Μπήκε και βγήκε εντυπωσιακά από την Κυβέρνηση η Γιολίτη-Ήταν αποφασισμένος ο ΠτΔ

Με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο που εισήλθε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, έτσι επιλέγει να αποχωρήσει, εντυπωσιακά και πυροβολώντας η Έμιλυ Γιολίτη, η οποία παραιτήθηκε μετά από ακριβώς ένα χρόνο παρουσίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.  

Με μια ιδιαίτερη επιστολή, την οποία έδωσε και στα μέσα, παραιτείται πυροβολώντας φέρνοντας στο προσκήνιο νέα στοιχεία, τόσο για την ενόχληση που η ίδια δείχνει ακόμα και από τη στάση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για το ποιες ήταν πριν από αυτή την επιστολή παραίτησης, οι προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας η Γιολίτη-«Συγγνώμη Πρόεδρε που πλήττω την εικόνα σας»

Όπως η ίδια η κ. Γιολίτη αποκαλύπτει, μετά από τα δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν ως τον αδύναμο κρίκο της Κυβέρνησης που την ήθελαν να αποχωρεί, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  οποίος της εξέφρασε την άποψη του πως η παρουσία της στο Υπουργικό πλήττει την εικόνα της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου και πως ο ίδιος ο Πρόεδρος, πληρώνει πολιτικό κόστος ένεκα της σχέσεις που η κ. Γιολίτη έχει με τις θυγατέρες του Προέδρου.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση της κ. Γιολίτη φαίνεται πως ήταν προειλημμένη, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Θέση πάντως με την οποία η ίδια η Έμιλυ Γιολίτη διαφωνεί, παραθέτοντας όλα όσα η ίδια πέτυχε στον ένα χρόνο παρουσίας της στο Υπουργείο.

Μάλιστα όπως η ίδια σημειώνει, «ευθαρσώς» απαντά στον Νίκο Αναστασιάδη πως δεν είναι η ίδια που πλήττει την εικόνα του αλλά ούτε για αυτήν πληρώνει κανένα πολιτικό κόστος, ενώ αφήνει αιχμές για τα ζητήματα διαφθοράς, που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας. Αντιθέτως, απαντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «εγώ υπέστη κόστος, και βαρύ μάλιστα, με την αποδοχή συμμετοχής μου σε μια κυβέρνηση η οποία γνωρίζετε καλά πως δεν έχαιρε των καλύτερων εντυπώσεων από την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Γνωρίζετε δε πως το κόστος αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στην προσωπική μου υγεία. Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδηση πως έπραξα το καθήκον μου».

Η κ. Γιολίτη δηλώνει πως η ίδια μπήκε στην πολιτική χωρίς βαρίδια, με καθαρά χέρια και με δηλωμένη οικονομική ευχέρεια ώστε να μην αφήνονται σκιές βολέματος ή και διαφθοράς αλλά μόνο προσφοράς, και φεύγει εμφανώς απογοητευμένη, τόσο με την διαχείριση του ονόματός της από τα μέσα, όπως και από τις επιλογές και τις απόψεις που τις εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κύκλος της Έμιλυς Γιολίτη, κλείνει με μια επιστολή μακριά από τα τετριμμένα που συχνά ακούμε κατά τη διάρκεια αλλαγής σκυτάλης σε Υπουργεία. Όπως δηλαδή και όταν άνοιξε, αφού η παρουσία της Έμιλυς Γιολίτη, μιας επιτυχημένης δικηγόρου που μέχρι τότε ήταν γνωστή για το lifestyle της, τάραξε για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά της συντηρητικής κυπριακής πολιτικής πραγματικότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έμιλυ Γιολίτη μετά την αποστολή της επιστολής, αποχώρησε από το γραφείο της και δήλωσε πως δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις για το ζήτημα, επισημαίνοντας πως ότι είχε να πει το είπε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια δεν αποδέχθηκε την οποιαδήποτε αντιπρόταση για άλλο διορισμό ενδεχομένως να της έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού θεωρούσε και θεωρεί πως έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξελίσσεται γενικά σε ένα πονοκέφαλο για τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να δώσει τα κλειδιά σε τέταρτο πρόσωπο. Η διακυβέρνηση του το 2018 ξεκίνησε με τον Ιωνά Νικολάου στο τιμόνι του Υπουργείου, συνεχίστηκε μετά την παραίτηση του από τον Γιώργο Σαββίδη και ακολούθησε η Έμιλυ Γιολίτη. 

Μετά και την παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει να κλείσει τουλάχιστον δύο εκκρεμότητες Υπουργείων, των Υγείας και Δικαιοσύνης, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν και άλλες, αφού κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, εμφάνιζαν τον Κυριάκο Κούσιο ως πιθανό αντικατάσταση της κ. Γιολίτη. Σε μια τέτοια περίπτωση για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που θα κενωθεί, παρελαύνουν διάφορα ονόματα με αυτό του Μάριου Πελεκάνου να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες. Εξάλλου ένας από τους υπουργούς της Κυβέρνησης που ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψάχνει τον αντικαταστατή του είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει σε κάποιο όνομα, αν και οι πληροφορίες τον θέλουν να προσανατολίζεται σε γυναίκα.

Οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας τοποθετούνται χρονικά στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, αν και δεν αποκλείεται η αιφνιδιαστική παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη, να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και οι όποιες ανακοινώσεις να επισπευσθούν. Εξάλλου αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προβεί σε μικροεπέμβαση στην σπονδυλική στήλη σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας το οποίο θα τον κρατήσει μακριά από το γραφείο του για τουλάχιστον ένα 24ωρο. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερα φορτωμένο την ερχόμενη εβδομάδα, αφού την Τρίτη θα έχει συνάντηση στη Λευκωσία με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του οποίου θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου