Όμηροι του κυκλοφοριακού χάους οι Λευκωσιάτες-Έργα που έμειναν στο… περίμενε

Οι ήρεμες ημέρες του καλοκαιριού στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν παρέλθει και για τους επόμενους εννέα μήνες, όσοι ζουν στην Λευκωσία, πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό χάος που άρχισε να παρατηρείται από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία άνοιξαν τα σχολεία.

Κάθε πρωί, γονείς και εργαζόμενοι δίνουν μια μάχη ώστε να φθάσουν στην ώρα τους στον προορισμό τους, αφού στις πλείστες οδικές αρτηρίες δημιουργείται κομφούζιο, με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Παρότι πριν από περίπου τρία χρόνια η Αστυνομία επιχειρούσε την περιβόητη χαρτογράφηση του κυκλοφοριακού προβλήματος, σηκώνοντας ακόμα και ελικόπτερο για να εντοπίσει τα «κόκκινα» σημεία στο οδικό δίκτυο, εντούτοις δύο χρόνια μετά, τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδιάζει λήψη μέτρων για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος η Αστυνομία στη Λευκωσία

Mιλώντας στον REPORTER, ο υπεύθυνος οδικής ασφάλειας της Τροχαίας Αρχηγείου, Γιώργος Μιλής, ανέφερε ότι οι Αρχές γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν καταρτίσει πλάνο για εξομάλυνση της κατάστασης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα έργα που θα γίνουν για να περιοριστεί το πρόβλημα.

«Στην είσοδο της Λευκωσίας προσπαθούμε με τον παραδοσιακό τρόπο να ρυθμίσουμε την κίνηση, δηλαδή με μέλη της Αστυνομίας, τα οποία καθοδηγούν τα οχήματα για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης», υπέδειξε ο κ. Μιλής και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν κάποιες μελέτες από τα δημόσια έργα για να βάλουν έξυπνα φώτα τροχαίας, τα οποία θα ενώνουν τα φώτα του Καλησπέρα, το ΡΙΚ και την λεωφόρο Αρμενίας, ώστε να δίνουν πράσινο όταν δίδεται προτεραιότητα του αυτοκινητόδρομου, προς το κέντρο. Αυτό δυστυχώς ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί».

Στόχος της Τροχαίας, είναι τη δεδομένη στιγμή, όπως ανοίξει η λεωφόρος Γλαύκου Κληρίδη (πρώην Ακαδημίας), όπως επίσης και μια δίοδος στην Αθαλάσσας με φώτα τροχαίας, ώστε να είναι μια δεύτερη είσοδος προς την πόλη.

Oι δρόμοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σημειώνεται ότι πέραν της εισόδου της Λευκωσίας, προβλήματα καταγράφονται και σε πολλούς άλλους δρόμους μέσα στην πόλη, όπου σχηματίζονται τεράστιες ουρές από οχήματα, τα οποία προσπαθούν να διακινηθούν από μια περιοχή σε άλλη.

«Έχουμε πρόβλημα στην λεωφόρο Αρχαγγέλου, στην Προδρόμου, στην Ναυαρίνου και στην Αγίου Παύλου, αφού πολίτες έρχονται από τον Άγιο Δομέτιο προς το κέντρο της πόλης. Αυτοί είναι οι συνδετήριοι δρόμοι μας προς το κέντρο και αντιμετωπίζουμε προβλήματα».

Παρατηρούνται προβλήματα επίσης, τόσο στην λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, αλλά και στην λεωφόρο Τσερίου, η ανακατασκευή της οποίας δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και εκτιμάται ότι με την έναρξη των εργασιών στο συγκεκριμένο δρόμο, η κίνηση θα επιβαρύνει άλλους δρόμους, όπως η Καντάρας, η λεωφόρος Στροβόλου και η οδός Ελαιώνων.

«Η εκτίμηση μας για τα προβλήματα που παρατηρούνται, είναι ότι εάν δεν υπάρξει προέκταση της Σταυρού με κυκλικό κόμβο που θα φθάνει μέχρι τα φώτα του Καλησπέρα και να ενωθεί η λεωφόρος Γλαύκου Κληρίδη, θα μένει ο κόσμος ακίνητος στην είσοδο της Λευκωσίας. Αυτή τη στιγμή περίπου 24 χιλιάδες οχήματα χρησιμοποιούν κάθε πρωί τον συγκεκριμένο δρόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελικόπτερο της Αστυνομίας θα πετά το απόγευμα πάνω από την πρωτεύουσα

Τα έργα που έμειναν στο… περίμενε

Στρατηγικής σημασίας για εξομάλυνση της κατάστασης, χαρακτηρίζεται ο ανισόπεδος κόμβος αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού με τη Λεωφόρο Σταυρού, o οποίος θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη διακίνηση μεταξύ βορρά-νότου, στην είσοδο της Λευκωσίας.

Παρότι η μελέτη για το έργο παρουσιάστηκε το 2011, εντούτοις δέκα χρόνια μετά το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ένα άλλο έργο εξέχουσας σημασίας είναι η ανάπλαση της λεωφόρου Αργυρουπόλεως, η οποία επίσης θα βοηθήσει στην μείωση της τροχαίας κίνησης Το συγκεκριμένο έργο, αναμένεται να βελτιώσει πέραν της Αργυρουπόλεως, την Ιπποκράτους, καθώς επίσης και τμημάτων των Τσερίου και Στροβόλου.

«Αναμένω ότι η Λεωφόρος Αργυρουπόλεως είναι ένας δρόμος ο οποίος θα μειώσει την κίνηση στη Λευκωσία. Γι΄ αυτό το δρόμο αναμένεται να πέσουν φέτος οι υπογραφές από το Υπουργείο Μεταφορών, για να αρχίσουν οι εργασίες. Με βάση τα σχέδια, η Αργυρουπόλεως ξεκινά από το ΓΣΠ, προεκτείνεται στη Τσερίου εκεί που ενώνεται με τα φώτα τροχαίας με την Ιπποκράτους. Τα φώτα θα φύγουν και θα γίνει κυκλικός κόμβος, θα φθάνει στην Καραβοστασίου και θα σταματά στη Λακατάμια. Αυτός ο δρόμος θα βοηθήσει την λεωφόρου Τροόδους, που παρότι είναι περιμετρικός δρόμος, έχει πάρα πολύ κίνηση», ανέφερε ο κ. Μιλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έτσι θα λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας»

Το τρίτο έργο είναι η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στα φώτα του Ορφανίδη, το οποίο θα ενώνει το ΓΣΠ, με την λεωφόρο Αργυρουπόλεως. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις διακινήσεις βορρά-νότου και ανατολής-δύσης, ενώ θα προσφέρει και υψηλά επίπεδα οδικής ασφάλειας.

Όταν και εφόσον υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα, θα δημιουργηθεί μια νέα είσοδος στην πρωτεύουσα, η οποία θα αποφορτίσει την βεβαρημένη είσοδο στα φώτα του Καλησπέρα και θα δημιουργήσει νέα παρακλάδια για μετάβαση στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το μήνυμα της Τροχαίας

Ο κ. Μιλής διαμήνυσε ότι τη δεδομένη στιγμή, το μήνυμα που στέλνουν στον κόσμο είναι όσοι εργάζονται στον ίδιο χώρο να μετακινούνται είτε δύο-δύο είτε τρεις-τρεις σε κάθε όχημα, για να μειωθούν τα οχήματα στους δρόμους.

«Επίσης θέλουμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να κινείται με λεωφορεία, γι’ αυτό θα γίνουν κάποια έργα, τα οποία θα μειώσουν το χρόνο μετακίνησης των πολιτών. Ουσιαστικά αναφέρομαι σε κάποιες μονοδρομήσεις ή λωρίδες λεωφορείων οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από την κατάσταση στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο».

Δειτε Επισης

Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές