του φόνου του Zaidan που ούτως ή αλλιώς αποσύρθηκαν. 

Η βασική μάρτυρας της υπόθεσης για τον φόνο του 31χρονου, απέσυρε τους ισχυρισμούς της εδώ και μήνες και ως εκ τούτου, οι Αρχές αφού επανεξέτασαν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, τα οποία αρχικά θεωρούσαν ικανοποιητικά για να στοιχειοθετήσουν υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, εντούτοις διαπίστωσαν τελικά πως αυτό ήταν αδύνατο και το πρωί ανέστειλαν τις διώξεις ενώπιον των δύο κατηγορουμένων.

Ο ένας εκ των δύο, κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών αλλά και για την υπόθεση εμπρησμού της αίθουσας τεκμηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσό, όπου ο βασικός μάρτυρας για την υπόθεση εμπρησμού, είναι πρώην συγκατηγορούμενος του, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο κατηγορούμενος έδινε οδηγίες στους δράστες μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο ωστόσο δεν εντοπίστηκε, όπως ούτε και η κατ' ισχυρισμό βιντεοκλήση. 

H Αστυνομία έχει στα χέρια της στοιχεία που θεωρεί πως μπορεί να στοιχειοθετήσει την υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, σε συνδυασμό όμως με την μαρτυρία του συγκατηγορούμενου του ενός εκ των κατηγορουμένων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης.

Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει, είναι πως ο εν λόγω βασικός μάρτυρας, ο οποίος έχει τεθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και εδώ και αρκετό καιρό μπαινοβγαίνει στο ψυχιατρείο, όπου τυγχάνει θεραπείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήθηκε παρασκηνιακά να γίνει συμφωνία μεταξύ του κατηγορουμένου που κατηγορείται τόσο για την υπόθεση του Zaidan όσο και για τα ναρκωτικά και τον εμπρησμό, η οποία προνοούσε να αποσυρθούν οι κατηγορίες του φόνου, εφόσον παραδεχόταν τις άλλες δύο υποθέσεις. Πράγμα το οποίο δεν αποδέχθηκε ο κατηγορούμενος, ο οποίος και για τις τρεις υποθέσεις αρνείται ανάμειξη, ενώ τελικά η υπόθεση του Zaidan έκλεισε ούτως ή αλλιώς, αφού κρίθηκε πως δεν υπάρχει πλέον επαρκής μαρτυρία. 

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ο πρώην κατηγορούμενος στην υπόθεση του Zaidan, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρει πως δεχόταν πιέσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενος του, προκειμένου να παραδεχθεί τις άλλες δύο υποθέσεις, τα ναρκωτικά και τον εμπρησμό, με αντάλλαγμα να κλείσει η υπόθεση της δολοφονίας. 

Όπως αναφέρει, ο ίδιος κρατείτο για 19 μήνες υπόδικος χωρίς να ξεκινήσει η δίκη, η οποία τελικά έκλεισε, ενώ καταγγέλλει πως οι Αρχές γνώριζαν για επιστολή της βασικής μάρτυρας που έλεγε πως δεν ανέφερε τα όσα είπε η Αστυνομία για την ίδια και πως δεν επιθυμεί να καταθέσει στο Δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να ενημερωθούν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι τελικά ενημερώθηκαν την περασμένη Παρασκευή πως η υπόθεση τελικά θα αποσυρθεί. Μάλιστα καταγγέλλει πως ενώ οι Αρχές γνώριζαν για την επιστολή από την βασική μάρτυρα, τον περασμένο Απρίλιο τροποποίησαν το κατηγορητήριο και κατηγορήθηκαν για φόνο εκ προμελέτης.

«Μετά και τον εμπρησμό στο Δικαστήριο μας ασκούσαν πιέσεις για να παραδεχθεί ο άλλος τα ναρκωτικά και τον εμπρησμό γιατί δεν έχουν μαρτυρία, αφού ο μάρτυρας τους δεν είναι καλά, έχει προβλήματα. Μας φόβιζαν πως θα φάμε ισόβια και έτσι πίεζαν να παραδεχθούμε κάτι που δεν κάναμε. Δηλαδή αν παραδεχόταν τον εμπρησμό και τα ναρκωτικά σημαίνει δεν τον σκότωσε; Και επειδή δεν παραδεχθήκαμε σημαίνει τον σκοτώσαμε;». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γεφύρι της Άρτας η δίκη για φόνο Zaidan-Πολύς ντόρος και τελικά αναστολή διώξεων

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών