Το προφίλ του Κύπριου παίχτη τυχερών παιχνιδιών-Οι τρεις βασικές κατηγορίες

Σε τρεις βασικές κατηγορίες, χωρίζονται οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, η οποία καταδεικνύει μια σειρά από σημαντικά ευρήματα, αναφορικά με το κοινωνικό προφίλ των παιχτών, ειδικά όσων παρουσιάζουν προβληματική-παθολογική εξάρτηση από τον τζόγο.
 
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που έγινε το 2017, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα ποσοστό της τάξης του 81%, κατατάσσεται στην κατηγορία των παικτών εκτός κινδύνου.
 
Μεταφράζοντας το ποσοστό αυτό που προκύπτει μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα σε απόλυτους αριθμούς στη βάση του πραγματικού πληθυσμού αναφοράς της έρευνας, εκτιμάται ότι περίπου 323.798 Κύπριοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών ηλικίας 15 ετών και άνω, ανήκουν στην κατηγορία των παικτών εκτός κινδύνου.
 
Ποσοστό της τάξης του 13% των παικτών τυχερών παιχνιδιών κατατάσσονται στην κατηγορία των παικτών που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς. Βάσει του ευρήματος αυτού και λαμβανομένου υπόψη του πραγματικού πληθυσμού αναφοράς της έρευνας, εκτιμάται ότι περίπου 51.967 Κύπριοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών, ηλικίας 15 ετών και άνω, παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς.
 
Στην κατηγορία των προβληματικών/παθολογικών παικτών τυχερών παιχνιδιών κατατάσσεται το 6% του συνόλου των παικτών. Μεταφράζοντας τα ευρήματα της έρευνας σε απόλυτους αριθμούς, στη βάση του συνολικού πληθυσμού αναφοράς της, εκτιμάται ότι περίπου 23.985 Κύπριοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών ηλικίας 15 ετών και άνω παρουσιάζουν προβληματική/παθολογική συμπεριφορά.
Οι τρεις κατηγορίες
Παίκτες εκτός κινδύνου:
Ως παίκτες εκτός κινδύνου ορίζονται για τους σκοπούς της μελέτης όλοι όσοι συμμετέχουν μεν ενεργά στο τυχερό παιχνίδι στην παρούσα φάση (παίκτες), αλλά δεν παρουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα προβληματικής ή πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς κατά την ενασχόλησή τους. Η ενασχόλησή τους δηλαδή με το τυχερό παιχνίδι, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τις απαντήσεις τους στην έρευνα, κρίνεται στην παρούσα φάση ως υγιής. Ο όρος αποτελεί απόδοση του διεθνούς όρου «non risk gamblers».
 
Παίκτες που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς: Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης ως «παίκτες που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς» ορίζονται όσοι συμμετέχουν ενεργά στο τυχερό παιχνίδι στην παρούσα φάση και των οποίων οι απαντήσεις στην έρευνα παρέχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη προβληματική ενασχόληση. Ορισμένες, δηλαδή, εκ των στοιχηματικών συνηθειών ή/και συμπεριφορών τους δεν κρίνονται ως απόλυτα υγιείς. Ο όρος αποτελεί προσπάθεια περιφραστικής κατά νόημα απόδοσης του διεθνούς όρου «at risk gamblers».
 
Προβληματικοί/Παθολογικοί παίκτες: Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης ο όρος «προβληματικοί/παθολογικοί παίκτες» χρησιμοποιείται για τους ενεργούς στην παρούσα φάση παίκτες τυχερών παιχνιδιών, των οποίων οι απαντήσεις στην έρευνα υποδεικνύουν κάποιας μορφής προβληματική ή ακόμα και παθολογική ενασχόληση με το τυχερό παιχνίδι.

Ο όρος αποτελεί απόδοση του διεθνούς όρου «problematic gamblers». Η διάκριση ανάμεσα σε προβληματικούς και παθολογικούς παίκτες υπερβαίνει τους σκοπούς της παρούσας μελέτης. Μέσα από την ανάλυση των απαντήσεων όλων όσοι δηλώνουν ότι συμμετέχουν στο τυχερό παιχνίδι στην παρούσα φάση, δηλ. του 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα, καταλήξαμε στα παρακάτω ευρήματα και εκτιμήσεις όσον αφορά τα ποσοστά ανά τύπο παικτών στην Κύπρο (βλ. γράφημα 17):
 
To προφίλ των προβληματικών
Εστιάζοντας στα δημογραφικά στοιχεία της έρευνας του 2017, των ανθρώπων που εμπίπτουν στην κατηγορία των προβληματικών/ παθολογικών παικτών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης στο τυχερό παιχνίδι ενέχουν οι παίκτες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι νεαροί ενήλικες παίκτες ηλικίας 18-35 ετών και οι ανήλικοι παίκτες ηλικίας 15-17 ετών, με τους άνδρες να είναι κατά πολύ πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο του εθισμού απ’ ότι οι γυναίκες.
 
Οι πιθανότητες εκδήλωσης προβληματικής ή και παθολογικής συμπεριφοράς κατά την ενασχόληση με το τυχερό παιχνίδι μειώνονται ελαφρώς όσο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των παικτών.
 
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των προβληματικών/παθολογικών παικτών είναι υψηλότερο ανάμεσα στους άνδρες παρά στις γυναίκες, αφού το 8% των Κύπριων ανδρών 15 ετών και άνω που συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια, παρουσιάζει προβληματική ή και παθολογική συμπεριφορά. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στις Κύπριες γυναίκες 15 ετών και άνω που παίζουν τυχερά παιχνίδια ανέρχεται στο 4%.
Όσον αφορά το ηλικιακό προφίλ των προβληματικών/παθολογικών παικτών, το υψηλότερο ποσοστό εντοπίζεται ανάμεσα στους παίκτες ηλικίας 65 ετών και άνω, εκ των οποίων το 10% εμπίπτει στον συγκεκριμένο τύπο παικτών.
 
Ακολουθούν οι νεαροί παίκτες ηλικίας 18-35 ετών, από τους οποίους, ποσοστό της τάξης του 7%, κατατάσσεται στην κατηγορία των προβληματικών/παθολογικών παικτών, και οι ανήλικοι παίκτες ηλικίας 15-17 ετών, στις τάξεις των οποίων το ποσοστό προβληματικής/ παθολογικής ενασχόλησης με το τυχερό παιχνίδι ανέρχεται στο 6%. Χαμηλότερο είναι το ποσοστό ανάμεσα στους παίκτες ηλικίας 36-50 ετών (4%).
 
Σε πολύ μικρή κλίμακα εντοπίζεται το πρόβλημα ανάμεσα στους παίκτες ηλικίας 51-64 ετών, με μόλις το 1% εξ αυτών να κατατάσσεται στην κατηγορία των προβληματικών/παθολογικών παικτών.
 
Ανάμεσα στους παίκτες με πρωτοβάθμια μόνο εκπαίδευση (μέχρι Δημοτικό) το ποσοστό των προβληματικών παικτών αγγίζει το 8%, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά (6%) ανάμεσα σε όσους παίκτες έτυχαν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο/Λύκειο). Σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζεται το πρόβλημα ανάμεσα σε όσους παίκτες έτυχαν ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης (πτυχίο/μεταπτυχιακό), εκ των οποίων το 4% κατατάσσεται στην κατηγορία των προβληματικών παικτών.
 
Δεν είναι ικανοποιημένοι από την οικογένεια τους
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε το 2017, καθίσταται σαφές ότι όσο πιο ικανοποιημένος είναι ο παίκτης από την οικογένειά του, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης προβληματικής συμπεριφοράς κατά την ενασχόλησή του με το τυχερό παιχνίδι. Οι υγιείς, επομένως, δεσμοί ανάμεσα στον παίκτη και την οικογένειά του, τον θωρακίζουν απέναντι στα φαινόμενα εξάρτησης από το τυχερό παιχνίδι.
Ειδικότερα, μικρότερη ικανοποίηση με την οικογένειά τους εκφράζουν οι προβληματικοί παίκτες, αξιολογώντας κατά μέσο όρο τη συγκεκριμένη παράμετρο με 7,55 στα 10. Δεδομένου ότι ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί ισχυρό συνεκτικό δεσμό της κυπριακής κοινωνίας και τυγχάνει ακόμα και στη σύγχρονη εποχή ύψιστου σεβασμού, η φαινομενικά «λίαν καλή» αξιολόγηση των οικογενειακών σχέσεων με 7,55 κατά μέσο όρο στη δεκαβάθμια κλίμακα, είναι μάλλον μέτρια για τα κυπριακά δεδομένα, κάτι που διαφαίνεται στην ευκολία με την οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα στέφουν με δεκάρια την ικανοποίησή τους από την οικογένειά τους.
 
Από τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας, καθίσταται σαφές ότι όσο πιο ικανοποιημένος είναι ο παίκτης από την οικογένειά του, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης προβληματικής συμπεριφοράς κατά την ενασχόλησή του με το τυχερό παιχνίδι. Οι υγιείς, επομένως, δεσμοί ανάμεσα στον παίκτη και την οικογένειά του τον θωρακίζουν απέναντι στα φαινόμενα εξάρτησης από το τυχερό παιχνίδι.
 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών