Αδειάζουν Αστυνομία οι Φυλακές για έρευνα-«Οι κομιστές αρνούνταν να δείξουν το ένταλμα»

Αδειάζει τους χειρισμούς της Αστυνομίας, μέλη της οποίας μετέβησαν στις Φυλακές για έρευνες προ ημερών, για υπό διερεύνηση υπόθεση, το Τμήμα Φυλακών, το οποίο με μια ανακοίνωση κόλαφο, δείχνει την Αστυνομία πίσω από διαρροή, με σκοπό να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για έρευνα, για την οποία δεν ήταν ενήμερη η διεύθυνση των Φυλακών, για το που θα διενεργείτο, μέχρι την άφιξη 14 μελών του ΤΑΕ Λεμεσού, τα οποία αρνούνταν να επιδείξουν ένταλμα έρευνας, όπως προνοεί η νομοθεσία.

Επίσης, η Αστυνομία ήθελε να διενεργήσει έρευνα σε ολόκληρη την πτέρυγα και όχι στα κελιά των κρατουμένων, που ενδεχομένως να είχαν εμπλοκή με την υπό διερεύνηση υπόθεση, γεγονός που έφερε διαμαρτυρίες από τους κρατούμενους.

Στην ανακοίνωση της διεύθυνσης Φυλακών, τονίζεται πως δεν μπορούν να επιστρέψουν οι πρακτικές παραβιάσεων του παρελθόντος.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Φυλακών, «παρά το γεγονός ότι η πολιτική της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών είναι να μην απαντά σε δημοσιεύματα τα οποία είναι αποκύημα φαντασίας, εντούτοις με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε σχέση με δημοσίευμα που κάνει λόγο για επίθεση κατά αστυνομικών από κρατούμενους.

Κατ’ αρχάς αναφορικά με τις αιχμές που αφήνονται στο Τμήμα Φυλακών για διαρροή έρευνας σε κελιά κρατουμένων στις 4.8.21, όπως αναφέρεται στο άρθρο ότι «είναι άξιον απορίας», άξιον απορίας αποτελεί το γεγονός πώς είναι δυνατό η διαρροή να έγινε από οποιονδήποτε από το Τμήμα Φυλακών αφού δεν υπήρξε οποιαδήποτε εκ των προτέρων ενημέρωση της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών για το χώρο, τα κελιά και τους κρατούμενους για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα έρευνας. Η μοναδική πληροφόρηση που έγινε στη Διεύθυνση των Φυλακών από τον Β/Αρχηγό (Ε) το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ήταν ότι επρόκειτο να γίνουν έρευνες στις Φυλακές, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση και όπως μας ενημέρωσε ούτε ο ίδιος γνώριζε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες λεπτομέρειες».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «η Διεύθυνση και οι αρμόδιοι λειτουργοί των Φυλακών ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του εντάλματος, όταν εκ καθήκοντος και σύμφωνα με την νομοθεσία, το ένταλμα παραδόθηκε στο Τμήμα για σκοπούς εκτέλεσης του. Τα όσα διέρρευσαν και ο τρόπος που διέρρευσαν δεν μας ξενίζουν, ωστόσο, εκείνο που είναι προφανές είναι ότι αυτά δεν διέρρευσαν από τις Φυλακές.  Οι κομιστές του εντάλματος, αρνούνταν να το υποδείξουν κατά την είσοδο τους στις Φυλακές, παραγνωρίζοντας ότι είχαν υποχρέωση πριν εισέλθουν εντός οποιουδήποτε υποστατικού για έρευνα οφείλουν να επιδείξουν το ένταλμα έρευνας. Ούτε βέβαια έλαβαν υπόψη ή ακολούθησαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και την καλή διάθεση για συνεργασία της Διεύθυνσης και του Αρχηγείου Αστυνομίας. Όταν βέβαια τους επεξηγήθηκε η νομοθεσία και επικοινωνήσαν με τον προϊστάμενο τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού παρέδωσαν το ένταλμα έρευνας στον αρμόδιο λειτουργό των Φυλακών και τους επιτράπηκε η έρευνα».

Επισημαίνει ακόμα πως, «παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εξηγήσεις σε σχέση με το λόγο που ένας κρατούμενος βρίσκεται εκτός του κελιού, εν τούτοις για τα όσα περί αυτού αναφέρονται στο δημοσίευμα θεωρούμε ορθό να σημειώσουμε ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο εκτέλεσης του εντάλματος, τρία κελιά ήταν ήδη ανοικτά για λόγους ανθρωπίνων αναγκών των κρατουμένων που διέμεναν σ’ αυτά. Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπεύθυνος της ομάδας αστυνομικών αφού ο αρχικός σχεδιασμός τους ήταν να ανοιχθούν ταυτόχρονα όλα τα κελιά της Πτέρυγας και να διενεργηθεί έρευνα σε αυτά, ενώ θα βρίσκονταν εκτός των κελιών οι κρατούμενοι.

Όμως αναληθείς, απαράδεκτες και παραπλανητικές είναι οι αναφορές στο δημοσίευμα, περί επίθεσης με μαχαίρια ή και αιχμηρά αντικείμενα κλπ. Οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την αναστάτωση που προκλήθηκε αφού θα υποβαλλόταν σε έρευνα ολόκληρη η πτέρυγα και όχι συγκεκριμένοι κρατούμενοι και σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκαν με αιχμηρά αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Η αντίδραση των κρατουμένων καταλάγιασε με την παρέμβαση των τεσσάρων λειτουργών των Φυλακών που βρίσκονταν στην Πτέρυγα κατά τον ουσιώδη χρόνο εκτέλεσης του εντάλματος,  ενώ οι αστυφύλακες αποχώρησαν εκτός της Κλειστής Φυλακής».

Σε υψηλούς τόνους, οι Κεντρικές Φυλακές αναφέρουν πως, «οι αστυνομικοί προχώρησαν στην εκτέλεση του εντάλματος μετά από παρέλευση αρκετού χρόνου και  αφού ο υπεύθυνος της πολυμελούς ομάδας αστυνομικών διαφοροποίησε τον αρχικό σχεδιασμό του ώστε οι κρατούμενοι να παραμείνουν κλειστοί εντός των κελιών τους και να ανοίγεται το κάθε κελί που θα ερευνάτο.  Όταν οι αστυνομικοί εισήλθαν εντός της Πτέρυγας  προκλήθηκε εκ νέου αναστάτωση από μερίδα των κρατουμένων που ήταν κλειστοί εντός των κελιών τους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αποχωρήσουν χωρίς να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έρευνα. Δυστυχώς η έρευνα δεν έγινε γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και προκλήθηκε μη αναγκαία αναστάτωση καθότι οι κρατούμενοι αντέδρασαν στην πρόθεση να υποβληθεί σε έρευνα ολόκληρη η Πτέρυγα και όχι συγκεκριμένοι κρατούμενοι».

Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, συνεχίζει, «από την πρώτη στιγμή και παρόλο ότι δεν είχε ενημερωθεί για την εκτέλεση εντάλματος είχε συνεργαστεί πλήρως με τον υπεύθυνο της ομάδας των αστυνομικών υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ενδεδειγμένο τρόπο εκτέλεσης των ενταλμάτων έρευνας, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές των τελευταίων χρόνων, σχεδιασμός που ακολουθήθηκε στη συνέχεια αλλά δυστυχώς δεν έκαμψε την αντίδραση των κρατουμένων λόγω της ήδη προκληθείσας αναστάτωσης. Οι Φυλακές είναι ένας ευαίσθητος χώρος και τέτοιες έρευνες πρέπει να διενεργούνται σε συνεργασία με την Διεύθυνση των Φυλακών και με τον πλέον κατάλληλο και ενδεδειγμένο τρόπο, δηλαδή χωρίς να στοχοποιούνται όλοι οι κρατούμενοι σε μια Πτέρυγα. Τούτο θα εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο μέγιστο βαθμό, την εκτέλεση του εντάλματος Δικαστηρίου, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευρυθμία και ευταξία που πρέπει να υπάρχει στις Φυλακές».

Καταλήγοντας, οι Φυλακές υποδεικνύουν ότι, «αναφορές όπως στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την κατάσταση αλλά επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν σκοπούς που δεν συνάδουν με την νομιμότητα και να πλήξουν την καλή συνεργασία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών και του Αρχηγείου Αστυνομίας. Γι’ αυτό τέτοιες διαρροές δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες και να παραμένουν ασχολίαστες για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας. Η διαφύλαξη και ενδυνάμωση του νέου μοντέλου σωφρονισμού που εφαρμόζουμε στη σωφρονιστική μας υπηρεσία βασίζεται στην ανθρωπιστική προσέγγιση και δεν είναι δυνατό να υποχωρεί στις κρίσεις των νοσταλγών του παρελθόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου