Τα αποκάλυψε όλα ο 39χρονος που ξέθαψε το πτώμα στην Αθηένου-«Είπε ήταν καναπές»

Ποινή φυλάκισης επτά μηνών επιβλήθηκε στον 39χρονο που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συνέργεια μετά τη διάπραξη της δολοφονίας της 38χρονης από την Ουκρανία, η οποία τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε θαμμένη σε χωράφι στην Αθηένου, που φαίνεται να έπεσε νεκρή από τα χέρια του 32χρονου πρώην συντρόφου της, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για φόνο εκ προμελέτης.  

Ο 39χρονος, ήταν το πρόσωπο που αποκάλυψε στην Αστυνομία το έγκλημα που διαπράχθηκε μήνες προηγουμένως, εκφράζοντας παράλληλα την μεταμέλεια του για την εμπλοκή του στην εξαφάνιση του πτώματος, κάτι που έλαβε υπόψη το Δικαστήριο κατά την επιβολή της ποινής, αφού χωρίς την ομολογία του, η δολοφονία θα παρέμεινε «θαμμένη» στο χωράφι της νεκρής ζώνης.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κατηγορούμενος μαζί με άλλο πρόσωπο, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος αλλά αναστάλθηκε η ποινική δίωξη τους, εν γνώσει τους βοήθησαν τον φερόμενο δράστη να κρύψει το πτώμα, με σκοπό να διαφύγει την τιμωρία.

Όλα ξεκίνησαν όταν το απόγευμα της 22ης Μαρτίου, λοχίας της ΜΜΑΔ έλαβε πληροφορία από τον 39χρονο, τον οποίο γνώριζε, ότι ο 32χρονος ενέχετο σε υπόθεση φόνου γυναίκας, λέγοντας του παράλληλα, πως είχε τρεις μέρες να κοιμηθεί.

Είπε θα μεταφέραν καναπέ, ήταν τελικά πτώμα…

Όπως αποκάλυψε ο 39χρνος στον αστυνομικό, ο 32χρονος σκότωσε τη Natalia πριν από 6-7 μήνες περίπου, ενώ ο ίδιος, μερικές μέρες προηγουμένως, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον δράστη, ο οποίος του ζήτησε βοήθεια για να μεταφέρει με το αυτοκίνητο του ένα καναπέ.

Ο κατηγορούμενος πήγε με το αυτοκίνητο του και παρέλαβε το δράστη από το σπίτι του στην περιοχή Στροβόλου και ακολούθως ο 32χρονος τον οδήγησε σε μια πολυκατοικία εγκαταλελειμμένη, όπου από το υπόγειο φόρτωσε το πτώμα της Natalia, το οποίο ήταν τυλιγμένο με κουβέρτες.

Ο 39χρονος αντιλήφθηκε μόνο ότι τοποθέτησε κάποιο αντικείμενο στην κάσια του αυτοκινήτου του από το θόρυβο, καθότι παρέμεινε εντός του οχήματος του.

Στη συνέχεια, ο δράστης είπε στον κατηγορούμενο να ξεκινήσουν, υποδεικνύοντας του να κατευθυνθούν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας. Ενώ βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο, ο 39χρονος γύρισε πίσω και είδε στην κάσια του αυτοκινήτου μαλλιά να εξέχουν από το «αντικείμενο» που έριξε ο δράστης.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο 39χρονος στον αστυνομικό, ο ίδιος αντέδρασε λέγοντας στον δράστη «τί έκαμες ρε μ…, εν να με μπερτέψεις» και τότε ο 32χρονος απειλώντας τον, του είπε «θα κάνεις αυτό που σου λέω».

Ο κατηγορούμενος συνέχισε να οδηγεί τρομοκρατημένος, ενώ ακολούθως μετέβηκαν σε μια τοποθεσία στην περιοχή Αθηένου, όπου ο δράστης κατέβηκε μόνος, μεταφέροντας το πτώμα σε ένα χωράφι. Επέστρεψε στο αυτοκίνητο μετά από είκοσι λεπτά και κατευθύνθηκαν προς τη Λευκωσία.

Σε ένα σημείο κοντά στα φώτα του Καλησπέρα, ο δράστης οδήγησε τον κατηγορούμενο σε περιοχή στο Στρόβολο, όπου ο δράστης πέταξε τα ρούχα με τα οποία ήταν τυλιγμένο το πτώμα.

Δεν εντοπίστηκε αρχικά το πτώμα

Μετά τα όσα αποκάλυψε ο 39χρονος, ο αστυνομικός ενημέρωσε την υπηρεσία του για τα όσα πληροφορήθηκε, ενώ στη συνέχεια παρέλαβε με το αυτοκίνητο του τον 39χρονο, με σκοπό να τον οδηγήσει στο σημείο που ήταν το πτώμα.

Ο κατηγορούμενος οδήγησε τον Λοχία σε ένα χωράφι στη περιοχή Αθηένου, παρακείμενο με το χωράφι που ήταν θαμμένο το πτώμα και ως εκ τούτου δεν εντοπίστηκε.

Ωστόσο, στο διπλανό χωράφι όπου ήταν θαμμένο το πτώμα, υπήρχε ένας γεωργός που καλλιεργούσε το χωράφι του.

Μετέφερε το πτώμα με καρότσι και το πέταξε σε φρεάτιο

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπόθεσης, ο δράστης κατά ή περί τον Οκτώβριο του 2020 επέφερε τον θάνατο στην Natalia. Ακολούθως την μετέφερε με καρότσι υπεραγοράς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Στρόβολο, σε κοντινή απόσταση από το διαμέρισμα του, όπου την έριξε σε φρεάτιο στον υπόγειο χώρο, αφού προηγουμένως την τύλιξε με σεντόνια και κουβέρτες.

Η εν λόγω πληροφορία λήφθηκε και στο ΤΑΕ Λευκωσίας και το πρωί της 23ης Μαρτίου, μέλη της Αστυνομίας, έθεσαν υπό παρακολούθηση την οικία του δράστη στο Στρόβολο.

Αστυνομικός, αντιλήφθηκε το δράστη να εξέρχεται από την πολυκατοικία όπου διέμενε και να κρατά στα χέρια του δύο σακούλες της υπεραγοράς και να αδειάζει το περιεχόμενο τους σε παρακείμενο πράσινο μεγάλο κάλαθο απορριμμάτων.

Αμέσως ο αστυνομικός προσέγγισε τον δράστη και του ζήτησε τα έγγραφα του, με τον 32χρονος να ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα του τα κατέχει η αστυνομία του ψευδοκράτους.

Αποκαλύφθηκε το πτώμα σε μουμιοποιημένη κατάσταση

Την ίδια μέρα το πρωί, μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν σε χωράφι με την ονομασία «Γερατζιές» στην Αθηένου, όπου και εντοπίστηκε πτώμα αγνώστων στοιχείων.

Στη σκηνή μετέβηκαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, όπου διενήργησαν αυτοψία της σκηνής και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μουμιοποιημένο ανθρώπινο σώμα αγνώστων στοιχείων. Στη σκηνή προσήλθε ανθρωπολόγος ως και μέλη της ΥΠΕΓΕ Αρχηγείου για επιστημονικές εξετάσεις.

Από τις ανθρωπολογικές εξετάσεις διαφάνηκε ότι πρόκειτο για γυναίκα ύψους 1.65 - 1.73, ηλικίας 33-44. Περαιτέρω, από τις ανθρωπολογικές εξετάσεις εντοπίστηκαν αρκετά περιθανάτια κατάγματα

Στο μεταξύ, δύο μέρες προηγουμένως, ο ιδιοκτήτης του χωραφιού που εντοπίστηκε η σορός, είχε μεταβεί στο χωράφι για γεωργικές εργασίες και διαπίστωσε ότι σε κάποιο σημείο του χωραφιού και συγκεκριμένα σε ένα τετραγωνικό μέτρο περίπου, δεν υπήρχε βλάστηση. Όπως ανέφερε, φαινόταν φρεσκοτσαπισμένο και δεν είχε χόρτα. Από το εν λόγω σημείο μέχρι και το διπλανό χωράφι που έχει ελιές, φαινόταν μονοπάτι που δημιουργήθηκε από πάτημα των χόρτων και κατέληγε στην άσφαλτο του δρόμου προς το Πυρόι.

Την επόμενη μέρα και δηλαδή μια μέρα πριν αποκαλυφθεί το πτώμα, ο ιδιοκτήτης του χωραφιού είχε μεταβεί εκ νέου στο χωράφι με το τρακτέρ του και το καλλιέργησε.

Κατά τον ίδιο χρόνο των ερευνών, μέλη της Αστυνομίας μετέβηκαν σε χωράφι παρά το Ολυμπιακό Μέγαρο, περιοχή Στροβόλου, στο σημείο δηλαδή που υπέδειξε ο 39χρονος και παρέλαβαν τεκμήρια που σχετίζονται με την υπόθεση και συγκεκριμένα κουρτίνα, κουβέρτα, σκέπασμα κρεβατιού και μαξιλάρια.​

«Έλεγε ότι της άξιζε που την σκότωσε»-Περιέγραψε τη δολοφονία

Την ίδια ημέρα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του 32χρονου φερόμενου δράστη για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης και ένταλμα έρευνας της οικίας του.

Την ίδια ώρα, ο 39χρονος που έδειξε το δρόμο της εξιχνίασης στην Αστυνομία, ανακρινόμενος ανάφερε όσα εκτυλίχθηκαν μερικές μέρες προηγουμένως, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια της ενέργειες του 32χρονου.

Όπως ανέφερε ο 39χρονος, με την επιστροφή τους από την Αθηένου ρώτησε τον 32χρονο γιατί σκότωσε το θύμα και αυτός του έλεγε συνέχεια ότι της άξιζε γιατί τον πρόδωσε.

Του είπε, σύμφωνα με την κατάθεση του, ότι ήρθε μια μέρα μεθυσμένη στο σπίτι και μάλωσαν μέσα στο διαμέρισμα. Την κτύπησε με γροθιά στο λαιμό της από κάτω προς τα πάνω. Το θύμα δεν ανάπνεέ καλά και με το χέρι του έπιασε τον λάρυγγα της και τον τράβηξε και τότε πέθανε.

Γνώριζε από πριν για τη δολοφονία

Την ίδια ώρα, ο 39χρονος αποκάλυψε πως πληροφορήθηκε για τη δολοφονία της 38χρονης από το Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο δράστης του ζήτησε λεφτά και του είπε ότι σκότωσε τη φίλη του. Αρχικά δεν τον πίστεψε, όπως είπε, ωστόσο αντιλήφθηκε ότι ο 32χρονος διέφυγε στα κατεχόμενα και ότι επέστρεψε αρχές Φεβρουαρίου του 2021.

Την επόμενη μέρα της επικοινωνίας του δράστη με τον 39χρονο, ο τελευταίος με ένα άλλο πρόσωπο και με το δράστη πήγαν σε ανεγειρόμενη οικοδομή για εργασία. Κατά το απόγευμα μετά που αποχώρησαν όλοι μαζί από την εργασία τους, ο 32χρονος ζήτησε από τον 39χρονο να σταματήσει το όχημα που οδηγούσε σε κατάστημα πώλησης υλικών οικοδομής για να αγοράσει καυστικό υγρό (acid), όπως και έγινε.

Επέστρεψαν με καυστικό υγρό στον τάφο

Στη συνέχεια, με οδηγίες του δράστη μετέβηκαν και οι τρεις με όχημα τύπου βαν, εκ νέου στην Αθηένου στο σημείο όπου ο δράστης άφησε το πτώμα.

Ο δράστης με άλλο πρόσωπο, πήγαν στο σημείο που ήταν το πτώμα, ενώ ο 39χρονος παρέμεινε στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εισήλθαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 39χρονος, ο οποίος τους ανέμενε και επέστρεψαν στη Λευκωσία.

Το άλλο πρόσωπο, που είχε συλληφθεί αλλά αναστάλθηκε η δίωξη του, σε ανακριτική του κατάθεση ισχυρίστηκε ότι μετέβηκε στο χωράφι όπου ήταν το πτώμα, νομιζόμενος ότι πήγαιναν να θάψουν σκύλο.

Αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ανθρώπινο πτώμα όταν είδε ανθρώπινα πόδια και αμέσως, όπως είπε, έτρεξε και έφυγε, ωστόσο απειλήθηκε από τον 32χρονο να μη μιλήσει.

Ενήργησε υπό το καθεστώς φόβου, ένιωθε τύψεις

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 39χρονου, Γιάννης Πολυχρόνης, στην αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε, οι οποίες φαίνεται, όπως διευκρίνισε, να ενέχουν το στοιχείο του φόβου, αφού συνειδητοποίησε το τι έπραττε όταν αντιλήφθηκε ότι μετέφερε με το αυτοκίνητο του ανθρώπινη σωρό.

Κατέστησε δε ξεκάθαρο ο κ. Πολυχρόνης ότι ο φόβος που ο κατηγορούμενος ένιωσε, προερχόταν από τα τρομακτικά γεγονότα που βίωνε τη δεδομένη στιγμή, ενεργώντας κάτω από συναισθηματική φόρτιση, χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει την ποινική του ευθύνη.

Εξαιρετικά σημαντικός για σκοπούς μετριασμού ήταν και ο ρόλος του κατηγορούμενου στην εξιχνίαση του εγκλήματος με την πλήρη συνεργασία του με την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα ο κ. Πολυχρόνης τόνισε ότι εάν ο κατηγορούμενος δεν προέβαινε σε σχετική αναφορά στην Αστυνομία και υποδείξεις σκηνών, μπορεί το έγκλημα ενόψει και της τροπής που είχε πάρει με τη χρήση acid στο πτώμα να μην εξιχνιαζόταν.

Το κίνητρο του κατηγορούμενου ήταν, όπως ανέφερε ο συνήγορος του, οι τύψεις του, μη αντέχοντας εκείνο που είχε δει και εκείνο που είχε βιώσει, κάτι το οποίο δεικνύει και τον καλό του χαρακτήρα. Περαιτέρω τόνισε ξανά την προθυμία του να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου  

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο, ανέφερε πως οι πράξεις του 39χρονου ήταν ιδιαίτερα σοβαρές, εφόσον αποσκοπούσαν στην παρεμπόδιση εξιχνίασης μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την περιορισμένη εμπλοκή του, η οποία συνίστατο στη μεταφορά του δράστη με σκοπό να απαλλαγεί από το πτώμα και τα ρούχα με τα οποία το είχε καλυμμένο, χωρίς ο ίδιος να είχε εξαρχής γνώση για το θάνατο του θύματος, των ενεργειών και των προθέσεων του δράστη. Αφού δε πλέον ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε ότι ο δράστης τον είχε χρησιμοποιήσει, όχι για τη μεταφορά καναπέ, αλλά πτώματος, ενήργησε υπό το κράτος φόβου λόγω και των τρομακτικών γεγονότων που βίωνε τη δεδομένη στιγμή, παρέχοντας του όμως βοήθεια, με την ελεύθερη του βούληση, να υλοποιήσει το σκοπό του να απαλλαγεί από το πτώμα. Τούτο δείχνει ότι η ενέργεια του κατηγορούμενου δεν ήταν προσχεδιασμένη».

Παράλληλά, λήφθηκε υπόψη η συνεργασία του κατηγορούμενου με την Αστυνομία, τονίζοντας πως «η ενέργεια του κατηγορούμενου να πληροφορήσει την Αστυνομία έστω λίγες ημέρες μετέπειτα για τα όσα είδε και για τα όσα πληροφορήθηκε, αποτελεί, όπως προκύπτει, και το λόγο εξιχνίασης του εγκλήματος».

Δειτε Επισης

Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα