Από... σαράντα κύματα οι ναυαγοσώστες-Προειδοποιούν με επ' αόριστον απεργία

Από... σαράντα κύματα συνεχίζουν να περνούν οι ναυαγοσώστες σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, την ώρα που οι παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά. Καθημερινά είναι αντιμέτωποι με προβλήματα, για τα οποία φωνάζουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό ζητώντας από τους αρμόδιους να τα επιλύσουν.

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, Πανίκος Αραβής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εξέφρασε τα παράπονα των ναυαγοσωστών, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψιν και δεν επιλυθούν τα διαχρονικά αιτήματα τους, τότε θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία.

Τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες, είναι η έλλειψη προσωπικού και η μισθοδοσία των ναυαγοσωστών. «Το 2019 αποφασίστηκε όπως μονιμοποιηθούν όλοι οι 30μηνοι υπάλληλοι της Κυβέρνησης, από όλες τις υπηρεσίες, εκτός από τους ναυαγοσώστες. Είναι μεγάλη αδικία για εμάς και είναι και ο κύριος λόγος που δεν έχουμε επαρκές μόνιμο προσωπικό και υπάρχουν παραλίες ακάλυπτες. Υπάρχουν αρκετές παραλίες, που δεν έχουν προσλάβει ακόμη ναυαγοσώστες και είναι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου. Δηλαδή, ένα άτομο σε κάθε παραλία. Ακόμη υπάρχουν περιοχές, που δεν έχει ναυαγοσώστες. Είναι απίστευτο που δεν έχουν προσλάβει ακόμη τους ανθρώπους δουλειά».

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών ναυαγοσωστών ανέφερε ότι ενώ οι ναυαγοσώστες είναι όλοι εξειδικευμένο προσωπικό, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι του Ιnternational Life Saving, εδώ και δεκαετίες είναι στην κλίμακα Ε5, στην οποία κατατάσσεται το ανειδίκευτο προσωπικό. «Είναι κάτι που είναι εντελώς αδικαιολόγητο, αλλά και παράνομο και πρέπει να αλλάξει άμεσα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αραβής τόνισε ότι το ωράριο 10:30-18:00, το οποίο εργάζονται οι ναυαγοσώστες δεν είναι επαρκές και ότι γίνονται αποκοπές εις βάρος των ναυαγοσωστών.

«Κάθε χρόνο μας βάζουν και δουλεύουμε πιο λίγες ώρες. Ενώ δουλεύαμε οκτάωρα, μας έκοψαν μισή ώρα. Το 2019 δουλεύαμε 10-6 και για να κάνουν μείωση των εξόδων, μας έβαλαν πέρυσι 10:30-18:00. Έπρεπε να μας δίνουν περισσότερες ώρες για να καλύψουμε τις παραλίες, οι οποίες είναι γεμάτες με κόσμο. Φεύγουμε η ώρα 18:00 και οι παραλίες είναι γεμάτες. Μας μειώνουν το ωράριο για να γλιτώσουν λεφτά από εμάς, εις βάρος των ναυαωσωστών που είμαστε μια υπηρεσία, αλλά και εις βάρος του κόσμου. Κανονικά οι παραλίες θα έπρεπε να καλύπτονται από τις εφτά το πρωί, μέχρι τις οκτώ που φεύγει ο κόσμος».

Όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας των ναυαγοσωστών, ο κ. Αραβής δήλωσε ότι οι πύργοι τους είναι ετοιμόρροποι και τα σκάφη χρειάζονται αναβάθμιση, αφού είναι απαρχαιωμένα.

«Οι πύργοι μας είναι όπως τα κοτέτσια. Ούτε κότες δεν μπορούν να ζήσουν μέσα. Δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό και είναι ετοιμόρροποι και πρέπει να κατεδαφιστούν για να γίνουν καινούριοι πύργοι και εξειδικευμένοι, με ρεύμα, νερό και αποθηκευτικό χώρο. Τα σκάφη μας είναι απαρχαιωμένα και χρειάζονται αντικατάσταση. Χρειαζόμαστε μοντέρνα και εξειδικευμένα σκάφη διάσωσης, χωρίς προπέλες. Τα σκάφη που έχουμε είναι απαρχαιωμένα 40 και 50 χρονών και κάθε πρωί βάζουμε τον σταυρό μας αν θα ξεκινήσουν ή όχι. Αν είναι δυνατόν... Ο εξοπλισμός πρώτων βοηθειών που έχουμε είναι εξειδικευμένος και επαρκής, αλλά τα σκάφη και οι πύργοι μας είναι πρόβλημα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ναυαγοσωστών υπέδειξε ότι ο μόνος υπεύθυνος για επίλυση στα προβλήματα τους είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, υποδεικνύοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα. Στείλαμε επιστολές, είχαμε συναντήσεις μαζί τους, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανένας. Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Δίνουμε διορία μέχρι τέλος Ιουνίου. Εάν δεν ανταποκριθούν με άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, θα προχωρήσουμε σε απεργίες. Πρώτα σε δίωρη στάση απεργίας, μετά σε μονοήμερη και τέλος σε αορίστου. Εάν δεν ανταποκριθούν οι ναυαγοσώστες παγκύπρια προχωρούν με απεργία».  

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών